HABERTÜRK-İşverenler yandı memura müfettiş yetkisi verildi–Polislerden mektup var…
25 Mart 2011
İşverenler yandı memura müfettiş yetkisi verildi
Uzun yıllar müfettişlik yaptım ve işveren denetimi yaptım. Denetimin hem işveren hem de müfettiş için ne kadar zor olduğunu da bilirim. Şimdi 25 Şubat 2011 günü Resmi Gazetede yayınlanan Torba Kanun ile İş Kanunu ile ilgili denetimleri müfettişler yerine Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün memurları yapacaklar….
-Torba Kanun denetimleri iki ayırmış
25 Şubat 2011 günü Resmi Gazetede yayınlanan Torba Kanun ile İş Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Denetim de ikiye ayrıldı. İşçilerin işten çıkmadan evvel verdiği şikayet dilekçeleri ayrı, işten ayrıldıktan sonra verdikleri şikayet dilekçeleri ayrı bir prosedür ile inceleme ve denetime tabi tutulacaktır. Yani, işten çıktıktan sonra kıdem tazminatım, ihbar param, fazla mesasi param ödenmedi diyenlerin şikayetlerini memurlar inceleyecek. İşverenlerden defter belge talep edecekler ve sonuca göre de karar verecekler. Bu arada defter belge götürmeyen veya eksik götüren işverenlere de 9862 lira ceza kesebilecekler.
-İş sözleşmesi sona eren işçilerin şikayetlerinin incelenmesi
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki 6111 Sayılı Kanunun 77.maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunun 91. maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere “30/1/1950 tarihli ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 10 uncu maddesine istinaden iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin kanundan, iş ve toplu iş sözleşmesinden doğan bireysel alacaklarına ilişkin şikayetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerince incelenir.” hükmü eklenmiştir. Bu düzenlemeye göre 25.02.2011 tarihinden itibaren bölge müdürlüğü memurları iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin kanundan, iş ve toplu iş sözleşmesinden doğan bireysel alacaklarına ilişkin şikayetlerini inceleyecek ve sonuçlandıracaklardır.
Benzer şekilde yine aynı Kanun’da, 4857 sayılı İş Kanunun 92. maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere “4857 sayılı Kanunun 92.maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “teftiş, denetleme ve incelemeler sırasında işverenler, işçiler ve bu işle ilgili görülen başka kişiler izleme, denetleme ve teftişle görevli iş müfettişleri ve işçi şikayetlerini inceleyen bölge müdürlüğü memurları tarafından çağrıldıkları zaman gelmek, ifade ve bilgi vermek, gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermek ve vermek; iş müfettişlerinin birinci fıkrada yazılı görevlerini yapmaları için kendilerine her çeşit kolaylığı göstermek, bu yoldaki isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmekle yükümlüdürler. Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişe yetkili iş müfettişleri ile işçi şikayetlerini incelemekle görevli bölge müdürlüğü memurları tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir.” hükmü eklenmiştir.
Kanun hükmüne göre işçi şikayetlerini inceleyen memurlara geniş yetkiler verilmiştir. Bu bağlamda memurlar tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olacak ve işverenler kayıt ve belge ibraz etmedikleri takdirde bölge müdürlüğü şikayet inceleme memurları tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 107/a maddesine göre işveren/vekili hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Bu ceza 2011 yılı için 9.862 TL’dir.
İş sözleşmesi sona eren işçilerin şikayetlerinin incelenmesi çalışma hayatının en önemli ve karmaşık sorunlarından biridir. Bu sorunların bazılarının çözümü konusunda iş müfettişleri, mahkemeler, iş hukuku hocaları farklı farklı düşünebilmektedir. Böyle önemli bir konudaki inceleme yetkisinin bölge müdürlüklerindeki sıradan ortaokul ve lise mezunu memurlara yaptırılması kalitenin(!) ne kadar artırılacağını gösteriyor.
Bende durumu netleştirmek için, Bölge Müdürlüğü’nde çalışan memurlara sordum. Bu işi nasıl yapacaksınız diye. Tecrübemiz var dediler. Ne kadar tecrübeniz var dedim. Daha önce 7-8 ay yaptık dedi. Eğitim aldınız mı dedim. Evet, Mart ayında Ankara’da 2 gün eğitim verildi dediler.
Bir denetim elamanı 4 yıllık üniversite mezunu oluyor, yetmiyor 3 yılda müfettiş yardımcısı olarak yetiştiriliyor. Ondan sonra denetim yaptırılıyor. Ancak siz memura 2-3 günlük eğitim ile inceleme yaptırıyorsunuz, bakalım sonrası ne olacak?
Polislerden mektup var
Polislerin ek gösterge mağduriyeti giderilmeli
Biz Polis memurlarının, bir konudaki sıkıntı ve mağduriyetinin sizlerin aracılığı ile gündeme getirilip yıllardır bizim bu mağduriyetimizi göz ardı eden yetkililere ulaşmamızı vesile olmanızı diliyor ve konuyu şöyle açıklamak istiyorum;
İçişleri bakanlığına bağlı olarak :
1-Jandarma genel komutanlığı Personelinin maaş ek göstergesi 926 sayılı (TSK personel kanununun ek gösterge cetvelinde 1.derece astsubaylar için ek gösterge 3600 olarak gösterilmiştir
2-Emniyet teşkilatı personelinin 657 Sayılı devlet kanununun ek gösterge cetvelinde yüksek okul polis memurları ise 2200 olarak gösterilmiştir.
Aynı bakanlığa bağlı olarak aynı şekilde güvenlik teşkilatı olarak görev yapan sadece görev alanları değişik iki farklı kurum personelinin farklı iki ayrı yasaya tabi olmaları ve 926 sayılı yasanın ekinde yer alan, ek göstergelerin biz emniyet hizmetleri personelinin ek göstergelerinden çok yüksek olması, ayrıca derece ve kıdem yönünden daha düşük durumdaki jandarma genel komutanlığı personelinin dahi ek göstergelerinin de bizlere göre yüksek olması aynı haklar yönünden mağduriyetimize neden olmaktadır.(“Eşit işe eşit ücret prensibinin”) gereği görevde ve emeklilikte ücret adaletsizliğinin giderilmesi çerçevesinde mağduriyetimizin giderilmesi, yasal düzenleme ile olabileceğinden
926 sayılı yasada yer alan ek gösterge tablosunun 657 sayılı yasanın 239. maddenin ekinde emniyet ve güvenlik hizmeti sınıfı adı altında birleştirilmesi için, Bakanlar kurulu ve yüce meclisimizde bu konunun yetkililer tarafından gündeme getirilerek yukarda izah edilen aykırılığın lehimize düzenlenmesi, 10 nisan bayramına tüm teşkilat için en güzel hediye olacağına inanıyoruz.