HABERTÜRK-Bitmeyen KEY’de sorularınıza cevaplar

24 Ağustos 2010

Bitmeyen KEY’de sorularınıza cevaplar


 


1987-1995 yılları arasında 9 yıl hüküm süren KEY’in tasfiyesi de bitmeyen hikayeye döndü. KEY’in tasfiyesi için ilk liste 28 Temmuz 2008 günü yayınladın, yasaya göre 5,8 milyon kişi 28 Ekim 2008 gününe kadar itiraz etti. İkinci listeyi yasal süresinde yayınlatılamayınca, yeni bir kanun çıkarıldı ve yeni kanuna göre 3 ayda bir liste yayınlanacaktı. Yeni Kanuna göre ilk liste mart 2010’da yayınlandı, ikinci liste Haziranda yayınlanacaktı ama parasızlıktan ancak Ağustosa yayınlandı… Son liste 31 Mart 2010 günü yayınlandıktan sonra bu köşeden dava dilekçe örnekleri bulacaksınız…


 


 


 


***KEY parası alamayan memur


Ben 29.12.1987 yılında hizmetli memur olarak, Sinop İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı, Dikmen Sağlık Ocağı’nda göreve başladım. 1990 yılı valilikler arası atama ile Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yaptım. Halen İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü emrinde çalışmaktayım. Benim çalışmış olduğum süre boyunca yapılan kesintiler, bana göre çok eksik görünmektedir. KEY ödemesi olarak sadece 177 lira aldım, her iki sağlık müdürlüğüne yazılı dilekçe ile müracaat etmeme rağmen halen bir sonuç alamadım. Bu konuda ne yapmamı tavsiye edersiniz. Sadık DENİZLİ


 


Sadık bey, yazınızdan anlayabildiği kadarıyla KEY’in hüküm sürdüğü 1987-1995 yıllarında hem Sinop hem de Hatay’da çalışmışsınız. Şayet, Kanun gereğince 28 Ekim 2008 gününe kadar bu iki İl Müdürlüğü’ne dilekçe göndermişseniz üzerinize düşeni yapmışsınız demektir. Esasen verdiğiniz bilgilere göre almanız gereken rakam 1400 lira kadar olmalıydı. Yine tahminime göre Sinop KEY parasını almışsınız, Hatay KEY parasını alamamışsınız. Bu sebeple Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne tekraren dilekçe gönderin. 31 Mart 2011 gününe 3’er ayda bir yayınlanması gereken yeni KEY listelerini bekleyin. Son listede de adınız çıkmazsa Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş., Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne izafeten Sağlık Bakanlığı ve Ziraat Bankası’na karşı idare mahkemesinde dava açmanız gerekir. İlgili dava dilekçesi örneğini de Nisan 2010 ayında bu köşede bulursunuz.


 


***Öğretmenin KEY parası        
Öncelikle verdiğiniz mücadelede başarılar dilerim. Emekli öğretmenim. 1979-2005 arası hiç ara vermeden öğretmen olarak çalışıp emekli oldum. 1 ve 2. KEY ödemelerinde adım bile yoktu. Üçüncü de 450 lira ödeme çıkmış. Merak ettiğim çalıştığım 4 kurumdan hangilerinin hatalı bildirimde bulunduğudur. Bunu nasıl ve nereden öğrenebilirim? Yaşar Şahin


Sayın Hocam, bunu öğrenmenin tek yolu, 24.10.2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince, hem Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş.’ye hem de 1987-1995 yılları arasında çalıştığını kamu kurumu okulların müdürlüklerine müracaat etmektir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince gerekli olan başvuru formlarını MEB’in web sayfasından ve Tasfiye Halindeki Türkiye Emlak Bankası’nın web sayfasından bulabilirsiniz. Başvurunuzu bilgisayar üzerinden elektronik ortamda yapabileceğiniz gibi yazılı-posta yoluyla da yapabilirsiniz ama elektronik ortamda başvurursanız referans numaranızı kaydedin, sonra bu numara ile cevapları kontrol edin.


 


***Çalıştığınız kamu kurumlarına dilekçe gönderin


1969-1993 yılları arası devlet memuru (öğretmen) görev yaptım, 2 yıl önceki KEY ödemelerinde 190 lira aldım, bu yıl 176 daha alacaklı görünüyorum. Daha fazla almam gerekmiyor mu? Benden az çalışıp 1200 lira alan tanıdıklarım var. Eksikse ne yapmalıyım, nereye nasıl başvurmalıyım? İsmi saklı


Hocam, 1987-1995 yılları arasında hangi okul müdürlüklerinde görev almışsanız hepsine tek tek KEY paranızı alamadığınızı belirten birer dilekçe gönderin. Ayrıca, da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince de bilgi isteyin. 31 Mart 2011 gününe kadar sonuç alamazsanız dava açmanız gerekecek.


 


***Emeklilere de KEY var
Bizler 1986’da emekli olan karı kocayız bizlerin KEY ödeme alma haklarımız var mı?


Kani ve Fatime Gevgili


 


KEY’in geçerli olduğu 1987-1995 yılları arasında emekli olarak ömrünüzü geçirmişsiniz. KEY Kanunu gereğince kendilerine ait bağımsız konutu olmayan memur emeklileri için eski adıyla T.C. Emekli Sandığı, SSK emeklileri için de SSK, Türkiye Emlak Bankası A.Ş.’ye her ay KEY parası ödedi ama sadece aile reisi için. Kani beyin 1987-1995 yılları arasında bağımsız konutu olmamışsa adına KEY ödemesi olmalıydı. Ancak gönderdiğiniz TC kimlik numaralarında para görünmüyor. Yukarıdaki bilgilere göre eviniz 1987-1995 arasında olmamışsa SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı-Ankara adresine dilekçe gönderip, KEY paranızı talep edin.


 


***İşçiler ve SSK emeklileri SGK’ya


Bu arada 1987 ile 1995 yılları arasında SSK’lı çalışan veya SSK emeklisi olanlardan da çok sayıda soru gelmektedir. SSK’lılar adına KEY ödenebilmesi için 1987-1995 yılları arasında  10 veya daha çok işçi çalıştıran işyerlerinin işverenleri, her ay SSK’ya veya Emlak Bankası’na KEY parası ödediler. SSK emeklileri için ise evi olmayanlar adına SSK her ay Emlak Bankası’na KEY ödedi. Adına eksik KEY ödemesi çıkan veya hiç ismi çıkmayanlar ise eski adıyla SSK yeni adıyla SGK’ya itiraz dilekçesi verecekler. 31 Mart 2011 gününe kadar isimleri listede çıkmazsa veya paraları eksikse İş Mahkemesinde dava açmaları gerekiyor ve Nisan 2011 ayında bu köşeden dava dilekçesi örneklerini bulabilirler.