HABERTÜRK-İstanbul polisleri az aylık az ikramiye alıyorlar ve alacaklar

29 Nisan 2009

İstanbul polisleri az aylık az ikramiye alıyorlar ve alacaklar


 


 


İstanbul Emniyeti SGK’ya polislerin primlerini (keseneklerini) ve çalışanların listesini de bilgisayar ortamında gönderemediğinden 30 bin İstanbul polisinden bir kısmı (emekli olan 1800’ü) şimdi kalanı ise ilerde emekli olurken hem ikramiyelerini hem de emekli aylıklarını eksik alacaklar…


 


 



2008 yılı Temmuz ayında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde polis memuru iken emekli oldum. SGK’dan adıma tahakkuk ettirilen maaş ve ikramiyelerimi aldım. Ancak bir süre sonra kurumumca bizden kesilen 2007 yılı ile 2008 yılının Ekim ayına kadar olan dönemle ilgili emeklilik keseneklerinin SGK’ya gönderilmediğinden eksik ikramiye ve  maaş aldığımı öğrendim.
 
Bu hususta yaptığım araştırmada konunun bir tek benimle ilgili olmadığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2007 ve 2008 yıllarında çalışan 30 bin personeli etkilediğini öğrendim ve İstanbul Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak mağduriyetimin önlenmesini ve alacağım miktarın tarafıma ödenmesini istedim. Ancak muhasebe müdürlüğü konunun kendilerini ilgilendirmediğini, çözümünün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce yapılacağını bana resmi yazıyla bildirdi.
 
Bu yazı üzerine tekrar başvurduğum İstanbul Emniyet Bütçe Şube Müdürlüğü ise bana aynı muhasebe müdürlüğü gibi olumsuz cevap vererek kendilerinin kesenekleri Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü’ne belirtilen yıllarda teslim ettiklerini, yapacak bir şeylerinin olmadığını beyan ederek her iki kurum da  sorumluluğu kabul etmemektedirler.
 
Sayın Hocam bu durumda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden 2007-2008 yılları arasında emekli olmuş 1800 polis bulunmaktadır. Dolayısıyla sözü edilen keseneklerin miktarının ne kadar bir büyük miktara ulaştığı görülmekte ve zaten emekli olduğu sırada maaşın yüzde 45’i kesilen çok cüzi miktar emekli aylığı alan polis memurlarının mağduriyeti görülmektedir.
 
Bu hususta görüş ve önerileriniz ile bize tavsiye ve takip edebileceğimiz yolu bildirirseniz memnun olurum. İsmi Mahfuz


 


 


5510 sayılı Kanun 2007 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecekti ve artık kamu kurumları çalışanlarının ay be ay listesini yeni kurulan SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu’na) genel adıyla e-bildirge (Kesenek Bilgi) sistemi üzerinden bildireceklerdi. Bununla ilgili olarak da 2006 yılında SGK bir hem kendisi bir Tebliğ yayınladı hem Başbakanlık aracılığı ile 2006/4 sayılı Genelgeyi yayınlattı ve tüm ülkeye duyurdu.


Başbakanlık Genelgesine göre; “T.C. Emekli Sandığı tarafından; internet ulaşımı olan web tabanlı bir sistem kurularak iştirakçilerin nüfus, hizmet, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı bilgilerinin saklanması, Sandık alacaklarının elektronik ortamda izlenerek gereksiz yazışmaların ve zaman kaybının önlenmesi için yeni bir uygulama başlatılmıştır.


Bu uygulama sonucunda, kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakçiler tarafından talep edilen çeşitli bilgiler en kısa sürede sağlanacak, emeklilik işlemleri ile Sandık tarafından yürütülen


diğer işlemler de hız kazanacaktır. Uygulamanın kısa sürede hayata geçirilebilmesi ve beklenen sonuçlara ulaşılabilmesi için kamu kurum ve kuruluşları T.C. Kimlik numarası esas alınarak yürütülecek uygulama ile internet tabanlı web servisleri yöntemini kullanarak doğrudan Sandık sistemine bilgi aktaracaklardır.


Aktarılacak bilgilerin oluşturulmasında esas alınacak kayıt deseni, www.emekli.gov.tr internet adresinde uygulamalar bölümündeki kurum ve iştirakçi bilgi sistemi içinde yayımlanmıştır.


Buna göre, Emekli Sandığına tabi kamu kurum ve kuruluşları, Genelgenin yayım tarihinden


itibaren iki ay içerisinde T.C.Emekli Sandığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına müracaat


ederek kullanıcı ad ve şifresi almak suretiyle yukarıda belirtilen internet adresinden


bilgilerini gireceklerdir…” demektedir.


