HABERTÜRK-Başka erkeklerle yaşayan kadınların aylığı kesilmez

20 Ekim 2009

Sadece eski kocasıyla yaşayanın aylığı kesilir


Başka erkeklerle yaşayan kadınların aylığı kesilmez





Yeni “Sosyal Güvenlik Reformu” gereğince, eşlerinden boşanarak, vefat etmiş ana-babaların yetim aylığı veya eski kocalarından dul aylığı alanların evlerine baskın yapılarak, boşandıkları kocaları ile birlikte yaşayıp yaşamadıkları tespit edilirse aldıkları yetim veya dul aylıkları kesilmektedir…


Bu olayın hukukiliği bir yana baskın anında kadının yanında boşandığı kocası değil de başka erkek varsa aylıklarına dokunulmamaktadır ama boşandığı kocası ile aynı evde yakalanırsa aylıkları kesilmektedir…


 


Ali Bey, geçen hafta NTV Televizyonunda verilen bir haberde İzmir’de boşanan kadınların hangi erkekle birlikte yaşadığını tespitle ilgili TİM kurulduğu ve 20 kişinin bu işle görevlendirildiği haberi verildi. Benim sorumda bu konuyla ilgili, eşim vefat etti ve bana da dul aylığı bağlandı ama eşimin eski eşinden olan üvey kızım boşandı ve benim aylığıma ortak oldu. Şimdi de bir erkekle nikahsız yaşıyor. Ben de bu kızı şikayet etsem aldığı aylığı keserler mi? Keserlerse benim aylığım artar mı? İsmi Saklı-Bodrum-Muğla


 


 


***Boşanan kadınlar eski eşleriyle aynı evde yaşayamaz


Sayın okurum, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Gelir ve aylık bağlanmayacak haller” başlıklı 56’ncı maddesinin son fıkrasına göre; ”…Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96’ncı madde hükümlerine göre geri alınır.”. Bu düzenleme gereğince, kadınlar boşandıkları eski eşleriyle aynı evde yaşıyorlarsa aylıkları kesilecektir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik mevzuatımız gereğince boşanan kadınlar, eski eşleriyle aynı evde yaşayamazlar.



***Nikah masasındaki “evet”in anlamını biliyor musunuz?


Tabi biliyoruz dediğinizi duyar gibiyim de benim sorduğum hukuken evet dediğiniz anda karşınızdaki kişiyi mirasçı olarak atadığınızı veya dul aylığı sahibi yaptığınızı biliyor musunuz? 
Nikâh masasında size sorulan soruya “EVET” demenizin hukuki ne sonucunu bugüne kadar hiç düşündüğünüzü de zannetmiyorum. Evlilik iki kişi arasında, resmi makamlar önünde yapılan sözleşmedir ve kadın ile erkek resmi nikâh ile evlenmekle Medeni Kanun gereğince karı-koca sıfatlarını aldıkları gibi bir de;


*Miras hukuku açısında birbirlerinin mirasçısı olurlar yani kim vefat ederse, sağ kalan vefat edene mirasçı olur.


*Sosyal güvenlik hukuku açısından hak sahibi veya bakmakla yükümlü kişi olurlar yani her ikisinin sağlığında aralarında resmi nikâh olması nedeniyle çalışan çalışmayanın sosyal güvencesini sağlar. Ölümle ise hak sahibi olurlar ki sağ kalan ölenin aylığını dul sıfatıyla almaya devam eder.

*** Boşanarak verdiğimiz hakkı geri alırız

Evlilik bir sözleşmedir ama bunu sona erdiren boşanma ise bir mahkeme kararıdır. Yani evlilik sözleşmesini ancak ve ancak bir mahkeme sona erdirebilir ve boşandığımız anda evliliğin iki önemli sonucu ortadan kalkar. İşte mahkemelerce verilecek boşanma kararlarıyla resmi nikaha tanınan bu haklar ortadan kalkar ama bu kere başka haklar ortaya çıkar.



***Boşanınca ev ikiye bölünür


  Medeni Kanun açısından evlilikle edinilmiş tüm mallar, ortak paylaşıma konu edilmek zorundadır. Mesela karı-koca nikahlı iken ev edinmişlerse ev kimin üzerine kayıtlı olursa olsun boşanma ile yarı yarıya bölüşülmek zorundadır.


  1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 202’ nci maddesine göre, yasal mal rejimi, eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi olup, 4722 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 10’uncu maddesine göre, eşler, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde, bu tarihten geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar. Boşanma halinde de edinilmiş mallar yarı yarıya pay edilir.

*** Boşananlara babadan-anadan aylık

Sosyal Güvenlik Hukuku gereğince, boşanma ile resmi nikahı biten kadına varsa vefat etmiş ana-babası üzerinden yetim aylığı bağlanabileceği gibi eğer ilk evliliği varsa ve ilk eşi vefat etmişse onun üzerinden dul aylığı alma hakkı ortaya çıkmaktadır. Boşanan kadın boşanma tarihinden sonra SGK’ya müracaat ederse kendisine dul veya yetim aylığı bağlanacaktır.


*** Kendi evinde yaşayan kadının aylığı kesilir
Kocasından boşanan ve Medeni Kanun gereğince edindikleri evi yarı yarıya paylaşmak zorunda kalan kadın, evin diğer yarısında eski kocası yaşıyorsa, bu durumun şikayet-ihbar ile SGK’ya duyurulması sonrasında, SGK’nın denetimle görevli memurları tarafından tespiti ile dul-yetim aylığını kaybedecektir. Bu arada yukarıda verdiğim madde içinde, “…Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş…” tabiri kullanılmıştır. Bu tabir gereğince, boşandıkları halde aynı evi (mecburen de olsa) paylaşan kadın-erkeğin cinsi münasebette bulunup bulunmadıklarını da araştırma konusunu içeriyor mu yoksa aynı evde yaşamaları yeterli mi? Sorusuna cevap verememektedir. Bu konuyla ilgili SGK’nın genelgesi de yoktur. Yani eve giden denetim elemanları için sadece aynı evde ikamet etmek yeterli mi yoksa aralarında cinsi münasebet var mı araştırmalılar mı belli değildir.


***Başka erkeklerle yaşarsa aylık kesilmez

Aynı kadın, eski kocasıyla değil ama bir başka erkekle aynı evde yaşamaya devam ederse aylığın kesilme riski yoktur. Çünkü, Kanun sadece boşandığı eşiyle birlikte yaşaması halinde dul-yetim aylığının kesilmesini öngörmektedir.