HABERTÜRK-İşten çıkan kızınız için her ay GSS primi ödemek zorundasınız–Memur olan memur kızı yetim aylığı alamaz–Aforoz edilen gazetecinin emekliliği
27 Ağustos 2010
İşten çıkan kızınız için her ay GSS primi ödemek zorundasınız
Ülkemizde ilk defa 1 Ekim 2008 günü uygulanmaya başlanılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) gereğince çocuklarımız 18 yaşına kadar sağlık güvencesi altındadır. 18 yaşından sonra ise lisede okuyorlarsa 20, üniversitede okuyorlarsa 25 yaşına kadar ana-babanın sağlık güvencelerinden bedava yararlanabilirler. Liseden sonra üniversiteyi kazanamayan kız veya erkek çocuklarımız için ise her ay GSS primi ödemek zorundayız…
Bu arada gençler sigortalı veya emekli birisiyle evlenirlerse de kadın-erkek ayrımı olmaksızın eşleri üzerinden bedava sağlık yardımı da alabilirler.
Memur kızları işe girip çıkmazlarsa evli olmamak şartıyla ömür boyunca memur babaları üzerinden yararlanırlar.
Sayın TEZEL, halen milli eğitim müdür yardımcısı olarak görev yapmaktayım. 25 yaşında bekâr kız çocuğum 2009 Ekim – 2010 Temmuz ayları arasında bir dershanede öğretmen olarak görev yaptı. 2010 Temmuz ayından itibaren de işten ayrıldı. 2010 Temmuz ayından itibaren artık sigortalı olmayan kızım 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili hükümleri gereği tekrar benim sigortamdan faydalanabilir mi? Ednan ÇALIŞKAN
***Memurlar da GSS’li oldu
Sizin gibi tüm çalışan memurlar da tıpkı SSK’lı ve Bağ-Kur’lular ile memur emeklileri gibi 17 Aralık 2009 günü Resmi Gazetece yayınlanan Tebliğ ile Genel Sağlık Sigortalısı olarak SGK üzerinden sağlık yardımı almaya başladılar.
Bu tarihten itibaren siz memurların ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarının sağlık giderlerini çalışılan kamu kurumlarının bütçesi yerine SGK bütçesi üzerinden karşılanmaya başlandı.
Sizin kızınız işe girip çıkmamış olsaydı SSK ve Bağ-Kur’luların kızlarından farklı olarak ömür boyunca, (işe girinceye, evleninceye kadar) sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilirdi ama kızınıza işten çıktıktan sonra üzerinizden baktırma şansınız kalmamış.
***Çocuklara 18 yaşına kadar baktırabilirsiniz
1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince kız-erkek fark etmez çocuklara en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti verilmektedir.
SGK’da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerin kimlere bakmakla yükümlü olduğu yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde belirtilmiştir.
İlgili maddeye göre; sigortalılar ile emeklilerin “bakmakla yükümlü olduğu kişilere” kendi üzerlerinden bedava sağlık yardımı verebilirler.
Aynı madde gereğince sigortalılar ile emeklilerin “Bakmakla yükümlü olduğu kişi”ler ise;
***Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan
a) Eşini,
b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,
c) Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını,
içermektedir.
Yani,
–Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşlere
— Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara,
–18 yaşında büyük olanlardan ise lise ve lise dengi ile çıraklık eğitim merkezinde okuyanlara 20 yaşını, yüksek öğrenimde okuyanlara ise 25 yaşını dolduruncaya kadar,
Sağlık yardımı GSS sigortalısı olan ana-babası üzerinden verilmektedir.
***Üniversiteye giremeyen gençlerin sağlık yardımı alma hakları
Ancak, 18 yaşından büyük olup da liseyi bitirdiği halde üniversiteye kayıt yaptıramayan gençlerin sağlık yardımı alabilmesi için,
1-Sigortalı birisiyle evlenmesi,
2-İşe girip en az 30 gün prim ödemeleri,
3-İsteğe bağlı sigortalı olup en az 30 gün prim ödemeleri,
4-Gelir testi yaptırıp sadece GSS primi ödemeleri,
gerekmektedir.
***Gelir testi ve GSS
Genel Sağlık Sigortası uygulamaları gereğince de birlikte ikamet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS’li veya yeşil kartlı olacaksınız.
Bunun için öncelikle kızınız için, bulunduğunuz daha doğrusu ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, yeşil kart isteyeceksiniz.
Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu, ikameye dayalı nüfus kayıt sistemi gereğince kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek…
***Gelir Testi Sonucuna Göre;
-Birlikte ikamet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı,
***253,5 liradan az ise yeşil kart alırsınız,
***253,5 ile 760,5 arasında ise ayda 30,42 lira,
***760,5 ile 1521 arasında ise ayda 91,26 lira,
***1521 liradan çoksa ayda 182,52 lira,
GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyerek sağlık hizmeti alacaksınız. GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alırken, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve SGK ile sözleşmesi özel hastanelere gidebilirsiniz.
***Gelir testine gitmek istemezseniz ayda 182,52 lira
Ben Kaymakamlığa falan gitmem derseniz bu kere direkt SGK’ya gidip ayda 182,52 lira GSS primi de ödeme hakkınız var. Son olarak gelir testi yaptırmak için 01.10.2010 gününe kadar kendi istek ve arzunuza bağlıdır, yani ister gidip GSS primi ödersiniz istemezseniz de ödemezsiniz. Fakat, 01.10.2010 gününden itibaren zorunlu GSS başlayacak ve mecburen gitmek zorundasınız ve bir ay içinde gelir testi ve gelir testsiz GSS giriş bildirgesi vermezseniz hem 760,5 lira ceza ödeyeceksiniz hem de en yüksek rakamdan GSS prim borçlusu olacaksınız.
Memur olan memur kızı yetim aylığı alamaz
Sayın Ali Tezel, SSK Emeklisi babamı,1999’da kaybettiğimde evli ve Emekli Sandığına bağlı bir öğretmendim. Ev hanımı olan anneme eşinden dul ve yetim aylığı bağlandı.2005 yılında eşimden boşandım. (1998 doğumlu oğlumla birlikte bekar olarak yaşamaya devam ediyorum) Kendim çalıştığım için babamdan bana aylık bağlanamayacağını düşündüm. Fakat annem bu konuda benimle aynı düşünmüyor. Çeşitli sebeplerle mağdur olmamam için anneme bağlanan ölüm aylığının belli bir bölümünü hak edip edemeyeceğimi size danışmak istiyorum. İlknur PINAR
Hanımefendi, yazınızdan anladığım kadarıyla halen devlette öğretmensiniz veya öğretmen emeklisisiniz. Bu doğru ise vefat eden memur babanız üzerinden yetim aylığı alamazsınız. Ancak, memur olarak çalışmıyorsanız veya memur emeklisi değilseniz, evli olmadığınızdan babanız üzerinden siz de yetim aylığı alabilirsiniz. Bu arada SSK’lı veya Bağ-Kur’lu çalışan veya emekli olsaydınız memur babanızdan yetim aylığı alma şansınız var.
**********
Aforoz edilen gazetecinin emekliliği
Mesleğim gazetecilik ancak sendikal faaliyetler nedeniyle sektörden afaroz edildikten sonra 4 yıldır bir üniversitede gazetecilik dersi veren biriyim. SSK başlangıcım olan 1990 yılından bu yana hem gazetecilik iş kolunda hem de farklı iş kollarında çalıştım. Ekli dosyada da hizmet dökümüne ilişkin bilgilerim mevcut, sizden ne zaman emekli olabileceğime dair yardım rica ediyorum. Benim yaptığım hesaplar kabaca bir harita çıkarıyor ancak yıpranma payının iptal edilmesi ve sonrasında yanılmıyorsam yeniden basın iş kolunda çalışanları da kapsamasıyla kafam iyice karıştı. Mehmet Şık
Gönderdiğiniz belgeye göre 23 Mayıs 2002 gününe kadar basında (2A) 2400 gününüz var bunun dörtte biri (600 gün) kadar işe giriş tarihiniz olan, 1 Temmuz 1990’dan geriye gittiğimizde, 1 Kasım 1988 tarihini buluruz. Bu yeni başlangıca göre normalde 52 yaşında en az 5225 günle emekli olurdunuz. Fakat, bugüne toplam basın gününüz, 3755 olup bunun dörtte biri kadar (938 gün) 52 yaştan düşme hakkınız var. Bu durumda bundan sonra çalışmasanız dahi, 49 yaş, 5 aylık iken SGK’dan emekli olursunuz. Basının yıpranması 1 Ekim 2008 günü kaldırıldığından artık gazeteci olarak çalışsanız bile emeklilik yaşının öne gelme şansı yok.