HABERTÜRK-İşverenler üzülmesin dayanışma ve siyasi grev gelmiyor–Polislerin yeni hız limitlerinden haberi yok mu?
13 Ağustos 2010
İşverenler üzülmesin dayanışma ve siyasi grev gelmiyor
Bir çok sanayici ve işadamı Yeni Anayasa Paketi ile siyasi amaçlı grev ve dayanışma grevi yasağı kalkıyor diye iktidara serzenişte bulunmaktadır ama üzülmelerine gerek yok, yasak halen devam ediyor…
Anayasa değişiklik paketi”nde Anayasa’nın GREV HAKKI VE LOKAVT başlıklı 54. Maddesi’nde yeni bir düzenleme yapılmaktadır. Buna göre; maddede yer alan “Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz” hükmü Anayasa’dan çıkarılmaktadır.
Böyle bir düzenleme sonucu, sanki dayanışma grevi, siyasi amaçlı grev serbest hale geliyor diye iş çevrelerinde sızlanmalar var. Hatta, kendisine bu konu sorulduğunda Sanayi Bakanı Nihat Ergün, madde kalkıyor ama yerine kanunla bir şeyler getiririz diyerek sanayicili ve iş adamları rahatlatmak istemiştir fakat buna gerek yok. Zira, Anayasa’nın aynı maddesinin birinci fıkrasında grev hakkının sınırları açıkça çizilmektedir: “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.”
Öyleyse, ister yeni ister eski Anayasa’ya göre işçiler ancak bir toplu sözleşme görüşmesi içinde ve uyuşmazlık aşamasına ulaştıklarında grev yapabilirler. Bu konudaki yasal düzenlemeler yürürlüktedir ve Türkiye grev hakkına en fazla sınırlama getiren ülkeler arasındadır. Değişiklik paketi ile Anayasa’dan çıkarılan hükmün grev hakkının sınırlarını genişletici bir etkisi yoktur.
Ayrıca, 54. Madde’de yer alan grev yasakları ile ertelemeye ve uygulamaya ilişkin grev hakkının özüne dokunan sınırlamalar da olduğu gibi yürürlüktedir. Görüldüğü gibi, grev hakkına ilişkin düzenleme, açıkca olmayan bir sonucu sağlıyormuş gibi göstermeye yönelik tam anlamıyla göstermelik bir düzenlemedir.
***Memurlar da sevinmesin grev hakkı gelmiyor
Anayasa değişikliğinde, kamu çalışanlarının sendikal hakları için öngörülen değişiklikler de var ama grev hakkı içermiyor. 53. Madde’de yapılan değişiklikle kamu çalışanlarına sözde toplu sözleşme hakkı tanınmaktadır. Ancak grev hakkı yoktur.
Yeni değişiklik, grev yasaklarını kaldırmamış, genel grev ve dayanışma grevi hakkı getirmemiş, tersine kamu çalışanları için mutlak grev yasağı getirmiştir. Çünkü, toplu iş sözleşmesinde uyuşmazlık halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na (KGHK) uyuşmazlığı taşımayı zorunlu kılarak, kurul kararlarının kesin olduğunu hüküm altına almaktadır. Bu haliyle kamu çalışanlarının uluslararası hukuka dayanarak kullandıkları direniş hakkı, Anayasa’ya yerleştirilen mutlak grev yasağı düzenlemesiyle ortadan kaldırılmış olacaktır.
Yapılan düzenleme halen memurların var olan toplu görüşmesinin adını toplu sözleşmeye çevirmekte ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereği zaten var olan grev ve iş bırakma hakkını da yok etmektedir.
Polislerin yeni hız limitlerinden haberi yok mu?
