HABERTÜRK-Greve girmiş işyeri işçileri başka yerde çalışamazlar işi de bırakamazlar
26 Ocak 2011
Greve girmiş işyeri işçileri başka yerde çalışamazlar işi de bırakamazlar
Grev uygulanmaya başlanmış işyerinde işveren, isterse greve katılmayan işçileri çalıştırmaya devam edebilir veya zorunlu olarak çalıştırılacaklar hariç hiç kimseyi çalıştırmıyorum diyebilir. İşyerinde çalışmak istediği halde, işveren tarafından çalıştırılmayan işçiye ücret ödenmesi gerekmez, iş akdi askıda kalır. İş akdi askıda kalan işçiler tazminata hak kazanamadıkları gibi başka işe girerlerse tazminatsız işten atılırlar….
İşyerimizde sendikasız ve beyaz yakalı olarak çalışmaktayım. Sendikalı işçiler grev kararı almak üzereler. Böyle olduğu takdirde ismim fabrikanın acil durum listesinde olmadığı için maaş alamaz duruma geliyorum ya da bize durumu bu şekilde anlattılar. Grevden ne şekilde etkileniriz aydınlatırsınız sevinirim. Bu durumda işyerinden ayrılmak istediğim takdirde haklarım nelerdir? Yardımcı olur musunuz? İsmi Saklı
***Grev hemen başlamayabilir
Sayın okurum, işyerinizdeki yetkili İşçi Sendikası grev kararı alırsa bu hemen grevin başlayacağı anlamına gelmez. Grev kararı alınması ayrı şeydir, greve başlanması ayrıdır. Bazen grev kararı alınmış olsa bile sendika grevi başlatmayabilir. Veyahutta 2822 sayılı Kanun’un 35 inci maddesine göre grev oylamasına da gidilebilir. Kanuna göre; “ Kanuni bir grevin bir işyerinde uygulanabilmesi için oylama yapılmasını, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte biri, grev kararının işyerinde ilan edilmesinden başlayarak altı işgünü içinde yazılı olarak isterse, o işyerinde grev oylaması yapılır. Grev oylaması talebi mahallin en büyük mülki amirine yapılır…”
***Grev olsa da işyerinde üretim devam edebilir
İşyerinde grevin gerek oylama gerekse de sendikanın kararı ile uygulanmaya başlanması da o işyerinde üretimin duracağı anlamına gelmez. Greve iştirak edecek işçiler fabrika önüne çıkıp grevi başlatırlar ama greve katılmak istemeyen işçiler fabrikaya girip çalışmaya devam edebilirler. Burada karar artık işverene aittir. Lokavt kararı almasa bile üretimi grev sonuna kadar durdurdum da diyebilir. Burada, 2822/38’e göre yetki işverendedir.
2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev-Lokavt Kanunu’nun 38 inci maddesine göre;
“Madde 38 – Bir işyerinde grev veya lokavtın uygulanmaya başlaması ile birlikte işçiler işyerinden ayrılmak zorundadırlar.
Greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçenlerin işyerinde çalışmaları, hiç bir şekilde engellenemez. Greve katılan veya lokavta maruz kalan işçilerin, işyerine giriş çıkışı engellemeleri veya işyeri önünde topluluk teşkil etmeleri yasaktır.
Greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçileri çalıştırıp çalıştırmamakta işveren serbesttir…”
***Grevin iş sözleşmelerine etkisi
2822 sayılı Kanun’un 42 inci maddesine göre;
“Madde 42 – Kanuni bir grev kararının alınmasına katılma, böyle bir kararın alınmasını teşvik etme, böyle bir greve katılma veya böyle bir greve katılmaya teşvik etme sebebiyle bir işçinin hizmet akti feshedilemez.
Kanuni bir greve katılanlar ile 38 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca işyerinde çalışmayı arzu edip işveren tarafından çalıştırılmayan işçilerin hizmet akitlerinden doğan hak ve borçları, grevin sona ermesine kadar askıda kalır.
Kanuni lokavta uğramış olan işçilerin hizmet akitlerinden doğan hak ve borçları, lokavtın sona ermesine kadar askıda kalır.
İşveren, grev ve lokavt sebebiyle akdi ilişkileri askıda kalan işçilerin grev veya lokavtın başlamasından önce işleyen ücretlerini ve eklerini mutad ödeme gününde ödemek zorundadır. Ödemeyi yapacak personel de bu hususta çalışmaya mecburdur… “
Yani, işveren işyerinde grev başlasa bile üretimine greve katılmayan işçilerle devam etme kararı alabilir ve siz de işinize devam edebilirsiniz.
***İşveren kimseyi çalıştırmıyorum da diyebilir
Grev uygulamasından sonra, işveren greve katılmayan ve kapsam dışı olanları da çalıştırmıyorum deme hakkına da sahiptir. 2822 sayılı Kanun’un 42 inci maddesine göre;
“…Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Grev ve lokavt süresince işçiler Sosyal Sigortalar Kanununun ilgili hükümlerinden yararlanmaya devam ederler.”
***Siz de işi bırakamazsanız
Öte yandan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçen işçileri çalıştıran işveren, bu işçileri ancak kendi işlerinde çalıştırabilir, bunlara, greve katılan işçilerin işlerini yaptıramaz. İşveren (kanuna göre zorunlu çalıştırılacaklar hariç) hiç kimseyi çalıştırmıyorum derse, grev ve lokavt dolayısıyla hizmet aktinden doğan hak ve borçları askıda kalan işçiler, başka bir iş tutamazlar. Aksi halde, işçinin hizmet akti, işverence feshin ihbarına lüzum olmaksızın ve herhangi bir tazminat ödenmeksizin feshedilebilir.
Bloomberg HT’de gündüz yayın saati değişiyor
Her pazartesi ve çarşamba saat 12.30 ile 13.00 arasında ülkemizin yeni TV kanalı Bloomberg HT’de canlı olarak olarak yayınlanan SORU-CEVAP Şubat 2011 ayından itibaren saat 16 ile 16.30 arasında olacaktır. Bu arada Şubat ayının ilk haftası yokum ama ikinci haftadan itibaren sorularınıza canlı yayında cevap vermeye devam edeceğim. Perşembe akşamları saat 22.00 ile 23.00 arasında Yasemin Arpa ile “Ali Tezel’e soralım” aynen devam ediyor. Sorularınızı ve sorunlarınızı iletebileceğiniz telefon numaramız 0212 2552871 ve posta adreslerimiz de [email protected] ve [email protected] dur.