HABERTÜRK-Bağ-Kur emeklilerine de intibak gerekir–Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ve Vakıf Çalışanları–Seve Seve GSS’ye isyanda haklılar
20 Ocak 2012
Bağ-Kur emeklilerine de intibak gerekir
Deniyor ki Bağ-Kur emeklileri arasında maaş farkı yok onlara intibak gerekmez. Külliyen doğru değil. Hem Bağ-Kur emeklileri arasında emekli oldukları yıla göre fark var hem de 2003 yılında gelirler sabitlendiği için gelişme hızından alacakları var…
-Bağ-Kur emeklileri da eksik aylık alıyor
Tıpkı SSK emeklilerinin aylık hesaplanmasında olduğu gibi 1978 yılından 2000 yılına kadar Bağ-Kur ve memurlar için memur maaş katsayısı ile belli edilen bir emekli aylığı sistemi vardı. 08.09.1999 günü Resmi Gazetede yayınlanan 4447 sayılı Kanun ile 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının emekli aylığının hesaplanmasında, memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi.
-1999 yılında Bağ-Kur basamak artış sistemi değiştirildi
TBMM, 25 Ağustos 1999 günü 64 ana madde ve 9 geçici madde olmak üzere 73 maddeyi kabul etti. Kanun 08.09.1999 günü 4447 sayılı Kanun olarak Resmi Gazetede yayınlandı.
Bu Kanun ile,
-Bağ-Kur emeklilerinin alacağı emekli aylığını belli eden basamakların gelir tutarlarının hesaplanmasında memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi. Bunun yerine basamak gelirlerinin TÜFE ve GH (Gelişme Hızı) oranında arttırılması kararlaştırıldı.
-Aylık hesabında TÜFE ve GH dikkate alınırken, emekli aylıklarına sadece TÜFE oranının dikkate alınması kanunlaştırıldı.
-Hükümetler basamak gelirlerini yasaya rağmen artırmadılar
Hangi basamaktaki Bağ-Kur’lunun ne kadar aylık alacağını belli eden 24 basamaklı tablodaki rakamların 4447 sayılı Kanun gereğince 1 Nisan 2000 gününden itibaren her yıl nisan ayında bir önceki yılın TÜFE (enflasyon) oranı ve bir önceki yılın Gelişme Hızı oranı kadar arttırılması gerekiyordu. Mesela, 2000 yılı Nisan ayında bir önceki 1999 yılının enflasyon oranı (yüzde 68,8) ve 1999 yılının büyüme oranı kadar arttırılması gerekiyordu. Yasa bunu dediği halde Bakanlar Kurulu kararıyla Bağ-Kur emeklileri fazla emekli aylığı almasın diye yasaya rağmen sadece yüzde 25 oranında artış yaptı. Akparti hükümeti de benzer uygulamalarla Bağ-Kur basamak gelirlerini, yani Bağ-Kur emekli aylığını belirleyen rakamları, bırakın hem enflasyon hem de gelişme hızı oranları kadar artırmayı enflasyon oranı kadar bile artırmadı. Bu sebeple de Bağ-Kur’luların alacakları emekli aylıkları 2000 yılı Nisan ayından itibaren olması gerekenden az artırıldı.
Öte yandan, sadece Bağ-Kur emeklileri değil 2000 yılı ve sonrasında emekli olan Bağ-Kur’lular için de basamak gelirleri yasal olarak artırılmadığı için düşük hesaplandı.
-Bağ-Kur emekli aylıkları basamaklara rağmen farklıdır
Bağ-Kur basamak gelirleri yasal olarak arttırılmadığı için aynı basamaktan aynı prim ödeme süresi ile emekli olan Bağ-Kur’luların bile emekli aylıkları farklıdır. Özellikle de 2000 yılından beri Bağ-Kur’da eşitler arasında adaletsizlik var ve yıllar geçtikçe bu adaletsizlik-fark gittikçe büyümektedir.
Bu sebeple Bağ-Kur emeklilerinin de tamamı için İNTİBAK şarttır ve haklarıdır.
Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ve Vakıf Çalışanları
Zorla GSS uygulamasında gelir testini, halk arasındaki adıyla Fak-Fuk Fon, resmi adıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları yapacak ama onlarda dertli. Bakın ne diyorlar; “Ali Bey, TV’lerde devamlı surette GSS hakkında açıklama yapıyorsunuz fakat zaten iş yükü başından aşkın olan vakıflara GSS işi + 2022 + dul kadınlara maaş işi verildi. Ek personel verilmedi, alt yapı oluşturulmadı ve şu an kimse ne yapacağını bilmiyor, vatandaş müthiş derecede mağdur (ilaç alamıyor-tedavi olamıyor vs.) bunlardan da bahsedin lütfen. Daha da önemlisi vakıf çalışanlarına kadro verilmiyor. Sözleşmeli olarak devam ediyoruz. Zaten çok stresli işimiz var bunlara ek olarak işten atılma korkusu yaşıyor 5000 vakıf çalışanı. Lütfen bunları da gündeme getirin. Hizmet verdiğimiz kesim hakkında bilginiz vardır. Vakıf Çalışanı“
Seve Seve GSS’ye isyanda haklılar
Sayın Ali Tezel, bizi aydınlattığınız için çok sağ olun. Sizin gibi değerli insanlar sayesinde bize yutturulmaya çalışılan yasaların eksik yönlerini görüyoruz. Ben işsiz bir gencim ve dul ve yetim aylığı alan annemle kalıyorum birde benden geliri daha iyi kardeşim var. Sınavlara hazırlandığım için işsizim. Ben zaten aileme yük olurken devlet aynı evde yaşamamızı dikkat alarak, annemin ve hiç konuşmadığım ve aramızın iyi olmayan kardeşimin maaşını dikkate alarak beni prim borçlusu yapıyor. Kardeşim 5000 TL annem 900 TL geliri var. Genelde yük annemin üzerinde. Kardeşimin gelirini ile onu toplarsanız ben 2000 TL gelirim varmış kabul edileceğim. Kardeşi, kardeşin gelirinden sorumlu yapıyor. Ödemek istemese dahi onu sizden sorumlu tutuyor. Annenin veya kardeşin sigorta priminden yararlandırmayan devlet reşit diye onların maaşına bakarak sizi yükümlü çıkarıyor. Kaymakamlıkta anlatım,”öyle kardeş mi olur evden gitsin dediler” o halde hepimiz annemizi yalnız bırakıp dağılalım. Kısacası bu yasa aile kurumuna da zarar verecek, hükümet de şimdi de yetim hakkına göz dikmiştir. İsmi Saklı