HABERTÜRK-İkramiye Kanunu kadükte olsa çıktı, umarım uygulanır–Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlara eziyete son verildi

18 Haziran 2010



İkramiye Kanunu kadükte olsa çıktı, umarım uygulanır



 



Yaklaşık 1 milyon eski memurun bir yıldan fazla süredir beklediği ikramiye düzenlemesi TBMM’den çıktı ama Sosyal Güvenlik Kurumu, geçmiş emekli ikramiyelerini ödeme tarihindeki gösterge ve katsayılar üzerinden ödemezse, yaklaşık 1 milyon kişi ile davalık olur. Açılacak davaların hepsini de kaybeder….



 



16 Haziran 2010 günü TBMM’de kabul edilen “5997 SAYILI BAZI KANUNLARDA VE 190 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”da, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına uygun düzenleme yapılması gerekirken tam olarak yapılmadı.



Bahsi geçen Kanun’un 14 üncü maddesi ile yapılan düzenlemeye göre;



MADDE 14- 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrası “Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden  emekli,  adi  malûllük veya vazife  malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.” şeklinde değiştirilmiştir. Ayrıca bu maddenin yürürlük tarihi de 1 Haziran 2010 olarak belirtilmiştir.



***Geçici madde gelmedi



Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak geçmiş yıllarda memur olan, yedeksubaylık yapan ve sonrasında (1 Haziran 2010 gününden önce) SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş olanlara ikramiye ödenmesi konusunda geçici bir madde düzenlemesi ise getirilmedi. Bu düzenlemeye göre de geçmiş yıllarda emekli olmuş olanlara ikramiye ödenmesi hususunda önümüzdeki günlerde SGK’nın tavrı belirleyici olacak.



-Şayet, Sosyal Güvenlik Kurumu; 1 Haziran 2010 gününden önce emekli olmuş olanlara geçmiş memuriyet ve yedeksubaylık devresi için ikramiye ödemem derse yaklaşık olarak 1 milyon eski memur ve yedeksubay dönemi ikramiyesini alabilmek için dava açmaya başlar.



-Şayet, Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Haziran 2010 gününden önce emekli olmuş olanlara ikramiye ödeyeceğim ama emekli oldukları tarihlerdeki gösterge ve memur maaş katsayılarını dikkate alırım derse yine 1 milyona yakın dava ile karşı kaşıya kalır.



Umarım, SGK’da akl-ı selim galip gelir ve bu kadar dava ile uğraşmak zorunda kalmazlar zira açılacak tüm davalar Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları çerçevesinde tamamen kaybedilir ve ödenecek ikramiyelerden başka bir de her dava için 1000 lira civarında avukatlık ve dava masrafı ile karşılaşmazlar.



***Yedek subaylara da ikramiye var



Şu anda bir çoğunuz yedek subay askerlik yaptınız ve tüm yedek subaylık süresinde sizler için Emekli Sandığı’na emeklilik primleri de ödenir. Sonrasında bazen SSK’dan, bazen Bağ-Kur’dan bazen de Emekli Sandığı’ndan emekli olursunuz. Şayet, gerek memuriyet gerekse de yedeksubaylık döneminiz için ikramiye alamadıysanız sizler de şimdi müracaat edin.



 



***Dilekçelerinizi SGK’ya göndermeye başlayın



Kanun TBMM’den çıktı ama daha Resmi Gazetede yayınlanmadı ama şimdiden dilekçelerinizi SGK’ya göndermeye başlayın. Sizlere örnek bir dilekçe de aşağıda veriyorum. Yakında örnek dava dilekçesini de bu köşeden göreceksiniz…





Sosyal Güvenlik Kurumu



Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü



Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na



 



 



Kurumunuzda ……………… emekli sicil numarasıyla  …/…/…… ile …/…/…..  tarihleri arasında memur/yedeksubay olarak görev yaptım. Sonrasında da …….. Kurumundan ……………………. Emeklilik/tahsis numarası ile emekli oldum.



 



16 Haziran 2010 günü TBMM’de kabul edilen “5997 SAYILI BAZI KANUNLARDA VE 190 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”un 14 üncü maddesi ile yapılan düzenlemeye göre, yukarıda geçmiş olan …. Yıl,…. Aylık kamu hizmet sürelerim için ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden tarafıma emekli ikramiyesi ödenmesini talep ediyorum.



                                                          



 



Adres:                                                            Adı-Soyadı-TC kimlik-İmza



 



 



 



 



**********************************



Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlara eziyete son verildi



1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile 8 Mayıs 2008 günü yürürlüğe giren 3201 sayılı Kanun değişikliği sonrasında bir gün dahi olsa yurtdışı borçlanması yapmış ve emekli olmuş olanlara diğer emeklilerde var olan SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek çalışma hakkı ellerinden alındı. Bu sebeple de 100 binden fazla emekli durumu bilmediği için, vergi mükellefi, şirket ortağı ve işçi olarak işe başladığı an emekli aylıklarını kaybettiler. Hatta bu işlem SGK tarafından geç uygulandığı için bir çoklarına da yüklü miktarda borç çıktı. Şimdi, 16 Haziran 2010 günü TBMM’den geçen Kanun ile bu haksızlığa son verildi. Kabul edilen 15 inci madde ile



MADDE 15- 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin (B) fıkrasının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.



“Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır.””  denildi.



 



Ancak, bu düzenleme de yürürlük tarihi bakımından eksiktir. Zira, 1 Ekim 2008 gününden beridir yapılan eziyet ile yurtdışı emeklilerine aylık verilmediği gibi ödenenler de geri istenmektedir. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 01.10.2008 olması gerekirken, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek denilmiştir. Bu sebeple aylığı kesilen ve ödenenleri geri istenen yurtdışı emeklileri de SGK’yı dava etmeye başlayacaklardır.