HABERTÜRK-Kıdem tazminatı derhal ve nakit olarak ödenmelidir
1 Ekim 2009
Kıdem tazminatı derhal ve nakit olarak ödenmelidir
İş Kanunu ve Yargıtay uygulamaları gereğince Kıdem Tazminatı nakden ve def’aten ödenmesi gereken alacaklardandır… Herhangi bir ödeme süresi getirilemez ama taksitli ödeme teklif edilir de işçi kabul edilirse bu tür ödeme de geçerli hale gelebilir…
21 yıldır çalıştığım işyerinden emekliliğe hak kazanarak ve emekliliğe ve kıdem tazminatına hak kazandım. Kıdem tazminatı alabilir yazısını da SSK’dan alarak işyerine tebliğ ettim ve emeklilik dilekçesini vererek işten ayrıldım. Halen emeklilik ikramiyesini yani kıdem tazminatını alamadım. Bu durumda,
1- Kıdem tazminatı en fazla ne kadar bekletilebilir?
2- En fazla kaç taksitte ödenebilir? Yasal süreleri ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. İsmi Mahfuz
Aslında İş Kanunu’muz 2003 yılında değişti ve 1475 sayılı İş Kanunu’nu atıp yerine 4857 sayılı İş Kanunu’nu getirdik. Fakat, kıdem tazminatının ödenmesi ve hesaplanması konusu halen 1475 sayılı Eski İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine göre yapılmaktadır. Bu maddeye göre;
“Madde 14 – Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle,
4. Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;
5. (Ek bent: 25/08/1999 – 4447/45 md.) 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
…
Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
13 üncü maddesinde sözü geçen tazminat ile bu maddede yer alan kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 26 ncı maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de gözönünde tutulur. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.
Bu maddede belirtilen kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük süre hizmet akidleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebilir.
Ancak, toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez….”
Bu madde ve yargı kararları gereğince kıdem tazminatı hak edildiği anda, nakden ve defaten ödenmelidir. Yani nakit para olarak ve bir defada ödenmesi lazım gelir. Ancak, işveren taksitle ödeme isteğini size iletir veya teklif eder siz de kabul ederseniz taksitle ödenmesi de mümkündür.
***İhtarname ile tazminatınızı talep ediniz
Şimdi, sizin yapmanız gereken noterden göndereceğiniz bir ihtarname ile işverenden kıdem tazminatı ile varsa diğer alacaklarınızı istemenizdir.
“İhtarname de,
Sayın işveren, işyerinizde 21 yıldır çalışmakta iken emeklilik talebinde bulundum ve işinizden şu tarihte ayrıldım. Ödemeniz gereken şu kadar kıdem tazminatı, şu kadar yıllık izin ücreti ve şu kadar … sizce de bilinen banka hesabıma en geç üç gün içinde yatırmanızı aksi halde yasal yollara müracaat edeceğimin bilinmesini isterim” mealinde bir uyarı yazınız.
***Sonra dava açabilirsiniz
İhtarnameye rağmen ödeme gerçekleşmezse bu kere 10 yıl içinde iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder.
En yüksek faizin hesaplanması konusunda önceleri, Yargıtay kamu
Kıdem tazminatı yukarıda da belirtildiği üzere hak edildiği anda ve bir defada ödenmesi gerektiği halde kıdem tazminatının alacaklısının muvafakat etmesi ile
KUTU KUTU KUTU
Örnek Yargı Kararları
1-Yargıtay 9 HD. E: 1988/552, K: 1988/2731, Tarih 08.03.1988
Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi halinde ihtirazi kayıtla alınan kısımlar için hizmet akdinin sona erdiği tarihten iti
2- Yargıtay 9 HD. E: 1995/24631,K: 1996/14, Tarih: 17.01.1996
Dosya içinde bulunan “Sulh ve İbraname”