HABERTÜRK-Emekliden iki çeşit SGDP kesintisi olmaz–Diş doktoru Sipahi’ye teşekkür–SSK Prim Belgesi asmama cezası kaldırıldı–Üç yıldır kan vermiyorum

18 Mart 2011


Emekliden iki çeşit SGDP kesintisi olmaz


 


Nereden emekli olursa olsun özel sektöre ait bir işyerinde işçi olarak işe başlayanların ücretlerinde SGDP alınırken, emekli olup vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı var olanlardan da SGDP olarak emekli aylıklarından yüzde 15 kesilmektedir. Ancak emekli olup da hem vergi mükellefi-şirket ortağı hem de işçi olandan iki kere SGDP alınamaz…Birisi üzerinden alınabilir…


 


Ali bey, Anonim Şirketimizin yönetim kurulu başkanı, SSKdan emekli olduktan sonra SGDP ile bizde çalışmaya devam ediyor. Ancak emekli maaşından bir kesinti yapılıyormuş. Ankara’dan gelen bilgiye göre SGK’ya bu konuda dilekçe verirsek emekli maaşından bu kesintinin yapılmayacağı bildirilmiş. İsmi Saklı


 


Sayın okurum, daha bu köşeden 13 Haziran 2009 günü İki temel ilke, tek statüye göre prim ve zorunluluk “ diye başlık atmış ve demiştik ki; “Sosyal güvenlik sisteminin epey ilkesi var ama ikisi çok önemli, bunlardan birincisi zorunluluk ve diğeri de teklik. Zorunluluk ilkesi gereğince belli bir faaliyette bulunanlara zorunlu olarak sigortalı olmak zorundadır. Teklik ilkesi gereğince bir statü gereğince zorunlu sigortalı olanlar, diğer statü gereğince de faaliyette bulunsalar bile bir tek statüye göre prim öderler.”


İşte bu iki ilke nedeniyle normal çalışanlar gibi emekli olanlardan da iki ayrı türden SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) alınamaz.


 


—Çalışan emeklilerden alınan prim


Bilindiği üzere, 1 Ekim 2008 gününden sonra SGK emekli çalışanlardan iki tür SGDP almaktadır.


 


***Nereden emekli olursa olsun kendi adına işyeri açıp vergi mükellefi olan, limited şirket ortağı olan veya A.Ş. ortağı ve yönetim kurulu üyesi olanların emekli aylığından yüzde 15 oranında SGDP alınmaktadır. Yüzde 15 oranı 2009 yılı için yüzde 13, 2010 yılı için %14 ve 2011 ve sonrası yıllar için ise yüzde 15 oranında uygulanmaktadır.


 


***Nereden emekli olursa olsun, özel sektöre ait bir işyerinde işçi olarak işe giren emeklilerin, emekli aylıklarına dokunulmaz ama işyerinden çalışması karşılığı aldığı ücretten yüzde 30 oranında SGDP primi ile yüzde 1 ile yüzde 6,5 arasında kısa vadeli sigorta primi almaktadır.


 


***5335 sayılı Kanun’un 30 uncu maddesinde sayılan istisnalar ile milletvekilleri hariç olmak üzere nereden emekli olursa olsun, kamuda işe girenlerin ise hem emekli aylığı alıp hem de çalışma hakları yoktur. Ya emekli aylıklarını veyahutta çalışmayı tercih etmek zorundadırlar.


 


***İki iş yapan emekliden tek SGDP alınmalıdır…


Öte yandan bir emeklinin hem bir işyerinde çalışması hem de kendi adına vergi mükellefi (veya şirket ortağı) olması mümkündür ama bu emekliden,


–İşçi olarak çalışıyorsun işyerinden aldığın ücretten yüzde 31 oranında SGDP isterim,


–Bir de vergi mükellefisin bu nedenle de emekli aylığından yüzde 15 kesinti isterim, demek hakkı SGK’da yoktur.


–Önce başlayan SGDP sigortalılığının kesintiye uğrayıncaya kadar sonra başlayan SGDP uygulamasını devreye sokmaması gerekir.


 


***Torba Kanun bunu daha da güzel hale getirdi


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Sigortalılık hallerinin birleşmesi” başlıklı 53 üncü maddesine göre emekli dahi olunsa önce başlayan sigortalılık devam ettiği sürece sonra başlayan sigortalılık devreye girmez kuralı vardır. Şimdi ise 25.02.2011 günü Resmi Gazetede yayınlanan 6111 sayılı Torba Kanun ile bu kural daha da güzel hale geldi. Artık ister normal çalışan olsun isterse de emekli çalışan fark etmez, Bağ-Kur’a tabi bir iş yapan SSK’lı işe girerse Bağ-Kur biter, SSK geçerli olur haline geldi. Mesela, sizin başkanınız emekli olduğu ve işyerinizden ücret aldığı için SSK’ya adına SGDP ödeniyorsa, ayrıca Bağ-Kur’lu gibi bir de emekli aylığından kesinti yapılamaz.


