HABERTÜRK-İstanbul’da tüm müdürlükler kıdem yazısı verecekler–2-3 Ocak’ta ALMANYA’dayım–Tekel İşçileri ve Başbakanın cevabının düşündürdükleri
25 Aralık 2009
İstanbul’da tüm müdürlükler kıdem yazısı verecekler
İstanbul’da sadece Unkapanı’nda bulunan İhtiyarlık Sosyal Güvenlik Merkezi “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı veriyorken, İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA’nın talimatı ile bütün Sosyal Güvenlik Merkezleri bu yazıyı verecekler….
***15 yılı ve 3600 günü olanlar yazıyı alabilir
7 Aralık 2009 günü bu köşeden, “Emekli olmadan istifa edene de kıdem tazminatı verilir” demiştik. Çünkü, 08 Eylül 1999 günlü Resmi Gazete’de yayınlanan 4447 sayılı Kanunun 45. maddesi bu hakkı 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışanlara bu hakkı veriyordu. Ancak, bir ucu Tuzla’ya diğer ucu Silivri’ye kadar uzanan ve normal şartlarda bir uçtan bir ucuna 3 saatte varılan, trafik sorunu da olunca 5-6 saati bulan bir yolculukla işe gidilebilen İstanbul’da sadece Unkapanı’ndan bulunan İhtiyarlık SGM bu yazıyı veriyor. Diğer Sosyal Güvenlik Merkezleri ise vermiyor, Unkapanı’na gidin diyordu.
***Artık her yerden yazı alabileceksiniz
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa KURUCA’nın geçen hafta tüm SGM’lere gönderdiği İç Emir ile artık sadece İhtiyarlık SGM değil tüm SGM’ler bu yazıyı verecekler. İç Emre göre;
“4447 sayılı Kanunun 45 inci maddesiyle 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (5) numaralı bentle 506 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları (sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı) veya aynı Kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde sigortalılara kıdem tazminatı ödeneceği öngörülmüş ve 10.07.2008 tarih 497081 sayı ile uygulama ünitelere duyurulmuştur.
Hal böyle olmakla birlikte bazı Sosyal Güvenlik Merkezlerimizin sigortalılara kıdem tazminatı yazısını vermeyerek Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezlerine yönlendirdikleri, bu durumun sigortalılarımızın memnuniyetsizliğine yol açtığı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, sigortalıların yazılı olarak başvurması koşuluyla, sigortalının hangi sosyal güvenlik merkezi sınırları içinde çalıştığına bakılmaksızın Pendik SGM, Kadıköy SGM, Bakırköy SGM, Beşiktaş SGM, Beyoğlu SGM, Fatih SGM, Gaziosmanpaşa SGM ve Unkapanı SGM tarafından kıdem tazminatına hak kazandığına dair yazının verilmesi gerekmektedir. Bilgi ve gereğini rica ederim.”
Yukarıdaki yazı nedeniyle okurlarım adına İl Müdürüne teşekkür ederim. Pendik’teki sigortalı artık Unkapanı’na gelmek zorunda kalmayacağı gibi Gaziosmanpaşa’daki de ikamet ettiği yerde bu yazıyı alabilecek.
***Kimler bu yazıyı alabilir
Daha önce bu köşeden bunu detaylı açıklamıştık ama bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Dayanak madde (1475/14-5) içinde geçen kanun maddeleri tek tek irdelendiğinde aşağıdaki şartları tamamlayanların isterlerse işlerinden ayrılıp kıdem tazminatı alabilme haklarının olduğu görülecektir.
A-506 sayılı Kanun’un 60 ıncı maddesine göre,
1-Kadın ya da erkek olsun başkaca bir şart aranmaksınız 7000 gün sayısı olanlar veyahutta,
2-Kadın ya da erkek 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4500 günü olanlar,
B-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/B’ye göre,
-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 arasında değişir.) ulaşmış olanlar,
C-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/C’ye göre,
-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar, emeklilik yaşlarını bekleyerek işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilmektedirler.
***Bu tür çıkışta ihbar süresi de gerekmez
SGK’dan alınacak kıdem tazminatı alabilir yazısı ile işyerinden ayrılma halinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17 inci maddesindeki ihbar sürelerine de uymak gerekmez. Yani, işçi bu yazıyı SGK’dan aldıktan sonra işverene veriri vermez aynı gün işini bırakabilir ve tazminatını isteyebilir. İşveren bu durumda tazminatı nakden ve defaten ödemekle mükelleftir.
