HABERTÜRK-Bağ-Kur’lular borçlarını taksitlendirirse sağlıktan yararlanacaklar–Polislerin emekliliği 52’den 55 yaşa uzatıldı–SGK kreş çalışanlarından mektup var
22 Haziran 2010
Bağ-Kur’lular borçlarını taksitlendirirse sağlıktan yararlanacaklar
Prim alacaklarının 60 milyara yaklaştığı SGK’nın Başkanı Emin Zararsız, 3 ay kadar önce prim affı yok bunun yerine isteyenler, 6183 sayılı Kanun gereğince 36 aya kadar borçlarını tecil ve taksit yaptırabilir demişti. Ardından da borçlarını taksitlendiren Bağ-Kur’lular taksit süresince de sağlıktan yararlanacak diye eklemişti. Fakat bu ifadesi yasal değildi, şimdi yasal hale geldi…
***Bağ-Kur’luların sağlıktan yararlanma şartları
5510 sayılı Kanun’un 67 inci maddesine göre; eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B’lilerin hem kendileri hem de bakmakla mükellef oldukları eş ve çocuklarının sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için,
-En az 30 günlük sigortalı olmaları,
-60 günden fazla prim borcu olmaması,
Şartı vardı.
Şimdi, TBMM’den 16 Haziran günü kabul edilen değişiklik ile;”5510 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki “60 günden fazla prim ve prime ilişkin” ibaresi “21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin” olarak değiştirilmiştir.
***Borçlarını taksitlendirenlere sağlık yardımı başlayacak
Yapılan bu değişiklik ile SGK Başkanı Emin Zararsız’ın daha önce ifade ettiği husus da gerçekleşmiş oldu. Yani, Bağ-Kur’lu olup da SGK’ya prim borcu olanlar, 6183 sayılı Kanun gereğince SGK’ya müracaat edip, borçlarını 36 aya kadar taksitlendirenler, taksitlerini düzenli ödedikleri sürece, Bağ-Kur borçları olsa da sağlık yardımı alabilecekler.
***Taksitlendirme de borç silme yok
6183 sayılı Kanun’a göre borçlarını taksitlendirenlere ise geçmişte birkaç kez uygulandığı gibi ana para, gecikme zam ve faizlerinden bir silinme yapılmaz. Tüm borç kişinin ekonomik durumuna ve rasyolarına göre 36 aya kadar taksitlendirilir.
***Aylık yüzde 2 tecil faizi de var
Öte yandan, borçlarını tecil ve taksitlendirme işlemi yapanların tüm borcu üzerinden her ay yüzde 2 oranında tecil faizi de işletilir. Yani, ana para ve gecikme zammı ile birlikte 100 bin lira borcu olan bir Bağ-Kur’lunun her ay ödediği 2 bin lirası tecil faizine gitmekte, 2 binden fazla ödediği rakam borçtan düşülmektedir.
Polislerin emekliliği 52’den 55 yaşa uzatıldı
08.09.1999 gününden sonra polis olarak işe başlayan erkeklerin emeklilik yaşı 60 ve kadınların ise 58 olmakla birlikte polis olarak geçirdikleri sürenin dörtte biri kadar bu yaşlardan düşürülmektedir. Yani, erkek polis memuru 24 yıl polis olarak çalışırsa bu sürenin dörtte biri olan 6 yıl düşürülüp 54 yaşında emekli olması gerekmekle özel bir düzenleme olan 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu’nun 40 ıncı maddesinde polislerin emeklilik yaşını daha doğrusu çalışabilecekleri yaşları belli ettiğinden polisler 52 yaşında emekli olurlardı.
Şimdi, Torba Kanun ile polislerin emeklilik yaşı 55’e çıkarıldı. 16 Haziran 2010 günü yapılan değişiklik ile metin aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinin (ç) fıkrasının “II- Emniyet mensupları:” başlıklı bölümünün (4) numaralı sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “4. Kıdemli başpolis memuru, başpolis memuru ve polis memurları 55”
Yapılan bu değişiklik sonrasında polis memuru iken kıdemli baş polis memuru, baş polis memuru ve polis memurlarının çalışma ve emeklilik yaş hadleri 52’den 55’e çıkarılmıştır.
Yani polisler, bundan sonra 3 yıl daha geç emekli olacaklar. Üstelik geçici bir madde düzenlemesi de yapılmadığından halen görevde olan tüm polis memurları bundan etkilenecek ve 3 yaş daha geç emekli edilecekler.
Penguen’e teşekkür