 


Fakat, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul Defterdarlığı arasında gidip gelen yazışmalardan anlaşıldığı üzere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 30 bin personelin 2007-2008 yıllarında keseneklerin-primlerin SGK’ya gönderildiği ama bu gönderilen paraların kime ait olduğunu belli eden, “Kurumlar Yıllık İcmal Bordro”larının düzenlenmediği anlaşılıyor.



 


Tıpkı KEY ve TTF gibi



1987 yılında başlayan Tasarrufu Teşvik ve aynı başlayan Konut Edindirme Yardımı konusunda da benzer olay nedeniyle kişiler paralarını ya hiç alamamış veya eksik almışlardı. O yıllarda her ay KEY ve TTF paraları ilgili bankalara yatırılıyor ve üç ayda bir de bu paraların kimler adına yatırıldığına ilişkin Şahıs İcmal Bordroları düzenleniyordu. Fakat ne hikmetse herkes parayı ödemek konusunda dikkatli ama İcmal Bordrosu düzenleme konusunda dikkatsiz davrandıklarından hala 5,5 milyon kişi KEY paralarını alabilmiş değil.


 


Filler Çatışıyor…


Şimdi İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yıllık Şahıs İcmal Bordrolarını düzenleme görevinin İstanbul Defterdarlığı’nda olduğunu, İstanbul Defterdarlığı ise bu görevin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde olduğunu belirten yazıları birbirlerine gönderiyorlar ama olan şu ana kadar emekli olan 1800 polise olmuş, bundan sonra da ilerde emekli olacak olanlara da olacak. Hem ikramiyelerini eksik alacaklar hem de emekli aylıkları düşük hesaplanacak.


 


Olması gereken;


Şimdi yapılması gereken Şahıs İcmal Bordrolarının kimin düzenlemesi gerektiğine ilin Valisinin belli edip ilgili tarafa talimatı vermesidir ama burada da sonuç alınamaz ise SGK Rehberlik ve Teftiş Kurulu’nun İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü ve Defterdarlığı’nı incelemeye alıp denetlemesi görevini yapmayanlara da gerekli idari para cezalarını vermesi ve mağdur memurların mağduriyetlerini gidermesidir.


 


 


 Ne Zaman Emekli Olacaklar?


Ahmet Kaya01.04.1983 sigorta girişiniz, 21.03.1966 doğumunuz ve 4266 gün sayınızla 47  yaşında (21.03.2013 günü) en az 5150 günle emekli olacaksınız. Bu nedenle askerlik borçlanmasına bana göre gerek yok, o tarih geldiğinde yeterli gününüz yoksa borçlanın.


Levent Karaçam- Kıdem tazminatı tavan uygulaması vardır ve yasaldır. Halen de geçerli olan 1475 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesine göre; “…Ancak, bu tazminatın T.C. Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süresine ait kısmı için ödenecek miktar, yaşlılık veya malullük aylığının başlangıç tarihinde T.C. Emekli Sandığı Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamaz.”.  Ancak, 1475 sayılı Kanun’un yaptırım içeren ceza-i maddeleri olmadığı için para ve hapis cezaları yoktur. Tabi ki işveren eğer isterse tavanı aşan rakamları da öder ama adı Kıdem Tazminatı olmaz. Adı başka bir şey olur mesela ücret olabilir.


 


Ömer İrdem-15 gün önce vefat eden babanız nedeniyle SGK’dan 276 lira cenaze ödeneği alma hakkınız var. Gömme izin kağıdı ile SGK’ya başvurun.


 


Ünal Demircen-15.07.1967 doğum tarihiniz, 01.01.1991 Tarım SSK sigorta başlangıcınız ve 900 günlük Tarım SSK prim ödemesinden sonra 1996 yılında başladığınız SSK sigortalılığınız ve ödediğiniz 540 günlük askerlik borçlanması ile SSK’dan 51 yaşında en az 5450 günle emekli olursunuz.


 



 


Seydali Dengiz: Eşiniz, 31 Mayıs 1998 günü işten ayrılmasından 300 gün geçmeden doğum yaptığından ilk doğumunu borçlanabilir ama ikinci doğumu için mahkeme ile borçlanabilir. Eşiniz, 44 yaşından sonra olmak kaydıyla 5225 gün sayısıyla SSK’dan emekli olur. İsteğe bağlı ödeme yapın ama sakın isteğe bağlıda 3,5 yılı tamamlamayın.


Nevzat Çınar-Gününüzü doldurmuşsunuz, prim ödemenize gerek yok, 48 yaşınızı doldurduğunuzda (2013 yılında) emekli olacaksınız.