HABERTÜRK-Hastaneler değil vatandaşlar ceplerine göre kategorize ediliyor

14 Aralık 2009

Hastaneler değil vatandaşlar ceplerine göre kategorize ediliyor


Yeni yıldan itibaren, esasen hastaneler değil vatandaşlar ceplerine göre hastane kategorize edilecekler ve vatandaş cebindeki paraya göre hastane seçecek ve ödeyeceği ilave ücret oranı yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkarılıyor…


2010 yılından itibaren, SGK ile sözleşmesi olan özel hastaneler ile vakıf üniversitesine gidecek olan GSS’lilerin ceplerinden çıkacak olan paralar yüzde 133 oranında artıyor… Yani özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri SGK’dan aldıkları rakamda bir azalma olmadan vatandaşlardan alacakları rakamları çok güzel arttırıyorlar…


 


8 Aralık 2009 günkü Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 2010 yılından itibaren vakıf üniversitesi ile özel hastanelerin hastalardan alacakları ilave ücretin yüzde 30’dan yüzde 70’e kadar yükseltildi.


 


***Resmiyete göre hastanelere yıldız veriliyor…


 


Yükseltilme işleminden önce hastaneler 5 kategoriye (A,B,C,D,E)  ayrılacak yani tıpkı oteller gibi hastanelere de yıldız verilecek.


 


SGK tarafından hazırlanan ve 13 Kasım 2009 tarihinde yayımlanan yönergeye göre, özel ve vakıf hastaneleri hem Sağlık Bakanlığı hem de SGK’ca belirlenen kriterlere göre “puanlandırılacak”.


Yani, hastaneler de otellerdeki yıldız sistemi gibi kategorilere ayrılacak 1 inci (en kötü) grup hastaneye gidenden yüzde 30, 5 inci (en iyi) grup hastaneye gidenden ise yüzde 70 oranında özel hastaneler katkı payı isteyebilecekler.


Hastanelerin puanı da,


*Verdikleri hizmetin kalitesi,


*Risk değerlendirmesi,


*Kullandıkları cihazların kalitesi ve özelliği


*Bünyelerinde bulunan uzman doktor sayısı,


*Bulundukları binanın durumu vb kriterlerle belirleniyor.



Hazırlanan Hizmet Kalite Standardı’na göre özel sağlık kuruluşları 1000 puan üzerinden puanlamaya girecek. Özel sağlık kuruluşları, hastane hizmet dilimi endeksinden 550 puan, hizmet kalite standardından 150 puan, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliğinden 100 puan, kapasiteden 100 puan ve çalışan hakları ve hukuki sorumluluklardan ise 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak. Yönergeye göre, hizmet kalite puanı, her yıl Kasım ayının 15. gününe kadar toplam alt faktör puanı ve toplam faktör puanı üzerinden hesaplanacak.
Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70’ine kadar ilave ücret alabilecek.


***Süreci hatırlayın ve asla unutmayın…


Buraya gelişimizi hatırlayın ve asla unutmayın ki bizlere götürmeye çalışacakları yere götüremesinler.


1-Açık var diye reform yaptırıp, özel hastanelere para yağdırdılar


Önce, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ile koruyucu sağlığı bir kenara bırakıp, tedavi edici sağlık hizmetlerine ağırlık verdiler, sonuçta sağlık hizmetlerinin de piyasasını oluşturdular. Özel hastanelerin kurulması ve açılmasını (İMF ile birlikte) teşvik ettiler. Vatandaşların de özel hastaneler dahil tüm sağlık birimlerine (bakkaldan bile) çok kolay ulaşmasını, ilaçlara da aynı kolaylıkla ulaşmasını sağladılar. Sonrasında oluşacak ilaç ve sağlık giderlerinin tavan yapacağı konusundaki uyarılara kulaklarını tıkadılar. Sonra da sanki uzaydan birileri gelmiş, sağlık ve sosyal güvenlik sistemini değiştirip ilaç ve sağlık giderlerini arttırmış gibi ortaya çıkan Bütçe açıklarından şikayet etmeye başladılar. Öte yandan, özel hastanelere katrilyonlarca para ödediler, Bütçeden ödeyebilecekleri rakamı tavana çıkardılar.


Kamunun (devletin) sağlığa harcadığı (sağlık ve ilaç endüstrisine aktardığı) para;



  • Yılı                 Sağlık Gideri             Özel Hastane payı
  • 2003 yılında   13,87                          0,578
  • 2004 yılında   16,82                          0,991
  • 2005 yılında   17,61                          1.276
  • 2006 yılında   23                               2.053
  • 2007 yılında   26,65                          2.727
  • 2008 yılında   32,25                          4,812
  • 2009 yılında beklenen 40 milyar…    5,321 milyar lira…

2008 yılında sadece SGK tarafından;


– 25 milyar TL sağlık harcaması yapıldı.
– 11 milyar TL ilaç parası ödendi.
– 14 milyar TL tedavi gideri oldu.


2008 yılında SGK tarafından ödenen 14 milyarlık hastane ödemelerinin dağılımı da şöyle;


– 7 milyar TL’yi devlet hastaneleri
– 2 milyar TL’yi üniversite hastaneleri
– 5 milyar TL’yi özel hastaneler aldı.


Üstelik tüm hastalananların sadece yüzde 25’i özel hastaneye gittiği halde, SGK’nın sağlık harcamalarından yüzde 35 oranında pay aldırdılar.


