HABERTÜRK-İkramiye alamayan eski memurlar sıra davaya geldi

29 Temmuz 2010


 

İkramiye alamayan eski memurlar sıra davaya geldi


 


18 Haziran 2010 günü bu köşeden memuriyetten istifa edip, ayrılıp sonrasında SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanların, memuriyette geçirdikleri sürelerin ikramiyelerinin alınabilmesi için başvuru dilekçesi örneği yayınlamıştık. Dilekçeler SGK tarafından reddedilmeye başlandığı için sıra dava açmaya geldiğinden biz de sizlere örnek dava dilekçesi veriyoruz.


 


 


Ali bey, 18 yıllık memuriyetten istifa edip, sonrasında SSK’ya prim ödeyerek 2006 yılında SSK’dan emekli oldum. Sizin memuriyette geçen süreleriniz için ikramiye alacaksınız demeniz ve yayınladığınız dilekçe örneğini SGK’ya gönderdim. Dilekçeme SGK uzun bir yazı ile reddetti. Ben şimdi dava mı açmalıyım, davanın süresi var mı? Ali Uzun-İstanbul


 


Sayın okurum, aşağıdaki dava dilekçesinde ayrıntılı açıklandığı üzere SGK’nın ikramiye talebinizi reddetmesinden sonra şimdi 60 gün içinde dava açmanız gerekiyor. Siz ve sizin gibi olan yaklaşık 8 milyon vatandaşımız için örnek dava dilekçesi yayınlıyorum. Dilekçedeki boşlukları doldurun ve bulunduğunuz yerdeki İdare Mahkemesine verin ve sonrasında size gelen cevapları da benzer şekilde cevaplayın. Tercihli belirttim yerlerden de uygun olanını seçin diğerini silin. Mesela, istifa ederek/çıkarılarak bölümü ile SSK/Bağ-Kur arasında uygun olanını seçin.


 


Not:Bu davayı vefat etmiş eski memurların mirasçıları da kendi adlarına dava açabilirler.


 


 


 


ANKARA (    )  İDARE MAHKEMESİ SAYIN  BAŞKANLIĞINA
Gönderilmek Üzere


 


İSTANBUL NÖBETÇİ İDARE  MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞINA


 


DAVACI                   : Adı-Soyadı ve adresi


DAVALI                   : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı-ANKARA


DAVA KONUSU     : İptal davası


İDARİ İŞLEMİ


ÖĞRENME TARİHİ :25.06.2010


TALEP KONUSU   : Emekli ikramiyesi talebinin reddine dair kararın iptaline karar verilmesi dileğidir.


 


AÇIKLAMALAR    :


…………………… kamu kurumunda, …………….. tarihi ile ………. Tarihi arasında memur-kamu görevlisi-yedeksubay olarak görev yaptım. Bilahare, istifa ederek/çıkarılarak ayrıldım. Sonrasında, SSK/Bağ-Kur’lu olarak çalıştıktan sonra …………….. tarihinde SSK’dan/Bağ-Kur’dan emekli oldum.


Açıkladığım durumum doğrultusunda 24.5.1983 günlü, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve…” ibaresinin Anayasa’nın 2., 10. ve 60. maddelerine aykırılığı savıyla Danıştay ve Ankara Bölge idare Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesinde  soyut norm denetimi yoluna gitmesiyle beraber, Anayasamızın 2. ve 10. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinin  Esas Sayısı : 2005/40 , Karar Sayısı    : 2009/17, 5.2.2009 tarihli kararıyla iptal edilmiş ve 05.06.2009 tarih ve 27249 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.


Fakat Anayasa Mahkemesince, İptal edilen ibarenin doğuracağı hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte gördüğünden İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK BİR YIL SONRA  YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE karar vermiştir.


Fakat 05.06.2010 günü 1 yıllık iptal kararının yürürlüğe girme süresi dolduğundan  hukuksal boşluk oluşmuş ve  ardından TBMM tarafından 16.06.2010 günü kabul edilen 5997 sayılı “5997 SAYILI BAZI KANUNLARDA VE 190 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”da, Anayasa Mahkemesinin iptal kararında belirtilen Anayasanın 2. maddesindeki Hukuk Devleti ve 10. maddesindeki Eşitlik İlkesine  uygun düzenleme yapılması gerekirken tam olarak yapılmamıştır.


Bahsi geçen Kanun’un 14 üncü maddesi ile 5434 sayılı Kanun’da yapılan yeni düzenlemeye göre;


“MADDE 14- 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrası “Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden  emekli,  adi  malûllük veya vazife  malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.” şeklinde değiştirilmiş ve 19 Haziran 2010 günü Resmi Gazetede yayımlanmıştır ama Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmamıştır.. Ayrıca bu maddenin yürürlük tarihi de 1 Haziran 2010 olarak belirtilmiştir.


Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucunda TBMM’de kabul edilen 5997 Sayılı Yasa gereğince oluşturulan yeni düzenlemeye göre  memuriyette geçirdiğim sürelerin ikramiyesinin ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptığım ……. Tarihli başvurum da Kurumca …………. Tarihinde ekli yazı ile reddedilmiştir.


Böylece yeni yasal düzenlemede Anayasa Mahkemesinin, ilgili kanun madde hükmünün iptal kararı gerekçelerini karşılamadığından Anayasanın 2. ve 10. maddelerinde ki hukuk devleti ila eşitlik ilkelerine uygun adil çözümün bulunması için Sayın mahkemeye başvurmak zaruret halini almıştır. Devlet Memuru olarak geçirdiğim ………………–………….. tarihleri arasındaki süreçte ödenen prim ve kesenekler doğrultusunda hak kazandığım emekli ikramiyesinin sadece Son defa Emekli sandığına çalışmadığım ve SSK’dan/Bağ-Kur’dan emekli olduğum gerekçesiyle reddedilmesi tarafımca hakkaniyete ve adalete aykırı olması sebebiyle kabul edilemez. Sayın Mahkeme yerinde görürse Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesine uygun olmayan yeni düzenlemenin (5997 Sayılı Kanunun 14. Maddesi) Anayasa Mahkemesine gönderilmesi yoluyla iş bu davamın ve benim gibi mağdur tüm vatandaşlara ilişkin sorunun adaletli çözümü talebim mevcuttur.


 


DELİLLER              : Emekli sandığı Sicil Dosyası, SSK/Bağ-Kur sicil dosyası, v.s her tür delil.


 


HUKUKİ NEDENLER      :           2829 Sayılı Yasa,5997 Sayılı Yasa, 5434 sayılı Yasa…


SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda arz edilen nedenlerle Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin kararları da dikkate alınarak, haklı davamın kabulü ile ………………   tarihleri arasında geçen  memuriyet sürelerim ile fiili zammı toplamım olan ……yıl, …ay süre için, ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden tarafıma emekli ikramiyesi ödenmesi  talebime karşılık Kurumca gönderilen ………….. tarihli red kararının iptaline, yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederim.


                                                                                                          Ad-Soyad-İmza-Tarih


EKLER:


1-SGK’ya başvuru dilekçesi


2-SGK’nın ……….. tarihli red kararı


3-Hizmet süremi gösterir belge


4-Anayasa Mahkemesinin  2009/17 karar,  : 2005/40 esas ve 5.02.2009 tarihli kararı