HABERTÜRK-Herkesin bir sosyal güvenlik danışmanı olacakmış
13 Nisan 2011
Herkesin bir sosyal güvenlik danışmanı olacakmış
NTV’ye konuşan Bakan Ömer Dinçer, yeni dönemde her vatandaşın bir sosyal güvenlik danışmanının olacağını ifade etmiş. Yıllardır didindiğim bu konuda Bakan ne güzel söylemiş. Umarım gerçekleştirilir. Zira, sırf herkese yetecek kadar sosyal güvenlik uzmanı olsun diye son 2 yılda 300’den fazla öğrenci yetiştirdim. Aynı dönemde SGK ise sadece 30 Sosyal Güvenlik Uzmanı yetiştirebildi….
***Sosyal Güvenlik bizden uzun yaşar
Sosyal Güvenlik Haklarımız biz daha anne karnına düştüğümüz andan itibaren bazen de tüp bebek uygulaması ile Sosyal Güvenlik sistemi bizi babamızdan aldırıp, annemizin karnına düşürür. Yani, biz daha dünyaya gözlerimizi açmadan sosyal güvenlik haklarından yararlanmaya başlarız. Bütün yaşamımız süresince de sosyal güvenlik hak ve borçlarımız olur. Sonra da vefat ederiz ama sosyal güvenlik hak ve borçlarımız bizden sonra eş ve çocuklarımızla devam eder. Bizden daha uzun yaşayan bir sosyal güvenlik hak ve borçlarımız var.
***Kimse biz haklarımızı öğretmez
Eğitim hayatımızın hiçbir evresinde, ilköğretim, lise ve üniversitede bize en temel haklarımızdan biri olan sosyal güvenlik hak ve borçlarımızı öğretmezler. Marulu nasıl yıkayacağımızı, hayatımızda hiç kullanmayacağımız limiti-türevi-integrali öğretmek için 3 yılımızı yerler ama haklarımızı öğretmezler.
***Çalışma hayatını da öğretmezler
Sosyal Güvenlik sisteminden gelen haklarımızı bilmediğimiz ve öğretmedikleri gibi hayatımızın üçte ikisini günümüzün ise en az yarısını geçirdiğimiz çalışma hayatımız ile de ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadan okullarımızı bitirince iş hayatına atılırız. Bu arada işçi nedir, memur nedir, işveren kimdir, işveren vekili kimdir bilmeyiz. Fazla mesai, yıllık izin gibi İş Hukukundan kaynaklanan haklarımızı da bilmeden, yüzme bilmeyenin havuza atlaması gibi hayata dalarız.
İşçiler haklarını ve borçlarını bilmiyor da işverenler biliyor mu? Onlar da bilmiyor ve zira öğrenebilecekleri resmi bir kurum-yer yok. Bu sebeple de İsveç’de ülke çapında sadece bir iş mahkemesi var iken ülkemizde binlerce İş Mahkemesi veya Asliye Hukuk mahkemesi var. Yılda da 100 binlerce dava ile karşı karşıya kalıyorlar.
***Sonrada her şeyi bileceksin ve isteyeceksin derler
Bizim hukuk sistemimiz de bozuktur. Vatandaşlarına hem haklarını ve borçlarını öğretmezler hem de uyarmazlar sonra da haklarını ve borçlarını bileceksin ve usulüne uygun zamanında müracaat edeceksin derler. Hakkını bilmeyen zamanında başvurmayınca da binlerce dul kadın ve yetimde olduğu gibi dul ve yetim aylıklarını alamazlar. Kara Avrupası ve ABD’de ise kurumlar mektupla vatandaşlarının haklarını hatırlatır ve ne yapmamızı istersiniz diye de sorarlar.
***Bilinç patlaması yaşattım
1996 yılından beridir çeşitli gazete ve TV’lerde, Çalışma Hayatı yazı dizileri, köşe yazıları ve programları hazırlıyorum. Ülkemdeki herkeste bilinç patlaması yaşattım. Herkes, bir çok hakkını benden öğrendi ve öğrenmeye devam ediyor. Bu arada SGK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının hatalı ve yanlış uygulamalarını da hep eleştirdim ve değişmesinde de etkili oldum. Hala da hataları duyuruyor ve vatandaşlarımı uyarıyorum. Haklarını yargı yerlerinde aramalarına da vesile oluyorum.
***SGK uzmanları ne anlatacak
Bakan demiş ki, her vatandaşın bir sosyal güvenlik uzmanı olacak ne güzel bir uygulama ama eğer SGK’nın uzman ve çalışanlarına bu işi verecekseniz, SGK’dan duyduklarınız dışında bir şey elde etme imkanınız olmayacak. Yani var olan hakkınızı yine yok diyecekler ve size tam haklarınızı öğretmedikleri gibi mahkeme yolunu bile hatırlatamazlar. Bu eşyanın tabiatına aykırı olur. Sadece Kurumun görüşlerini bildirirler hepsi o kadar.
***Sosyal Güvenlik Müşavirlik Kanunu çare olur
Nisan Eğitim şirketinin organizasyonunda, üniversite mezunlarına 7 hafta sonu süren bir sosyal güvenlik-iş hukuku uzmanlık eğitimi veriyorum. Üç yüzden fazla da uzman yetiştirdim, yetiştirmeye devam ediyorum. Bunu da beynimdeki bilgiler toprak olmasın, başka beyinlere de aktarayım, bilgi paylaşıldıkça büyür düsturuyla gerçekleştiriyorum. Yetiştirdiğim uzmanlar çeşitli ile ve ilçelerde açtıkları bürolar ile halkımı aydınlatıyor ve yol gösteriyorlar. Kendileri de hizmetlerine karşılık ekmek paralarını kazanıyorlar. Ancak, şu an bir Sosyal Güvenlik Müşavirlik Kanunu olmadığından mesleki disiplinleri yok bunu da başkanlığını yaptığım Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği aracılığıyla sağlamaya çaba gösteriyorum. Bu sebeple en kısa sürede TBMM’den Meslek Kanunu çıkarılmalı ve meslek disipline edilmelidir.
***SGK’nın da masrafları azalır
Meslek Kanunu çıktığında, SGK’nın her ilçede ve kasabada büro açmasına da gerek kalmaz. Meslek Mensuplarına SGK’nın ana bilgisayarına erişim izni verilip, sorumluluk da yüklendiğinde vatandaşların hem soruları, hem sorunları çözüme kavuştuğu gibi SGK’da büro ve eleman masrafından da kurtulmuş olur.