***Sonradan çalışma da yasak değildir
Normal şartlarda, işyerinde ayrılırken evinde emeklilik gününü beklemeyi amaçlayan işçi bir müddet sonra bu düşüncesini de değiştirebilir ve bir başka işyerinde veya aynı işyerinde yeniden işe girmekte isteyebilir. Bu durumda kıdemi ödeyen işveren tazminatı geri isteyemez, daha doğrusu geri isteyebilmesi için işyerinden ayrılırken gerçek niyeti bu değildi diyebilir ama bu niyeti ispat etmesi gerekir.
2-3 Ocak’ta ALMANYA’dayım
Son birkaç yıldır gerek 3201 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanması Kanunu ile diğer sosyal güvenlik kanunları köklü olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik sonrasında, gerek borçlanma zamanı, borçlanma süresi, ödeme miktarı, ödeme zamanları değiştirildiği gibi emeklilik zamanı ve alınacak emekli aylığı hesaplamaları da çok etkilenmiştir.
Öte yandan, ekonomik krizden etkilenen gurbetçilerimiz artık yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emekli olup gelecek emekli aylığı ile geçimlerine katkı sağlamayı da istemektedir ama bunu en doğru şekilde nasıl yapacaklarını da bilememektedir.
Bu arada bazı art niyetli kişilerde gurbetçilerimizi yalan yanlış bilgilendirmekte ve işi dolandırıcılığa kadar da vardırmaktadırlar.
İşte bu nedenlerle 2-3 Ocak 2010 günlerinde Almanya’da KÖLN kentinde Sosyal Güvenlik Uzmanı Şevket Tezel ile birlikte ikimiz bir seminer-panel düzenlemeye karar verdik.
Genel olarak bilgilendirme şeklinde işlenecek olan seminerde aslında SGK’ na göre 3201 sayılı kanuna göre yurtdışında geçen hangi süreler borçlandırır?
– Bu borçlanmanın tamamını borçlanmak zorunda mıyım?
–
– Ev kadını olarak geçen sürelerimi borçlanıp emekli olabilir miyim?
– Ev kadını olarak 4a mı? (SSK) Yoksa 4b den mi? (Bağ-Kur) Emekli olurum?
– Yurtdışında yaşımı doldurdum fakat günden dolayı emekli olamadım, Türkiye’ den 3201 sayılı kanuna göre emekli olabilir miyim?
– 2001 yılında yurtdışı borçlanması yaptım, hala borçlanmam geçerlimi? Kısmi olarak yaptığım ödemeler kabul edilmekte mi?
– Kanunlar değiştikten sonra yurtdışı borçlanmasında belli bir süre var mı? gibi daha bir çok sorunu cevabını vermeye çalışacağız.
İşte biz sizleri aydınlatmak, ikinci emekliliğinizi sizlere yaşatmak, uzun süren prosedürleri daha kısa zamanda ve sağlıklı nasıl yaparsınızı sizlere anlatmak için buradayız. 02 – 03 Ocak ‘da Köln’ de buluşmak dileğiyle, tüm okurlarımı bu seminere katılmaları için davet ediyorum.
Tekel İşçileri ve Başbakanın cevabının düşündürdükleri
Başbakanımız havaalanında Tekel işçileri ilgili kendisine sorulan soruya karşılık, “Her zaman söylüyorum. Bir özel sektör işverenini düşünün. Çalışmayana para verir mi? Çalışana para verir. Çalışmazsa ne yapar? İhbar, kıdem tazminatını öder; ondan sonra da ‘Buyur kardeşim’ der” diye cevap verdi. Bu cevap karşısında ağzım açık kaldı. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nitelikleri arasında “sosyal devlet” var diye biliyordum. İşte bu nedenle devleti yönetmekle, özel sektöre ait bir işyerini yönetmek arasında fark vardır. Devlet kâr değil, sosyal faydayı düşünür. Özel sektör ise kâr düşünür…
Yine, devletin nitelikleri arasında “demokratik devlet” ilkesi de var bu da sadece dağda eli silahlı dolaşanların değil, iş ve ekmek mücadelesinde sağa sola saldırmadan eylem yapan işçilerin de demokratik haklarının olduğunu kabul etmektir.