Ben Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı bir Tıp doktoruyum. Gazetenizi ve sizin bölümünüzü düzenli takip ediyorum. 5.8.2010’da köşenizde Trafik Hız limitleri ile ilgili değişikliği yazdınız. Ben de resmi gazeteden doğruladım. Bunu esas alarak bugün yani 7.8.2010 tarihinde sıcak asfalt diye tabir edilen son derece düzgün ve refüj ile bölümüş Aliağa-İzmir bölünmüş karayolunda 111 km/saat ile radara girdim ve kanun değişikliğinin resmi gazetede yayınladığını söyleme rağmen polis memuru ceza kesti. Ben de ceza makbuzuna hızımı, güzergahımı ve bölünmüş yolda seyrettiğimi kaydettirdim ve makbuzumu aldım. Meblağı önemli değil ama ben devletin bizleri af edersiniz keriz yerine koymasından bıktım, kanun var ama uygulanmıyor neye güvenilecek bilemiyorum. Uzun lafın kısası bu cezaya itiraz etmek istiyorum. Bana yol gösterir misiniz? Cezayı ödemeli miyim? Ayrıca bu durum sırf benim için değil aynı bölgede onlarca insan ceza yedi ve çoğu kanunun değiştiğinden yakındı. Barış Akıncı
Barış bey haklısınız, evet Kanun değişti ve bölünmüş yollarda hız limiti 90’dan 110’a çıktı, %10’luk marj ile birlikte bölünmüş yollarda 120’ye kadar hız yapılması yasaldır. Bu durumda bölünmüş yolda size 110 km hızla giderken ceza kesilmesi yasal değildir. Zira, cezaların kanuniliği ilkesi gereğince bu cezanın ya idarenin kendisi tarafından iptal edilmesi veya mahkeme ile ortadan kaldırılması gerekir. Şimdi, cezayı yazan idareye dilekçe ile itiraz ediniz ve itirazınızın reddi halinde de mahkemeye dava açınız.
Doğum Borçlanması Soru-Cevapları
Feride Öz- 25.09.1964 doğumluyum. Bulgaristan’dan Türkiye’ye 17 Temmuz 1989 da göç geldik. 1987 ve 1989 yıllarında iki çocuğum oldu. Türkiye’de 07.02.2000 günü işe başladım bu kanundan yararlanabilir miyim? Şu anda 2847 prim günüm var. 1962 gün yurt dışı borçlanması yaptım, borçlanmadan sonra 2015 yılında emekliliğim gözüküyor. Bu son kanundan yararlanırsam ne zaman emekli olabilirim acaba?
Cevap:Sigortalı olmadan evvel ki iki çocuk için 4 yıllık borçlanma yapabilirsiniz ve borçlanma sonrasından sonra 4 yıl daha erken emekli olursunuz. Borçlanma için günlük 8,12 lira değil, 13 lira ödemenizi tavsiye ederim.
Mehmet Arı- “Sigortalı Kadınlara Dört Yıl Erken Emeklilik” konusunda kafam karıştı. Örneğin Eşimin Sigorta başlangıcı 1990. Ancak 1997 de ilk çocuğumuz, 2000 yılında da ikinci çocuğumuz oldu. Eşim bu süreler (1997 – 2010 ) zarfında çalışamadı. Toplam 2033 gün prim yatırmış. Kendisi 1973 doğumlu. 1 Ağustos 2010 da tekrar işbaşı yaptı. Bu haktan yararlanabilir mi? Yoksa yararlanamaz mı? Zira aralıksız prim yatırsa bile 9 yıl sürecek. En azından 4 yılını bu şekilde karşılayabilir miyiz? Ayrıca İsteğe bağlı sigortalılıktan yararlanarak 1200 gün de oradan faydalanabilir miyiz?
Cevap: Eşiniz sigortalı olduktan sonra doğum yapmış ama prim ödeme günü çok eksik bu sebeple 2 doğum için 4 yıllık borçlanmayı mutlaka yapın. 1990 başlangıcınıza göre en az 5450 gün prim ödemesi gerekir. 2 doğum için 1440 günlük borçlanmak 5450 günü tamamlamanıza yardımcı olur. Bu arada kalan prim ödeme günlerinizden en fazla 1230 gününü isteğe balı olarak ödeme hakkınız var.