HABERTÜRK-Bir yıldan fazla ceza alan memur memuriyete dönemez, isteğe bağlı kesenek ödeyemez–Memurun evlilik izni beş gündür–
22 Temmuz 2009
Bir yıldan fazla ceza alan memur memuriyete dönemez, isteğe bağlı kesenek ödeyemez
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesine göre kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla ceza alan ve cezası ertelenmeyen memurların, Emekli Sandığı’na isteğe bağlı kesenek ödeme hakları olmadığı gibi hapisten sonra tekrar memuriyet görevlerine dönme hakları da yoktur….
Ancak, isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyerek emekli olma hakları vardır. Mahkeme ile dahi olsa emekli olunca ikramiyelerini alma hakları vardır.
31.12.1986 tarihinde itfaiye eri olarak göreve başladım. 20 aylık askerlik hizmetini borçlanarak ödedim. Kurumda çalışırken mesai arkadaşlarımdan biriyle tartışma sonucu bıçakla yaralama suçuyla 2 yıl 2 ay 20 gün ceza aldım ve bu ceza Yargıtay’da onandı. 06.05.2009 tarihinde cezamı çekmek üzere kurumuma başvurarak işimden ayrıldım ve cezaevine girdim. İşimden ayrılma yazım 28.05.2009 tarihinde tarafıma tebliğ edildi. Şu an cezaevinde yatmaktayım. Bu veriler ışığında;
1.- Emekli olabilir miyim ve ne zaman emekli olabilirim?
2.-2 yıl 2 ay 20 gün olan cezamı 2/5 olan 10 ay 27 gün cezaevinde yatacağım. Cezam bittiğinde işime geri dönebilir miyim?
3.- Emekli olabiliyorsam ikramiyemi alabilir miyim?
4.– İşime geri dönemezsem primlerimi isteğe bağlı olarak ödeyebilir miyim?
5.– 31.05.2009 tarihinde cezaevindeyken açık öğretim fakültesini bitirdim (2 yıllık) Emekli Sandığı’na bu durumu bildirirsem isteğe bağlı primim, yeni intibak edebileceğim derece üzerinden yapabilir miyim? Sadettin Yıldırım-Kula Cezaevi
Allah sabır versin. Verdiğiniz bilgilere göre şayet askerliğinizi itfaiye eri olmadan önce ifa ettiyseniz borçlanıp ödediğinizden 49 yaşından sonra olmak kaydıyla 25 tam yıllık prim-kesenek ödeme süresiyle 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekli olursunuz. Doğum tarihinizi yazmadığınızdan tam emeklilik tarihinizi yazamadım ama 49 yaşını tamamlayıp 50 yaşından gün almanız gerekir. 28 Mayıs 2009 tarihinde işinizden ayrıldığınız için 25 tam yılı tamamlamanıza (Temmuz 2010 ayına) 1 yıl 1 ay kalmış demektir. Bu süreyi isterseniz 5510 sayılı Kanun gereğince isteğe bağlı (Bağ-Kur) primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
İsteğe bağlı kesenek şartları
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 12 inci maddesine göre;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra,
***Memurluktan çıkarılmış olanlar,
***657 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler,
İsteğe bağlı iştirakçi olup dışarıdan kesenek ödeyemezler.
Diğeri ise yani kendi istekleri ile herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar,
***Memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde,
***SGK’ya yazılı olarak başvurmak,
***Kesenekleri ve karşılıkları (yani tüm primleri) aynı ay içinde SGK hesabına yatırmak şartlarıyla,
***Başvuru yaptıkları tarihi takip eden aybaşından (ayın 15’inden) itibaren isteğe bağlı iştirakçi kabul edilirler.
Sizin suçunuzun niteliği önemli
5434 sayılı Kanun’a göre isteğe bağlı (Emekli Sandığı) keseneği ödeyebilme şartlarını kaybedip kaybetmediğinizi aldığınız cezanın suçu belli edecektir. Ayrıca suçunuzun niteliği 2 inci sorunuzun yani tekrar görevinize dönüp dönemeyeceğinizi de belli edecektir. Zira, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesine (A-5’e bendine) göre,
“5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.” şartıyla tekrar devlet memurluğuna dönme ihtimali olduğu gibi Emekli Sandığına isteğe bağlı kesenek ödemek için de aynı şart geçerlidir.
