HABERTÜRK-Bu reformu uzaylılar yapmadı

22 Eylül 2009

2010 yılında hem ilaca hem de özel hastanelere daha fazla para vereceğiz


 


1 Ocak 2010 gününden itibaren Türkiye sağlıkta “Global Bütçe”ye geçecek. Yani, devlet ilaç şirketlerine, ben size 2010 yılında ilaç parası olarak 16 milyar lira, özel hastanelere de 6 milyar lira para öderim. Gerisine karışmam gidin vatandaştan alın diyecek…


Bu nedenle de 2010 yılından itibaren özel hastanelere gidenlerin cebinden daha fazla ilave ücret çıkacağı gibi ilaç alanların da cebinden daha fazla oranda uzanılacak…


 


 


***Bu reformu uzaylılar yapmadı


Açıkları azaltacağız diye yaptıkları “Reform”un birinci yılı dolmadan, bu uygulamaları yapanlar sanki kendileri değilmiş gibi “Bütçe”nin aşırı artan sağlık harcamalarına dayanamadığı bu nedenle acilen tedbir alınması gerektiği kararına varmışlar. Bu karara göre de 2010 yılından itibaren “Global Bütçe” uygulaması getirilecekmiş.


 


Önce, koruyucu sağlığı bir kenara bıraktılar, sonra tedavi edici sağlık hizmetlerine vatandaşın çok kolay ulaşmasını, ilaçlara da aynı kolaylıkla ulaşmasını sağladılar. Sonrasında oluşacak ilaç ve sağlık giderleri konusundaki uyarılara kulaklarını tıkadılar. Getirdikleri bu sistem ile kendilerine paye bile çıkardılar.


Şimdi sanki uzaydan birileri gelmiş, sağlık ve sosyal güvenlik sistemini değiştirip ilaç ve sağlık giderlerini arttırmış gibi ortaya çıkan Bütçe açıklarından şikayet ediyorlar.


Bu şikayeti yaparken de, (bu sistemi getiren) kendileri dışında herkesi suçluyorlar. 


***Ardından çözüm diye “Global Bütçe”yi sunuyorlar


 


“Global Bütçe” uygulamasına göre 2010 yılında, hastaneler ile ilaç şirketlerine 2009 yılında Bütçe’den verilen miktar kadar para verilecek, daha fazla verilmeyecek. Ancak, hastaneler ile ilaç şirketlerinin vatandaşlardan aldıkları katkı-katılım-ilave ücret gibi arttırılacak.


 


Yani, Bütçe’den verebileceğimizin tavanına ulaştık, şimdi vatandaşın cebine gidelim dönemi 2010 yılında başlıyor.


 


Hatta başladı bile diyebiliriz, 18 Eylül 2009 günü Resmi Gazetede yayınlanan “Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ (Sıra no 12)” gereğince artık memurlar ve yeşil kartlılar, muayene, tedavi ve ilaca daha fazla para ödemeye 1 Ekim 2009 gününden itibaren başlayacaklar.


 


***2010 yılında ilaca da fazla para vereceğiz



Halen, eczaneden ilaç alırken yine tüm çalışanlar ile eş-çocukları yüzde 20, emekliler ile eş-çocukları ise yüzde 10 oranında katılım payı ödüyorlar. Bu paralar çalışanlar ve yakınlarından ilaç alırken eczanelerde tahsil edilirken, emeklilerin de aylıklarından düşülmektedir. Halen görüşmeleri ve planlaması devam eden uygulamaya göre 2010 yılından itibaren ilaç alırken bu oranlar arttırılacak, ne kadar arttırılacağı da İMF’den gelecek talimata göre belli edilecek.


 


6-7 Ekim 2009 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak olan “İMF ve Dünya Bankası Toplantıları”nda TÜRK HALKINA ne kadar ilaç parası ödetileceğine de karar verilecek.


İMF’nin istek ve talimatları TBMM’den geçirilene ve birinci yılı tamamlanan “Sosyal Güvenlik Reformu” sonrasında İMF sermayesine, ne kadar para aktarıldığı bunun yeterli olup olmadığı da tartışma konuları arasında olur.


