HABERTÜRK-Genel Sağlık Sigortası ile Sağlık Yardımı haklarınızı biliyor musunuz? (2)

28 Temmuz 2009


Genel Sağlık Sigortası ile Sağlık Yardımı haklarınızı biliyor musunuz? (2)


 


SGK’lı olarak muayene ve tedavi olmak istediğiniz hastaneye gittiğinizde provizyon (muayene ön izni) alınması gerekmektedir. Basitçe açıklarsak, hastaneye girip adınızı ve vatandaşlık numaranızı veriyorsunuz, banko görevlisi internet üzerinden SGK ana bilgisayarına bağlanıp sizi soruyor ve SGK ana bilgisayarı onay verirse de parasını SGK ödemek üzere muayeneye kabul ediliyorsunuz…


Bazı kişiler için ise provizyon alınmasına gerek olmadan doğrudan doğruya muayene ve tedavi edileceklerdir…


 


Kim hangi şartla tedavi hakkına sahip oluyor?


GSS gereğince bir takım kişiler herhangi bir ön şart olmaksızın tüm kamu hastaneleri ile SGK ile sözleşmesi olan özel hastanelerden sorgusuz sualsiz (kanuni adıyla provizyonsuz) muayene ve tedavi olabilirler.


 


A-Sorgusuz-sualsiz tedavi edilecek olanlar…


Aşağıda sayılan kişiler için provizyon (muayene ön izni) ihtiyacı yoktur ve SGK’lıların gidebileceği hastaneye gittiklerinde derhal tedavi edilmeleri gerekmektedir.



  • İş kazasına uğrayan kişiler, (İş kazası geçirenler için iş kazası giderleri SGK’ca ödenir),
  • Meslek hastalığına uğrayan kişiler (sadece meslek hastalığı nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri bedelleri SGK’ca ödenir),
  • Tıbben başkasının bakımına muhtaç kişiler (Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında, yetkilendirilmiş özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarınca ağır özürlü olduğunu gösterir “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” faturaya eklenir),
  • Sağlık Bakanlığınca duyurulan “Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar Listesi” nde yer alan hastalık tespit edilen kişiler (sadece bu hastalığı nedeniyle sunulan sağlık hizmeti bedelleri SGK’ca ödenir),
  • Acil haller nedeniyle müracaat eden kişiler (sadece acil hal nedeniyle sunulan sağlık hizmeti bedelleri SGK’ca ödenir),
  • Koruyucu sağlık hizmetleri sunulacak kişiler (sadece koruyucu sağlık hizmeti bedelleri SGK’ca ödenir),
  • Gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük hallerinde sağlık hizmeti sağlanan kadınlar (sadece analık sebebi ile sunulan sağlık hizmeti bedelleri SGK’ca ödenir),

 


B-Provizyon (Önizin) alınması gerekenler


Aşağıda sayılan kişiler için gittiğimiz sağlık kuruluşu bilgisayar-internet üzerinden SGK ana bilgisayarına bağlanıp, TC Kimlik Numarası ile sorgulama yapılmakta ve SGK ana bilgisayarı provizyon (ön izin) verirse işlemlere başlanılmaktadır. Sizlerde hastanelere gitmeden SGK ana bilgisayarında kayıtlı olup olmadığını, aşağıdaki web adresinden TC Kimlik numaranızı girerek öğrenebilirsiniz…


Bu adresi bilgisayarınıza kısa yol yapmayı ihmal etmeyiniz…


http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/ESGK/HakSahipligi


 


-18 yaşından küçükler,


-Sigortalı çalışanlar ve yakınları,


-İsteğe bağlı prim ödeyenler,


-GSS primlerini ceplerinden ödeyenler,


-Yabancılar,


İçin provizyon alınması gerekmektedir.


 


-18 yaşından küçük olanlar


5510 sayılı Kanun gereğince 18 yaşından küçük olanlara GSS gereğince başkaca bir ön şart aranmaksızın sağlık yardımı verilecektir ama provizyon ihtiyacı vardır. Yani, 18 yaşından küçük olanların SGK’nın ana bilgisayarına kayıtlı (aktive edilmiş) olması gerekir. 18 yaşından küçük olanların aktivasyonu ise iki şekilde yapılmaktadır.


1-Ana-babaları üzerinden:Kendisine bakmakla yükümlü ana veya babası emekli, çalışan veya isteğe bağlı olan çocuklarında ana-babaları üzerinden SGK ana bilgisayarına kayıt edilebilecekleri gibi,


2-Devlet üzerinden:Kendisine bakmakla yükümlü olan ana-babası olmayan veya var olmakla birlikte SGK’ya borcu olan, GSS primleri ödenmemiş olan 18 yaşından küçükler devlet üzerine kaydedilerek SGK ana bilgisayarına kayıt edilebilmektedirler.