Buna göre, aldığınız 2 yıl, 2 ay, 20 günlük ceza, ” kasten işlenen bir suçtan dolayı “ verilmişse ki hem Emekli Sandığı’na isteğe bağlı kesenek ödeyemezsiniz hem de cezaevinden sonra memuriyete dönemezsiniz.
İşte bu durumda size isteğe bağlı Bağ-Kur’u tavsiye ederim, şu anda cezaevindeyken bile isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyebilirsiniz ve 1 yıl, 1 ay ödemeden sonra yaşınızı da tamamlamışsanız Emekli Sandığı Kanunu’ndan emekli olabilirsiniz.
***İkramiyeyi emekli olunca alırsınız
Suçunuzun niteliğine göre 5434 sayılı Kanun’a göre isteğe bağlı kesenek ödeme hakkınız var ise 25 yılı isteğe bağlı iştirakçi olarak tamamlar ve emekli olunca da ikramiyenizi sorunsuz alırsınız. Ancak, isteğe bağlı iştirakçi olamıyorsanız gerek şimdi gerek ilerde isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyerek ve çıktıktan sonra bir işe girip SSK’lı çalışıp toplamda 25 tam yılı tamamlayınca yine 5434 sayılı Kanun gereğince itfaiye eri (memur) olarak emekli olursunuz. İkramiye konusunda sorun çıkarsa idari yargı yerlerinde dava edip ikramiyenizi alırsınız.
Memurun evlilik izni beş gündür
Ali bey, geçen hafta yazınızda işçilere evlenmeleri halinde 3 gün izin verilir demiştiniz acaba bu süre memurlarda ne kadar? Ayrıca, işçilere bu 3 günlük evlenme izni verilmese bir yaptırımı var mı?A. Erdoğan
Sayın okurum, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışan işçiler için evlenme izni 3 gündür ama 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi kamu görevlileri için evlenme izni 5 gündür. İşçilere bu izin verilmezse Kanun gereğince bir ceza yani yaptırım yok ama işçi bu 5 gün süresince yani nikah tarihinden itibaren 5 gün işe gelmezse sizin de işten çıkarma hakkınız yok.
Atilla Başaran-Ankara-Süper emekli yasal adıyla üst gösterge tablosunun en sütünden emekli olduğunuzu ifade ettiğinize göre normal şartlarda aylık bağlama oranınız ilk 5000 gün için yüzde 50 olup, 5000 günden sonraki her 240 gün için yüzde 1 artarak, sizin 9097 gününüz için yüzde 67 olur. Ancak, ben durumunuzu özel olarak inceledim tavandan (15175’den) değil 14925 göstergeden emeklisiniz ve aylık bağlama oranınız da yüzde 70. Bu durumu siz de tahsis numaranızı girerek, http://app.sgk.gov.tr/Emaas/servlet web adresinden öğrenebilirsiniz.
Süleyman Güzelgören-Balçova-Eski Emekli Sandığı huzurevine resmen müracaat edebilirsiniz artık SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklisi ayrımı yok, hepsi SGK’nın emeklisidir. Tekrar ediyorum ağızla değil yazıyla başvur. Memuriyette geçen 15 yıldan sonra SSK’lı işe giriş SSK’dan emekli olmuşsunuz. Bu 15 yıllık memuriyet süreniz için ikramiye hakkınız ama bunun için Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında 2010 yılı Haziran ayına kadar TBMM yeni bir kanun çıkaracak ve bu kanun size bu hakkı verirse, paşa paşa paranızı alırsınız. TBMM size bu hakkı vermezse idari yargıda dava açabilirsiniz.
Adem Bereket-Osmaniye-1 Temmuz 1985 işe giriş tarihi ile normal şartlarda 49 yaşında en az 5300 gün ile emekli olabileceğiniz gibi işe girişten evvel 600 gün askerlik yapmışsanız borçlanıp ödemeniz halinde 47 yaşında emekli olurdunuz. Emeklilik talebiniz reddedilmişse bulunduğunuz yerdeki iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Şıko Ede-G.Antep-Bağ-Kur’dan sonra mutlaka 1260 gün (3,5 yıl) SSK’ya prim ödemeniz şarttır. Askerlik borçlanması ile 1995-1999 arasındaki 4 yıl, 7 aylık Bağ-Kur’dan önceki SSK günleri 1260 günün hesabında dikkate alınamaz.