HABERTÜRK-Hatalı da olsa askerlik borçlanması mahkeme ile geçerli olur–Malülen emeklilik için 2 şart var
30 Eylül 2010
Hatalı da olsa askerlik borçlanması mahkeme ile geçerli olur
Şu an da 3 Sosyal Güvenlik Kurumu SGK çatısı altında birleşti ama birleşme öncesinde askerlik borçlanmasını SSK’ya yapacağı yerde Bağ-Kur’a veya Bağ-Kur’a yapacağı yerde SSK’ya yapanların bu ödemelerini emeklilik aşamasında SGK geçerli saymıyor. Ancak mahkemelere gidilirse geçerlidir…
Ali bey, 1980 yılında SSK’lı olarak işe başladım. Bilahare, 1990 yılında şirket kurdum ve Bağ-Kur’lu oldum. Sonrasında şirketi kapatmadık ama faaliyetine son verip SSK’lı işe girdim. 2009 yılında 4600 gün SSK günüm vardı ve 600 günlük de askerlik borçlanması yaparak SSK’dan emeklilik talebinde bulundum. SSK’ya yaptığım bu talep Bağ-Kur’a borcunuz var denilerek reddedilince de sizin bu köşeden yayınladığınız, hizmetleri birleştirmeden sadece SSK günlerim ile emekli olmak ve Bağ-Kur hizmetini işleme aldırmamak için Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararını dayanak göstererek dava açtım. Davam devam ediyor ama hem SSK hem de bilirkişi, 600 günlük askerlik borçlanmasını SSK’ya değil de Bağ-Kur’a yapmam gerektiğinden bahisle emekliliğim geçerli olmadığı görüşünü verdim. Bu görüşe karşı ne yapabiliriz? İsmi saklı
Sayın okurum, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı şimdi SGK adı altında birleşti ama geçmişte ayrı Kurumlar iken, askerlik borçlanması için dilekçe verdiğinizde hangi sosyal güvenlik kurumuna en son tabi iseniz oraya askerlik borçlanması yapmak gerekirdi. Yani, SSK’lı iken Bağ-Kur’a veya Bağ-Kur’lu iken SSK’ya yapılmış askerlik borçlanmalarını SGK kabul etmemektedir. Fakat olay yargıya intikal ettiğinde durum değişmektedir.
***Hatalı da olsa ödenmiş askerlik borçlanması geçerlidir.
Mesela, Yargıtay 10 uncu Hukuk Dairesinin 2002/2542 esas, 2002/3006 karar ve 02.04.2002 tarihli kararına göre;
“* ASKERLİK BORÇLANMASI
* SİGORTALI OLMA
* BAĞ-KUR
Davacı, askerlik borçlanması işleminin kabulünü talep etmiştir. Her ne kadar borçlanma talep tarihinde davacının Bağ-Kur sigortalısı olduğu açık ise de mevcut talebin Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşünülemez. Gerek borçlanmanın Kurumca kabul tarihi ve gerekse borcun ödendiği tarih itibariyle davacının Bağ-Kur´la ilişkisinin bulunmadığı dikkate alındığında sigortalının geçerli borçlanma yaptığı sonucuna varılması gerekir.”
Örnek olayda, davacı, 22.05.1963 – 08.06,1965 tarihleri arasında yapmış olduğu 720 günlük askerlik borçlanması işleminin geçerli olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Ancak olay Yargıtaya geldiğinde,
“Dosya kapsamında davacının 25.04.1995 tarihinde askerlik borçlanması için davalı Kuruma başvurduğu, bu talebin Kurumca 02.05.1995 tarihli yazı ile kabul edildiği ve davacının yasal süre içinde borç miktarını Kuruma yatırdığı anlaşılmaktadır.
Her ne kadar borçlanma talep tarihinde davacının Bağ-Kur sigortalısı olduğu açık ise de ve bu haliyle talebin 506 sayılı Kanunun 60/F bendi 2.cümlesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşünülse bile gerek borçlanmanın Kurumca kabul tarihi ve gerekse borcun ödendiği tarih itibariyle davacının Bağ-Kur´la ilişkisinin bulunmadığı dikkate alındığında sigortalının geçerli borçlanma yaptığı sonucuna varılması gerekir.
Şu hale göre Mahkemenin yukarıda açıklanan nedenlerle davayı kabul etmesi gerekirken reddine karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir” denmiştir.
***Başka kararlar da var
Aynı dairenin 2003/11498 esas, 2004/2601 karar ve 30.03.2004 tarihli kararında da,
“* ASKERLİK BORÇLANMASI
* YAŞLILIK AYLIĞI TAHSİSİ
* BORÇLANMA İŞLEMİNİN GEÇERLİLİĞİ
* DÜRÜSTLÜK KURALI
* EMEKLİLİĞE HAK KAZANMA
1- Başka Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına bağlı olanlar, Sosyal Sigortalar Kurumuna borçlanma yapamazlar.
2- Borçlanma isteminde bulunulduğu ve borçlanma bedelinin ödendiği tarihte Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalısı olmayan bakımından; borçlanma bedelinin ödenmesi için yasada öngörülen 2 yıllık yasal süre içerisinde 1479 sayılı kanun kapsamındaki zorunlu sigortalılığı sona erip 506 sayılı Kanuna tabi isteğe bağlı sigortalılığının başlaması karşısında; Sosyal güvenlik hukukunun temel ilkeleri ile Türk Medeni Kanununun 2. maddesinde ifadesini bulan evrensel nitelikteki dürüstlük kuralları gözetilerek borçlanmanın Sosyal Sigortalar Kurumu yönünden geçerliliği kabul edilmelidir.”
Denerek hatalı yere de yapılmış olsa ödenmiş askerlik borçlanmasının geçerli olması gerektiğine karar verilmiştir.
Malülen emeklilik için 2 şart var
Kağıthane Kaymakamlığında görev yapan bilgisayar öğretmeniyim. Çiftçi dayım 64 yaşında ve 1997 ‘de çiftçi Bağ-Kur’lusu olarak prim ödemeye başlamış ve halen ödüyor. Çok üzülerek söylüyorum dayım ki şu anda kanser hastası olarak yatağa bağlı olmuş durumda. Sürekli olarak hastaneye gidiyor tedavi görüyor. Size sorum şunlar yanıtlarsanız çok mutlu olurum.
- Dayım yatakta tedavi gördüğünden malulen emekli olabilir mi?
- 24 ay askerlik yapmış bunları borçlanabilir mi?
- Bağ-Kur’dan SSK ya geçiş mümkün müdür? Murat İZCİ
Murat bey, dayınızın Tarım Bağ-Kur kapsamından malülen emekli olabilmesi için 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 5 yıllık (1800 günlük) prim ödemesinin olması ile en az yüzde 60 oranında işgöremez raporunun bulunması şarttır. Şu anda sigortalılık şartlarını tamamlamış görünüyor, hastane sağlık kurulundan yüzde 60 veya daha fazla oranlı malül raporu alırsanız malülen emekli olur. Askerlik ödemesine gerek yok. Bundan sonra SSK’lı bir işe girip, işe girdikten sonra malüliyet raporu alırsa SSK’dan malülen emekli edilir.