Dikkat… Dikkat…Dikkat…Dikkat…


-18 yaşından küçük olanlar her hal ve şartta GSS’lidirler ve SGK’dan sağlık yardımı alacaklardır. Ancak, ana-babası üzerinden SGK bilgisayarına kayıtlı olanların şayet ana-babalarının sağlık yardımı almak hakları, işten çıkma, SGK’ya prim borcu olma gibi nedenlerle ortadan kalktığı için provizyon alınamadığı için çocuk muayene edilemiyorsa, en yakın SGK’ya gidip çocuğu devlet üzerine kaydetmek gerekmektedir.


Konuyla ilgili SGK’nın işin daha ciddi yapılması için özellikle Hastane ve Sağlık Kuruluşlarına karşı yayınladığı duyuru aşağıdaki gibidir…


Kurumumuz  genel  sağlık  sigortalılarının  çocukları,  ana  ya  da  babalarının  sigortalı
olup  olmadıklarına  bakılmaksızın  18  yaşını  dolduruncaya  kadar  sağlık  yardımlarından yararlandırılacaklardır.
Genel  sağlık  sigortalıları  ile  18  yaşından  küçük  çocukların  1  Ekim  tarihi  itibariyle
Kurumumuzca  T.C  kimlik  numaralarına  göre  tescilleri tamamlanarak  sağlık  provizyon
sisteminden yararlanabilecek hale getirilmişlerdir.
Diğer taraftan, sağlık hizmetinden faydalanacaklar sağlık kurum ve kuruluşlarına T.C
kimlik numaralı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı veya pasaport gibi soğuk
damgalı belgelerinden birini ibraz ederek müracaat edeceklerdir.
Ancak, acil durumlarda veya 18 yaşından küçük çocukların her  türlü başvurularında,
gerek Kurumumuz gerekse Sağlık hizmeti sunucularının bilgisayar sistemlerinde meydana
gelebilecek  teknik  arızalar  nedeniyle  provizyon  alıp  almayacaklarına  ilişkin  sorgulaması
yapılamayanların sağlık yardımları aksatılmadan verilecek,  bunların T.C kimlik numaralı
kimlik  belgesinin  fotokopisi  alınıp  ve buna  ilişkin  faturalara  eklenerek  manuel olarak
Kuruma gönderilecektir.”


 


 


 Kısa Kısa Kısa


Emrah Yetkin-Burdur-11.06.1967 doğum tarihiniz, 01.09.1986 işe giriş tarihi ve 1123 günlük primden sonra 15.10 1999 günü başladığınız Bağ-Kur’a devam ederseniz Bağ-Kur’dan 56 yaşında en az 9000 günle emekli olursunuz. Bundan sonra (en geç 1.12.2011 günü) Bağ-Kur’u kapatıp, SSK’lı işe girer ve girdikten sonra en az 1260 gün (3,5 yıl) SSK primi öderseniz bu kere 49 yaşında (11.06.2016 günü) en az 5300 günle SSK’dan emekli olursunuz.


 


Adnan Şerbetçi-1949 doğumlu eşiniz Şennur hanım, 05.06.1968 günü SSK’lı olmuş ve 1974 yılına kadar çalışmış. Şayet eşinizin emekli olmasını istiyorsanız primlerini 3600 güne çıkarmanız gerekir. Primleri geri almak istiyorsanız dilediğiniz zaman isteyebilirsiniz ama alacağınız para ile sakız veya kibrit dahi alamazsınız.


 


Emrullah Kılıç-İzmir-15.08.1970 doğum tarihiniz, 05.10.1987 sigorta başlangıcınız ile 50 yaşında en az 5375 günle SSK’dan emekli olursunuz. Askerden önce sigortanız olduğundan askerlik borçlanmasını tavsiye etmem ama 50 yaşına gelip de yeterli gününüz olmazsa borçlanabilirsiniz. 50 yaşında alacağınız emekli aylığı ortalama olarak çalışma hayatında elde ettiğiniz brüt aylığınızın yüzde ellisi kadardır.


 


Ahmet Murat Horuzoğlu-01.12.1982 işe girişinizle 47 yaşında (2011 yılında) en az 5150 günle SSK’dan emekli olacaksınız.  Hizmet cetvelinize göre kazançlarınız genelde asgari ücret düzeyindedir. Bundan sonra da asgari ücret düzeyinde ödenmeye devam edilecek her ay için ilerde alacağınız emekli aylığı her ay için ortalama 2,25 lira düşer. Yani düşük ücret düzeylerinde çalışıp, prim ödedikçe emekli aylığınız düşer.


 


Emin Balçin-Bitlis-Yüzde 40 ve daha fazla özür raporu ile eski adıyla Bağ-Kur’dan yeni adıyla SGK’dan 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4680 günle emekli olursunuz. Özürünüz doğuştan olduğu için malülen emekli olma hakkınız yok.