 


2-Yine açık var deyip sessiz sedasız vatandaşa geçiriyorlar…


Yukarıdaki rakamları ve artış trendini gördünüz, sağlık harcamaları dev adımlarla ilerliyor ve işin ilginç tarafı HALK hastalandıkça, Amerikan ilaç şirketleri ile yabancı sermayeli Özel Hastanelere para akıyor. Üstelik para akışından da şikayet eden yok, aksine daha da fazla para aktarmalıyız diye çırpınıyorlar. Bütçe imkanları da daha fazla para aktarmaya izin vermeyince, iş vatandaşa yüklemeye karar verdiler. İşte sonucu.


Bir oyun ile sanki hastaneleri kategorize ediyoruz diyerek, vatandaşları ceplerine göre sıralayacaklar ve devletin ödediği rakam yetmezmiş gibi bir de vatandaşı devlet eliyle soyduracaklar.


3-Sağlık hizmetleri kategorize edilemez


İşin tekniğini bilenler olaya acı acı bakıyorlar. Şimdi biraz düşünün, sağlık hizmetlerini yerine getiren sağlık personeli daha kaliteli, mesela genel cerrahlar arasında bu daha iyi bu daha kötü diyebilir misiniz?  apandisit ameliyatı A grubu hastanede çok iyi yapılıyor da E grubu hastanede daha kötü mü yapılıyor denilebilir mi? Denilmesi mümkün değil öyleyse otelcilik hizmetlerini mi kategorize ediyoruz, cevap hayır. Yukarda gördünüz sağlık hizmetlerini kategorize ediyoruz diyorlar. Ancak esas yaptıkları, vatandaşların ceplerinden özel hastanelere ne kadar daha aktarırızın hesabıdır.


SGK’lı yani GSS’li (Genel Sağlık Sigortalı) olan hepimizin gideceği özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerine yıldız verildi deniyor sakın inanmayın. Bu yıldızlar size verildi hem de cebinizdeki paranıza göre yıldızlandırıldınız. 1 Ocak 2010 gününden itibaren bu hastanelere gittiğinizde yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 ve yüzde 70 oranlarında fark ödeyeceksiniz. Diğer gerçek anlamda ödeyeceğiniz farka bakıp da hastane seçeceksiniz. Bunu niçin söylüyorum, apandisit ameliyatı A grubu hastanede farklı, B grubu hastanede farklı mı yapılır tenkik aynı, doktor aynı, sterilizasyon aynı, ekip aynı olduğuna göre hastaneler değil sizler kategorize ediliyorsunuz.


 


4-Habertürk’ün haberleri yüzde 300’ü engelledi


Bu köşeden 24-25-26-31 Ağustos 2009 günleri ile bugün olacakları ifade etmiştik. Hatta 31 Ağustos 2009 günü demiştik ki, “Global Bütçe ile fark yüzde 300 olacaktı” “Çalışma Bakanlığı ve SGK tarafından özel hastanelere, Global Bütçe teklif edildi ve teklife göre SGK özel hastanelere 2010 yılı için 6 milyar lira para verecek bu rakamdan sonra tek kuruş para ödemeyecekti. Bu teklife özel hastaneler kabul ama vatandaştan dilediğimiz kadar fark almamıza müsaade edin dediler. Bu teklif Çalışma Bakanlığı bürokratlarında kabul gördü ama olayın ilk duyulmasından sonra dilediği kadar değil yüzde 300 oranında olması olarak değiştirildi. Yani, muayene ile için SGK bizim için özel hastaneye 30 lira veriyorsa, özel hastane bu paradan başka bizden de 90 lira para isteyecekti.”


Yine Ağustos ayında demiştik ki;


“İki haftadır yaptığımız bağımsız-özgür habercilik sonrasında Global Bütçe’de geline noktada fena yerde değiliz. İşte bugünkü noktamız;


–2010 yılında özel hastanelere 5,3 milyar para verilecek…


–2010 yılından itibaren vatandaşlardan alınacak fark yüzde 30 olarak kalacak…


–2010 yılına yetiştirilebilinirse Sağlık Hizmetlerini Fiyatlandırma Komisyonu hastanelere yıldız verecek (kategorize edecek) ve yıldıza göre de bu hastanelerin Global Bütçeden alacakları para artacağı gibi vatandaşlardan da yüzde 70’e kadar fark alabilecekler…”


 


5-Ses çıkarmazsanız ilaç katkı payımız da artacak…


2010 yılında ilaç üreticilerine ve özel sağlık kurumlarına hemen yılın başında ödenecek toplam bütçe rakamı açıklanacak. Bu da tahmini olarak 16 milyar lira ilaç gideri ile 5,3 milyar lira özel hastane gideri olacaktır.


Eğer 2010 yılı içinde yapılan sağlık hizmetleri ile ilaç giderlerinin bu rakamları aşması halinde, sağlık hizmetlerinin fiyatları ile ilaçların fiyatları artış oranı kadar indirilecek.


İşte bu noktada ilaç firmaları da vatandaşlardan alınan ilave ücretin yani katkı payının artmasını istiyorlar.


Şu anda,


***Emekliler ile yakınları ilaç fiyatının yüzde 10’unu,


***Çalışan ile yakınları da ilaç fiyatının yüzde 20’sini ceplerinden ödüyorlar.


 


İlaç firmaları bu oranların emekliler için yüzde 25, çalışanları için yüzde 50 olmasını talep ediyorlar.


 


 


YARIN:Özel hastaneye gidenin cebinden ne kadar para çıkıyor/çıkacak?