HABERTÜRK-KİK Devleti soymayana ihale verdirmiyor–Esnaflığa devam eden Bağ-Kur’lu prim ödemek zorundadır
25 Eylül 2009
KİK Devleti soymayana ihale verdirmiyor
Önce, TBMM’den 2008 kasın ayında kanun çıkardılar, düşük teklif edeni ihaleye alma dediler, ardından KİK ana sayfasında en düşük hesaplama modülünü yasa dışı hesaplatmaya başladı…
Kamu ihalelerinde devletin soyulduğunu görenler tedbir için KİK yani açık adıyla Kamu İhale Kurulu kuruluyor. KİK’in web sayfasında da “İşçilik ücreti hesaplama modülü” var. Bu modüle göre ihaleye verilecek en düşük teklif belli ediliyor ama modülü hazırlayanlar SPEK (Sigorta primine esas kazanç) üst sınırını uygulamadıkları için dürüstler ihale kaybediyor, devleti soyanlar ihale kazanıyor….
Yani KİK devleti soymam diyene ihale verdirmiyor..
Ali bey, ismimi vermekten çekiniyorum zira ben sık sık kamu ihalelerine giriyorum ve bu ihaleleri de çoğu zaman kaybediyorum. Sonunda neden kaybettiğimi de öğrendim. Mesela en son kaybettiğim ihale de ben en düşük teklifi verdim ve kazanmayı beklerken KİK kaybettiğimi bildirmiş. Araştırdım, KİK’in ana sayfasında İşçilik Ücreti Hesaplama Modülü devlet aleyhine hatalı hesaplama yaptığı için kaybetmişim. Şimdi hem devlet kaybetti hem de ben dürüst müteahhit olarak ben kaybettim. İsmi Saklı
Sayın okurlarım gerçekten ben de www.kik.gov.tr web sayfasına girdim ve “İşçilik Hesaplama Modülü”nden ücret ve SSK-Vergi giderlerini hesaplattım, devlet resmen KİK eliyle soyuluyor. Gerçek rakamlardan gider gösteren ve maliyetlini bu şekilde hesaplayan müteahhitler eleniyor.
***KİK fazla maliyet hesaplıyor
KİK web sayfasındaki modüle 10 bin lira ücretli olan birisi için ücretlerin giderlerini ve verilecek net ücrete göre yazılması gereken asgari ihale rakamını tespit etmek istedim. Modül bana teklif edilmesi gereken asgari maliyeti 12.150 olarak verdi. Zira, KİK’in modülü SPEK üst sınırı rakamı olan 4504 lirayı hiç dikkate almadan direkt 10 bin lira üzerinden hesaplama yapmaktadır. Ancak gerçekte böyle değil, çalışana verilen ücretlerin en fazla 4504 lirasından sigorta primi ve işsizlik sigortası primi alınır. 4504 liranın fazlasından ise hiç prim alınmaz.
SPEK alt sınırı asgari ücret (693 lira) olup, üst sınırı da bu rakamın 6,5 katı (693 X 6,5 =4504,5 lira) olup bu rakam asgari ücret arttıkça değişmektedir.
Ücretin işverene maliyeti | |
Ücret tutarı (10000) | |
Sigorta Primi (%19,5) | 1950 |
İşsizlik Primi (%2) | 200 |
İşverene maliyeti | 12150 |
***Gerçekte 10968 lira olmalıydı
5510 sayılı Kanun gereğince SPEK üst sınırını aşan rakamlardan ne sigorta primi alınır ne de işsizlik sigortası primi alınır. 10 bin lira brüt ücretli bir çalışanın işverene maliyeti 10968 liradır. Bunun 10 bin lirası ücret, 878 lirası sigorta primi ve 91 lirası da işsizlik sigortası primidir.
Ücretin işverene maliyeti | 10000 |
SPEK üst sınırı | 4504 |
Sigorta Primi (%19,5) | 878 |
İşsizlik Primi (%2) | 91 |
İşverene maliyeti | 10968 |
***Kanun düşük teklif vereni kabul etme diyor
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38 inci maddesine göre;
“Madde 38 – İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
(Ek fıkra: 20/11/2008 – 5812 S.K./12. md.)(*) İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum maddenin son fıkrası 2008 yılı sonunda getirildi ve bu yeni fıkraya ihaleye KİK’in ana sayfasındaki modülden hesaplanan işçilik maliyetinden daha düşük teklif verenleri eliyorlar.
***Devleti soymayana ihale vermiyorlar
Görüyorsunuz, şayet bir kamu ihalesine girecekseniz, işçilik maliyetlerinizi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince gerçek rakamlardan yaparsanız ihaleden derhal kovuluyorsunuz. Ancak, gerçek maliyetler yerine şişirilmiş maliyetleri yazarsanız ihaleye alınıyor ve kazanıyorsunuz.
Esnaflığa devam eden Bağ-Kur’lu prim ödemek zorundadır
Bilindiği üzere prim günü (5500) ve SSK yıllarını (25 yıl) tamamlamış ancak yaşını doldurmamış SSK’lılar isterlerse emekli olabiliyor ama emeklilik maaşını yaşını doldurması halinde hak ediyor. Bu SGK kanununda geçerli merak ettiğim ve bir dostumun ricası üzerine bu soruyu sizden öğrenmek istiyorum.
Arkadaşım Bağ-Kur’lu bir esnaf. Günleri ve yılları tamam ama yaşını beklemek zorunda.Bu nedenle her ay Bağ-Kur primi ödemek zorunda kalıyor. SGK’daki gibi yaşını beklemeden emeklilik talep edebilir mi? Maaş bağlanmasın önemli değil tek esnaf Bağ-Kur’u ödememek istiyor. Tuğrul Sümer
1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine göre, SSK’lılardan emeklilik için üç şarttan yaş şartı hariç diğer ( prim ödeme günü ve sigortalılık süresini) şartları tamamlayanlar, işlerinden kendi istekleri ile ayrılıp kıdem tazminatı alma hakkına sahipler. Ancak, dikkat edin işlerinden ayrılmak zorundalar, bu kişiler daha sonra çalışırlarsa SSK’ya prim ödemek zorundadır. Bağ-Kur’lular ise prim günlerini tamamlamalarında karşın emeklilik yaşlarını doldurmayı beklerken, işlerine devam ediyorlarsa Bağ-Kur’a prim ödemek zorundadırlar. Fakat, işlerini yani vergi kayıtlarını kapatırlarsa veya varsa şirket ortaklıklarını sona erdirirlerse Bağ-Kur’a prim ödemek zorunda değillerdir.