HABERTÜRK-İflas eden şirketin çalışanları ücretlerini “Ücret Garanti Fonu”ndan alabilirler-KEY’de yalanın sonu 31 Mart 2011 günü gelir
3 Ağustos 2010
İflas eden şirketin çalışanları ücretlerini “Ücret Garanti Fonu”ndan alabilirler
İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçilerine yapamadığı son üç aylık ücret ödemeleri, hem de kesinti yapılmadan Ücret Garanti Fonu’ndan ödenir. Ödeme için başvuruda işçiden bazı belgeler istenir.
Ali bey, çalışmış olduğum firma iflasın eşiğine geldiği için bizi çıkardılar tazminatlarımız hesaplandı ödeme yapılırken iflas erteleme kararı almak için uğraşıyorlardı sonunda mahkeme kazanıldı ve bize dediler ki birkaç maaşınızı bizim adımıza İŞKUR ödeyecek. Bize de bir takım evraklar verdiler bende Karaköy İŞKUR’a götürdüm o zaman bana evrak eksikliği ile ilgili sorun yok dediler tam ödeme almama yakın beni aradılar ve bu iflas erteleme kararının ya Ticaret Sicil gazetesi ya da günlük 50000 tirajlı bir gazetede yayınlanmış bir yazısını getir dediler. Şirkete telefon açtım arkadaşlarla görüştüm onlar bana kendilerinin evrakları Bahçelievler İŞKUR’a verdiklerini ve paralarını aldıklarını söylediler. Bu arada firmadaki yetkililer de bana yayınlanmış herhangi bir şeyden bahsetmediler sonra Karaköy İŞKUR’u aradım ve yetkili kişiye arkadaşlarımın ödemelerini Bahçelievler İŞKUR’dan aldığını söyledim yetkili bana ben bir görüşeyim Bahçelievler ile bakalım nasıl yapmışlar dedi. Yetkili görüştükten sonra beni aradı ve bana oradaki arkadaşlar yanlış yapmışlar hata düzeltilince verdikleri parayı geri alacaklar dedi. Bana inandırıcı gelmiyor para iadesi birde arkadaşlar madem Bahçelievler İŞKUR’dan almış bende oradan alayım düşüncesi ile Karaköy İŞKUR’a götürdüğüm evraklarımı istedim bana kayda alındığı için geri veremeyiz diyorlar ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim? Hasan Selimoğlu
Sayın Selimoğlu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 1 inci maddesine göre; “Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur. Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır. Bu ödemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 78 inci maddesi uyarınca belirlenen kazanç üst sınırını aşamaz.
Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Ücret Garanti Fonunun oluşumu ve uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” denilmiştir.
Buna göre;
Çalışanlarına ücret ödemesi yapamayan işveren,
1-Konkordato ilan etmişse,
2-Aciz vesikası almışsa,
3-İflas kararı alınmışsa,
4-İflas ertelenmiş olsa dahi çalışanların son üç aylık ücretleri Ücret Garanti Fonundan ödenir.
İşçinin bu parayı alabilmesi için ise;
1-Son bir yıldır aynı işyerinde çalışmış olması,
2-İşveren ücretlerini ödememiş olması gerekir.
***Başvuru ve gerekli belgeler
İŞKUR’a Ücret Garanti Fonu’ndan para isteyen bir işçi aşağıdaki durumlara göre belirlenen belgeleri götürmek zorundadır. (bkz. Yönetmelik madde 8)
–Kurum tarafından ücret alacağının ödenebilmesi için iş sözleşmesinin devam edip edilmediğine bakılmaksızın,
a) İşveren hakkında aciz vesikası alınması durumunda, icra dairesinden alınan aciz vesikası veya 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 105 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca alınacak hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı ve işveren tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,
b) İşverenin iflası durumunda, mahkemece verilen iflas kararı veya İcra ve İflas Kanununun 166 ncı maddesi uyarınca iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,
c) İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda, mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya İcra ve İflas Kanununun 166 ncı maddesi uyarınca iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge ve kayyım tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,
ç) İşveren hakkında konkordato ilan edilmesi durumunda, mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya İcra ve İflas Kanununun 288 inci maddesi uyarınca konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge ve konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından onaylanan işçi alacak belgesi ile birlikte işçinin Kurum birimine başvurması gerekir.
***Siz de hangisi var
Çalıştığınız şirket iflas kararı ile karşı karşıya kalmış veya alınan iflas kararını erteletmişse, İŞKUR’a aşağıdaki belgelerden birisini götürmeniz yeterlidir.
1-İflas kararı varsa iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,
2-İşverenin iflasının ertelenmesi durumunda, mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya iflasın ertelenmesinin ilan edildiğini gösteren belge ve kayyım tarafından onaylanan işçi alacak belgesi.
Anlayabildiğim kadarıyla şirketiniz iflas erteleme kararı aldırmış o halde, mahkeme tarafından verilmiş iflas erteleme kararı varsa bu yeter belgedir. Bu yoksa kararın ilan edildiğini gösteren belge şarttır.
ÇUVALDIZ
KEY’de yalanın sonu 31 Mart 2011 günü gelir
KEY’de 28 Haziran 2009 günü yayınlanması gerektiği halde bugüne kadar yayınlanmayan ikinci KEY listeleri için önce haziran, sonra temmuz şimdi de ağustos diyorlar. İşin aslı ise parada…
Kasada KEY parası yok, Galatasaray’ın Ali Sami Yen stadını satıp, gelecek parayla KEY dağıtacakları ama olmadı şimdi harıl harıl para arıyorlar. Para gelirse de gelen para kadar kişiyi içeren listeyi yayınlayıp paralarını dağıtacaklar.
Esasen ellerinde herkesin listesi var ama paraları yok.
Bu arada bizim KEY sayacımız da bu 401’inci günü gösteriyor. Yani tam 401 gündür KEY masalları dinliyorsunuz.
Olayı hatırlatacak olursak, 28 Temmuz 2008 günü ilk liste yayınlandı, 28 Ekim 2008 gününe kadar adı olmayanlar ile parası eksik olanlar itiraz ettiler. Sonrasında 28 Aralık 2008 günü itirazcılar için 2 inci liste yayınlanacaktı bir kanun ile 28 Haziran 2009 gününe attılar. Biz de sayaç başlattık ve sayaç 150 günü gösterdiğinde 5,8 milyon itirazcı için mahkemelere gitmeleri için dilekçe yayınlayacağız demiştik.
Biz dava dilekçesi yayınlamayalım da sizler haklarınız almayın diye bir kanun daha çıkardılar ve işi haziran 2010 gününe attılar. Sonrasında da son günü 31 Mart 2011 gününe kadar 3’er ayda bir liste yayınlayacağız dediler ama beceremediler. Bu iş böyle giderse dava açma işi 31 Mart 2011 gününe kalacak gibi…