HABERTÜRK-Kiralık işçide yüzde 25 sınırı geçilse de cezası yok ki
6 Temmuz 2009
Özel İstihdam Büroları konusunda suyu bulandırıyorlar
TBMM’den geçen 5920 sayılı Kanun sonrasında artık işçiler kiralanıp, satılabilecekler hem de kiraya verecek olanlar da Özel İstihdam Büroları olacak. Ancak, olayın vehametini halk anlamasın diye kendisini yetkili sayan kişiler suyu bulandırmaya başladılar. Özel İstihdam Büroları 1 Ağustos 2008 gününden beri işçi ile işverenleri (İŞKUR gibi) buluşturup, işçi arayan işverene işçi, iş arayan işçiye iş bulmaktadır. Ancak, 5920 sayılı Kanun uygulamaya geçerse bu görevlerin yanında bir bünyelerine işçi alıp, bu işçileri isteyen işverenlere kiralayabilecekler.
*** Özel İstihdam Bürolarının halen var olan (yani İŞKUR’un yaptığı gibi) işçi ile işvereni bir araya getirip, işçiye iş ve işverene de işçi bulma işlevi ile yeni getirilen, İŞVERENLERE KİRALIK İŞÇİ VERME işini karıştırtmaya başladılar.
*** Öte yandan, herkesin gözünden kaçırılan, 1 Ağustos 2008 gün ve 26954 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ” ki bu yönetmeliğin yasal dayanağı da 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 32 nci maddesidir. Esasen de Özel istihdam Bürolarının ilk olarak açılmasına izin veren 4904 sayılı Kanun’da bu hükümet zamanında 25.06.2003 tarihin de TBMM’de kabul görmüş ve 05.07.2003 günü Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
***Bu değişiklik sonrasında ÖİB’ler işçilere iş bulacak, işverenlere de işçi bulup, bunun karşılığında da işverenden komisyon alacaklar.
***5920 sayılı Kanun ile 26 Haziran 2009 günü TBMM’de kabul edilen metin ise olayı bambaşka bir noktaya götürmektedir. ÖİB’ler işçi alacak ve sonra bu işçileri isteyen işverenlere kiralayacaklar. İşçi kiralama parası kazanacaklar.
***Velhasıla,
Özel İstihdam Bürolarının, İŞKUR gibi işçi ile işvereni buluşturup iş bulması ayrı şey, aynı büroların işçi istihdam edip, bu istihdam ettikleri işçileri bir başka işverenlere kiralaması ayrı şeydir.
Yanlış olan da bu büroların hiç bir iş ve işyeri, sektör kısıtlaması olmaksızın işçi kiralayabilecek olmasıdır.
Kamuoyuna Almanya örneğini verip ÖİB’ler Almanya’da 600 bin kişiye iş buldu demiyorlar da 600 bin kişiye hizmet verdi diyerek, ÖİB’lerin (sektör-işyeri-işçi-işveren ayrımı olmaksızın) işçi kiralama işini normalmiş gibi gösteriyorlar.
Yasaya uymayana ceza yok…
Yine kamuoyunu yanıltmak ve ÖİB’lerin işçiyi alıp satabilme hakkı kazanmasına neden olmak isteyenler diyorlar ki, işverenler işçilerinin en fazla yüzde 25’ini ÖİB’lerden kiralayabilecekler, daha fazlasını yapamayacaklar.
Peki yüzde 25 oranından fazla işçiyi ÖİB’lerden kiralarlarsa ne olacak? Var mı bir cevabınız veya Kanun bu konuyu düzenliyor mu?
Kanunsuz suç ve ceza olmaz…
Kanuna yüzde 25 üst sınır yasağını koyanlar bu üst sınırın aşılması halinde cezasının da ne olacağını yazmasını bilmiyorlar mı? Bilirler de yazmazlar, Kanunen yasak ama yasağa uymazsan cezası yok. Sadece halkı kandırmak ve suyu bulandırmak için yasak koyduk diyorlar ama yasağa ceza Kanun’da yazmadığı için bir müeyyidesi olmayacaktır.
Fabrika tüm işçilerini kiralayabilir…
Örneğin, şu an 1500 işçisi olan bir otomobil fabrikası tüm işçilerine hepinizi işten çıkardım ama şimdi gidip ÖİB’lerle anlaşır gelirseniz hepinizi kiralık işçi olarak tekrar alacağım derse yasal olarak bunu engelleme imkanı yok. Yani işverenler şimdi tüm işçilerini ÖİB’lerden kiralayıp, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ve parası vermek zorunluluğundan kurtulacaklar. İşverenler kârlarını katlayacaklar, işçiler de daha önce aldıkları ücretlerden daha az kazanıp daha çok çalışacaklar.
ÖİB’lerin teminatı 20 bin lira
Fabrika ve işyerlerine işçi kiralayan ÖİB’lerin İŞKUR’da bulunan teminat tutarları da 20 bin lira. Bu para işçilerin ödenmeyen ücretlerini, ödenmeyen sigorta primlerini ödemek işçin isteniyor ama çok komik bir tutar sadece 20 bin lira. Düşünün, 1000 işçiyi kiralamak için bünyesine alan bir ÖİB bir ay bu işçilere ücret ödemese asgari ücret üzerinden 1000 X 500= 500000 (beşyüzbin) lira ediyor. Yine asgari ücret üzerinden SGK’ya ödenecek prim tutarı ise 1000 X 693 X 0,35?=242550 liraya ulaşıyor.