 


***Genelge de açıklama da var


Torba Kanun sonrası SGK tarafından hazırlanan “Sigortalılık Genelgesi” bu hususu güzel açıklamış. Deniyor ki;


 


6.1.7- Hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primi uygulaması


4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) SSK ve (b) Bağ-Kur bentlerine tabi hizmet çakışmalarında sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar hakkında 1/3/2011 tarihinden itibaren (a) bendi kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlem yapılacaktır.


Örnek- 1/3/2003 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yaşlılık aylığı alan sigortalının esnaf sigortalılığının devam etmesi nedeniyle aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Sigortalının 3/6/2011 tarihinde (a) bendi kapsamında çalışmaya başlaması nedeniyle aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi 2/6/2011 tarihi itibariyle kaldırılacaktır.


 


***Dilekçe verin


SSK’dan emekli olduktan sonra şirketi ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan başkanınız için o günden beridir SGK’ya SSK’lı çalışma olarak SGDP ödendiğinden emekli aylığından kesinti olmaması gerekirdi. Aşağıdaki dilekçesi hazırlayıp SGK’ya veriniz.


Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne


 Kurumunuzdan ………………………….. tahsis numarası ile ………………. tarihinden beridir emeklilik (yaşlılık) aylığı almaktayım. Bu arada emekli olduğumdan beridir de SSK’lı olarak çalıştığımdan çalıştığım işyerlerinden adıma ………………. Numaralı işyerlerinden SGDP ödenmektedir. Buna mukabil, ayrıca bir çok şirkette ortaklığım ve yönetim kurulu üyeliğim bulunduğundan emekli aylığımdan da hem aylık SGDP kesintisi hem de geçmişe dönük SGDP kesintisi yapılmaktadır. Açıkladığım sebeple sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereğince sadece çalıştığım işyerlerinden yapılan SGDP kesintisi var olduğundan emekli aylığımdan yapılan kesintilere son verilmesini, bugüne kadar yapılmış olan kesintilerin de tarafıma iadesini talep ederim. Tarih-Adres-Ad Soyad-İmza”



 


 


Diş doktoru Sipahi’ye teşekkür


Geçen hafta Perşembe günü BloombergHT TV’deki programımdan saat 23 gibi çıkınca bir telefon aldım. Diyordu ki, “Ben diş doktoruyum ve devamlı sizi izlerim hatta bu nedenle tüm gün BloombergHT ekranı TV’de açık durur, belki siz çıkarsınız da izlerim diye. Ancak, sizi izlerken mesleğim gereği sararmış dişleriniz beni rahatsız ediyor, gelin bu rahatsızlığımı giderelim”. Gecenin 24’ünde gittim bürosuna, 1 saat içinde dişlerinin görüntüsüne ben bile inanamadım. Teşekkürler doktor Fikret Sipahi Akıncı…


 



SSK Prim Belgesi asmama cezası kaldırıldı


İşverenler her ay çalıştırdıkları işçileri aydaki çalışma gün sayısı ve kazançları ile birlikte takip eden ayın 23’üne kadar SGK’ya internet üzerinden gönderirler ve bu belgeyi de tıpkı vergi levhası gibi işçilerin görebileceği yere asarlardı. Asmayanlara da bir asgari ücret idari para cezası uygulanırdı. Şimdi 6111 sayılı Kanun ile işyerlerine prim hizmet asma zorunluluğu ve asmayanlara ceza uygulaması kaldırıldı.


**********************************************


Üç yıldır kan vermiyorum


Kan grubum 0 (Rh – negatif) yani genel olarak herkese kan verebilir ama başka gruplardan kan alamaz. Bu bilinç ile son üç yıla kadar her altı ayda bir kan verirdim. Üç yıldır vermiyorum sebebi de Kızılay’ın kan almadan önce önüme koyduğu formdaki sorular. Öyle sorular var ki sanki aldıkları kanı laboratuarda tahlil etmeyecekler de benden aldıkları beyanlara göre temiz diyecekler gibi. Kızılar formdaki yüz kızartıcı soruları ortadan kaldırıncaya kadar kan vermeyeceğim.