HABERTÜRK-Bağ-Kur’lular da uzatmaları oynuyorsa ayda 1 gün SSK’lı olsunlar–Yurtdışında acil hallerde sağlıktan yararlanabilirsiniz–15 yıl ve 3600 günle kıdem alınır
25 Kasım 2011
Bağ-Kur’lular da uzatmaları oynuyorsa ayda 1 gün SSK’lı olsunlar
İki gün önce emekli olup da işyeri açanların Bağ-Kur SGDP’sinden kurtulma yolunu vermiştik. Bugün de daha emekli olmamış Bağ-Kur’luların Bağ-Kur primlerinden kurtulma yolunu da veriyoruz….
Bu arada ayda 30 gün üzerinden 42 ay SSK primi öderlerse de SSK’dan daha erken ve daha yüksek aylıkla emekli de olabilirler…
Merhaba Ali bey, Habertürk’te yayınlanan 23.11.2011 tarihli yazınızla ilgili (Emekliler SGDP den kurtulmak için 1 gün SSK’lı olun) bazı tereddütler oluştu. Ben sigorta acentesiyim, vergi mükellefiyim ve meslek erbabıyım. Siz yazınızda 1 günlük SSK’lı olmaktan bahsediyorsunuz bir mesleğim var, SSK beni BAĞ-KUR’lu olduğum için 1 günlük de olsa kabul edecek mi? Sormak istediğim Türkiye’de kayıtlı ve kuyutlu ikinci bir iş yapılabilir mi?
Hatice Eskilli
Vergi mükellefisiniz, limited şirket ortağısınız veya Anonim şirketin hem ortağı hem de yönetim kurulu üyesisiniz bu sebeplerle mecburen Bağ-Kur’lusunuz ve her ay Bağ-Kur’a prim ödemek zorundasınız. Bu arada emeklilik için gereken kadın iseniz 7200 günü erkekseniz de 9000 günü tamamlamışsınız yaşı bekliyorsunuz veyahutta bu gün sayılarına ulaşmanıza çok az kalmış. Yani, prim gün sayınızı doldurduğunuz halde yaşınız dolmadığından uzatmaları oynuyorsunuz. O halde, gelin Bağ-Kur’a prim ödemeye son verin. Sosyal güvenlik uygulamalarımız gereğinde bir kişi birden çok iş yapabilir bunu kimse yasaklayamaz.
***HER PRİM ÖDEDİĞİNİZDE DE EMEKLİ AYLIĞINIZ DÜŞÜYOR
Bağ-Kur’lular SGK’ya her ay kendi belirledikleri kazançlar üzerinden prim öderler. Bir Bağ-Kur’lu en z asgari ücreti 837 lirayı en fazla da 5440 lirayı kazanç olarak seçebilir. Her ay kazanç olarak hiçbir şey belirtmezse asgari ücrete göre yüzde 34 oranında en az 285 lira en fazla da 5440 lira kazanca göre de 1850 lira prim ödeyebilir. Şayet, asgari ücreti tercih ederse her prim ödemesinde ilerde emekli olduğundan alacağı emekli aylığını yaklaşık 2 lira düşürür. Mantığınız almayabilir her cebinden 285 lira çıktığında ilerde alacağı emekli aylığı artmaz, düşer. Bu arada 2500 lira kazancı seçerse de her ay 850 lira öder, 850 lira ödeyenin ise ilerde alacağı aylığı ne artar, ne de azalır.
***BİR BAŞKA İŞYERİNDE AYDA EN AZ 1 GÜN SSK’LI İŞE GİRİN
Hem prim ödeyip hem de emekli aylığınızın düşmesini istemiyorsanız kendi işyeriniz veya şirketinizden değil ama bir başkasına ait işyeri veya şirketten gidin SSK’lı olun her ay en az 1 gün adınıza işçi primi ödensin. O işyeri sizin için internetten işe giriş bildirgesi verdiği anda SGK sistemi sizi Bağ-Kur’dan çıkarır. Artık SSK’lı sayar. Bu şekilde ayda bir günlük SSK’lı çalışmanın maliyeti ise yaklaşık 10 liradır.
***AYDA 30 GÜNDEN 1260 GÜN ÖDERSENİZ DE SSK’DAN EMEKLİ OLURSUNUZ
Bu arada ben sadece ilerde alacağım Bağ-Kur emekli aylığımın düşmesini engellemek istemiyorum ayrıca Bağ-Kur yerinde SSK’dan emekli olmak istiyorum diyorsanız da başka işyerindeki SSK’nızı ayda 30 gün üzerinden göstertin. Bu çalışma 42 ayı yani 1260 güne ulaşırsa da SSK şartlarından hem daha erken hem de daha yüksek emekli aylığı ile emekli olursunuz.
Yurtdışında acil hallerde sağlıktan yararlanabilirsiniz
Sayın Ali Tezel, kronik kalp hastasıyım, emekli Tıp Fakültesi öğretim üyesiyim, yaşım 83. 2012 Mayıs ayında bir yurtdışı gezisine katılmak istiyorum. 10 günlük gezi süresinde çıkacak sağlık sorunumun SGK tarafından ne şekilde karşılanıp karşılanmayacağı hususunda beni bilgilendirmeniz acaba mümkün olabilir mi? Tanla Özer
Sayın okurum, 5510 sayılı Kanun ile ikincil mevzuatında emekli birisinin yurtdışında sevk almadan tedavi olma imkanı yoktur ama hayatın olağan akışı içinde turist olarak yurtdışına gittiğinizde başınıza gelecek acil hallerde tedavinizi SGK karşılar. Gittiğiniz ülke ile ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi varsa ve sağlık hizmetlerini de kapsıyorsa giderken o ülkeye has formu SGK İl Müdürlüğünden alıp gidebilirsiniz. Mesela Almanya’ya gidecekseniz TA-11 formu ile Almanya’da tedavi olabilirsiniz. Bunun dışında ise acil halde muayene ve tedavinizi yaptırın belgelerinizi o ülkedeki Türk Konsolosluğuna onaylatıp faturanızla paranızı alırsınız.
15 yıl ve 3600 günle kıdem alınır
Ali bey merhaba, sizden bilgi almak istiyorum. Kısaca konu şöyle, özel bir şirkette 11 yıldır çalışıyorum ve sigortam asgari ücretten yatırılıyor. İlk işe başlama tarihim 01.12.1996 ‘dır.15 yılım dolduğunda tazminat alarak işten ayrılabileceğim söyleniyor. Böyle bir hakkım var mı ve daha sonra tekrar çalışabilir miyim? Emeklilik için primim eksik ve çalışmam gerekiyor? Çalıştığım iş yerinde iş veren çok gergin ve bu çalışma hayatımı çok etkiliyor ve yeni kişi işe başladığında sizi gözden çıkarıyor.Konu hakkında beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. F. Bodur
Sayın okurum, 1475 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinin beşinci bendi gereğince ilk işe giriş tarihinin üzerinden 15 yıl geçmiş ve bu 15 yıl içinde en az 3600 gün prim ödemiş olanlar, emeklilik yaşlarını evlerinde beklemek üzere (SSK’dan belge alıp) işyerinden kendi istekleri ile ayrıldıklarında kıdem tazminatlarını alırlar. Bir başka işyerinde çalışma konusu ise çetrefildir, amacınız evinizde emekliliği beklemek değil de bir başka işyerinde işe girmek ise bu hakkınız yok. Ancak, emekliliği bekleme niyeti işe işinizden ayrıldıktan beş dakika sonra daha cazip bir teklif alıp niyetinizi değiştirmiş iseniz çalışma hakkınız var.