 


 


***2010 yılında Özel Hastanelere de daha fazla para vereceğiz


1 Ekim 2009 gününden itibaren Özel Hastanelere gittiğimizde, Özel Hastane daha kapıdan girerken devlete vermek üzere bizden 12 lira muayene parası alacak, ardından da kendisi için yapılan iş ve işlemlere göre yüzde 30 oranında ilave ücret alacak, mesela sadece muayene olmuşsak 9 lira muayene ilave ücreti alacak, etti mi 21 lira, özel hastaneden çıktıktan sonra reçetenizle eczaneye gittiğinizde de, eczacı devlete vermek üzere sizde  3 lira isteyecek. Etti mi 24 lira. Durun daha bitmedi, eczacı size ilaçlarınızı verecek ve ilaçların yüzde 20’si kadar da katılım payı alacak mesela 50 liralık ilaç vermişse 10 lirasınız sizden alacak etti mi 34 lira.


 


***Bundan beteri 2010 yılında geliyor


TÜRK HALKI hastalandıkça, Amerikan ilaç şirketleri ile yabancı sermayeli Özel Hastanelere para akıyor. Üstelik para akışından da şikayet eden yok, aksine daha da fazla para aktarmalıyız diye çırpınıyorlar. Bütçe imkanları da daha fazla para aktarmaya izin vermeyince, iş vatandaşa yüklemenin adını da “Global Bütçe” koymuşlar.


Şu an da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73 üncü maddesine göre; “…Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir…”.


İşte bu maddeye göre de Bakanlar Kurulu ilave ücretin tavanını yüzde 30 olarak belirlemiştir. Bu uygulamaya göre SGK muayene için 30 lira para ödüyorsa özel hastane de bizden 9 lira alabilmektedir. 2010 yılından itibaren oranda artırım yapacaklar da halk ne kadarına dayanır onu kestiremiyorlar.


 


Askerliği öderseniz 48’de emekli olursunuz


Ali Bey, 01/05/1984 tarihinden 1116 gün sigortam var. 20/03/1989 tarihinden bugüne hala Bağ-Kur ödüyorum. 18/09/2009 itibarı ile 20 yıl 5 ay 28 günüm var. 30/06/1965 doğumlu olup askerliğimle ilgili bir ödeme yapmadım. Ne zaman emekli olabilirim? Bu arada askerliğimi de
ödersem daha erken emekli olabilir miyim? Erdinç Kovalak


 


Bağ-Kur’a devam ederseniz, SSK ile birlikte 25 tam yılı (9000 günü) tamamlamak şartıyla 49 yaşında emekli olursunuz. Askerlik sürenizi borçlanır öderseniz emeklilik yaşınız 48’e (30.06.2013’e) düşer. Bundan sonra Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçerseniz ve geçtikten sonra en az 3,5 yıl SSK primi öderseniz, askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek kalmadan 48 yaşında SSK’dan emekli olursunuz.


 


İstifa edip kıdem tazminatı alabilirsiniz


01.08.1993 yılında sigortalı olarak kısa bir süre çalıştım.Mayıs 1994’ten beri şuan hala çalışmakta olduğum kurumdayım.Yaptığım hesaplamalara göre Mart 2010’da günlerim dolmaktadır.Emekli maaşımı 2019 yılından itibaren almaya başlayacağım.Yaptığım işin ağırlığından dolayı (program yazılımcılığı) emekli ikramiyemi alıp 2019 yılını beklemek istiyorum.Emekli ikramiyemi alıp işten ayrılmaya hakkım var mı? İş yeri benim emekli ikramiyemi vermeme hakkına sahip midir? Nigar Şakiroğlu


15 yıllık sigortalılık sürenizi ve en az 3600 günü çoktan tamamlamışsınız bu durumda, SGK’dan “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı alarak, 1475 sayılı İŞ Kanunu’nun 14 üncü maddesinin beşinci bendine göre işinizden ayrılabilirsiniz. İşinizden ayrılırken de işvereniniz size kıdem tazminatı ödemek zorundadır.