HABERTÜRK–Ataman Yılmaz Gitti, SGK’nın Yurtdışı Birimi Çöktü–Mirası reddedene de dul-yetim aylığı verilir
5 Mart 2012
Ataman Yılmaz Gitti, SGK’nın Yurtdışı Birimi Çöktü
SGK’nın Yurtdışı Borçlanma ve Hizmet Dairesi başkanını (SSK’nın Ataman abisi) görevden alıp yerine burnundan kıl aldırmayan, işin içeriğinden bihaber birisini getirdiler. İş bilmeyen biri olunca da Almanya ve Bulgaristan gibi bizim ülkemize emekli-dul-yetim aylığı gönderen ülkelerden gelen paraları dağıtamadılar. Dağıttıkları üç-beş kişiye de eksik para gönderdiler.
Ali bey, annem yurt dışından maaş alıyor. Nedense şubat ayında gecikme oldu hala ödeme yapmadılar. Alo 170’i aradım, şikayet ettim. 30 gün beklemen gerekir dediler. Kayıtlıdır. Yurt dışı tahsis ise bilgim yok diyor. Muhasebeye atıyor topu. Annemin parasının, Almanya’dan Türkiye’ye geldiğini teyit ettirdim. SGK ise Almanya’dan yıllardır her ay gelen parayı iki aydır bize ödemiyor. Dava açabilir miyim? Ya da hangi yolu izlemeliyim? Celal Kahraman
SGK çalışanları iyi bilirler Ataman YILMAZ’ı, eski SSK zamanında bile tahsis yani emeklilik mevzuatını en iyi bilen hatta SSK adına kitaplar hazırlayan birisiydi, en karmaşık emeklilik ve yurtdışı mevzuatını bir çırpıda size anlatırdı. Sonrasında da en sıkıntılı birim olan iş takipçilerinin cirit attığı, sırf gurbetçiler iş takipçilerine gitsin diye işlerin asıldığı birim olan Yurtdışı Hizmet Borçlanma ve Tahsis Dairesi’ne başkan oldu, 4 yıldır da bu görevi layıkıyla götürüyordu. Almanya, Bulgaristan, Hollanda ve çok sayıda ülke ile ilişkileri geliştirmiş ve hazırlattığı projelerle belalı yurtdışı dairesini adam etmeye başlamıştı.
***YENİ BAŞKAN İŞİ ASİSTANLARA BIRAKMIŞ
Gazetemize gelen ihbar-şikayet gibi olayları genelde önce SGK’nın ilgili birim amirlerine iletir ve çözüm getirmelerini beklerim. Genelde de iyi niyetlidirler ve gereğini yapıp vatandaşı da bilgilendirirler. SGK’nın Yurtdışı Daire Başkanı’na da geçen hafta iki okurumun şikayet ve ihbarını ilettim 3 ay olmuş başvurularına cevap gelmemiş bana ilettiler. Ben de hem hayırlısı olsun diye hem de okur şikayetlerini iletmek üzere telefon ettim. İlk telefon görüşmemizde sen de kimsin kimi aradığını biliyor musun, koskoca daire başkanını bir gazeteci direk arayabilir mi havasındaydı. Bana söylediği söz de çok ilginçti “Ben bu tür işlerle uğraşmam asistanım (devlette asistan olmaz sanırım sekreterim demek istedi) ilgilenir.” Ben yine de ne olur ne olmaz diye “umarım konuyla ilgilenir ve bizi de bilgilendirirsiniz” dedim ama bir hafta oldu ne ses var ne de seda.
***ESKİ PROGRAMI YOK ETTİLER YENİSİNİ DE YAZDIRAMADILAR
Uzun yıllardır sorunsuz bir şekilde, Türkiye ile arasında sözleşmesi olan ülkelerden emekli-dul ve yetim aylıkları gelir ve hak sahiplerine de ödenirdi. Şimdi iki aydır Almanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden emekli-dul aylıkları SGK’ya geliyor ama SGK bu paraları emekli ve dullara ödeyemiyor. Zira, yıllardır çalışan programı beğenmemiş sildirmişler, yerine de yenisini yazdırmayı becerememişler. Bu sebeple de emekli ve dullar iki aydır aylıksızlar. Kiralarını nasıl ödüyorlar, alışverişlerini nasıl yapıyorlar, kredi kartlarını ödeyebilecekler mi diye düşünen yok. Aynı Daire Başkanı’na bırakın 2 ayı maaşını vermemeyi, 5 gün geciktirin ne der?
***SGK UZMANLARINA YAZIK OLACAK
Sordum, Yurtdışı Dairesinin yeni başkanı 5502 sayılı Kanun ile SGK’da oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Uzmanlarından birisiymiş ve uzmanlar arasından ilk defa bir makama yani daire başkanlığı koltuğuna oturmuş birisi. Eğer başarısız olursa da bir daha SGK Uzmanlarından koltuk bulabilen zor olur. Bu arada, Ankara’daki dostlarımdan öğrendiğim kadarıyla da Ataman YILMAZ’ın yok ettiği iş takipçileri de ellerini oğuşturuyormuş, Yurtdışı vatandaşın işini makul sürede çözemezse vatandaş da iş takipçilerinin eline düşer, parasını da kaptırır, sağlığını da.
Mirası reddedene de dul-yetim aylığı verilir
Geçen hafta babam vefat etti. Borcu var mı diye araştırdık ve maliyeye 41 milyar borcu olduğu çıktı. Bizim bu borcu ödeyebilecek durumumuz yok. Babam Bağ-Kur’dan emekliydi. Avukat reddi miras davası açmamız gerektiğini söyledi. Eğer reddi miras davası açarsak emekli maaşımıza el konur mu? Nasıl bir yol izlememiz gerekir. Çok acil. Yardımcı olursanız sevinirim. Seda Kızılkan
Seda hanım, babanızın size bıraktığı mal varlığı, bıraktığı borçları ödemeye yetmiyorsa, ölüm tarihinden itibaren 3 ay için redd-i miras davası açabilirsiniz. Mirası reddetseniz de geride kalan dul ve yetimlere dul-yetim aylığı verilir. Zira, Miras Hukuku başka Sosyal Güvenlik Hukuku başkadır. Ayrıca, sosyal güvenlik hakkı en temel haklardan olup, vazgeçilemez, devredilemez ve yok edilemez bir haktır.