HABERTÜRK-Liste açıklanmayarak KEY’de suç işleniyor–İkinci evlilik de olsa kıdem tazminatı ödenir

30 Haziran 2009

KEY’de suç işleniyor


“5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun” gereğince KEY ödemelerinin 6 milyon itirazcısına ait ikinci listeleri 28 Haziran 2009 Pazar günü açıklanmalıydı.  Ancak, Pazar günü ne Resmi Gazetede ne de başka bir yerde bir açıklama çıkmadı. Bu nedenle de suç işleniyor birileri görevinin ihmal ediyor bu nedenle de yetkililer gereğini yapmak zorundadır…


 


 


5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesine göre,


(1) Hak sahiplerine ilişkin olarak 4 üncü madde uyarınca Bankaca EGYO’ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Resmi Gazetede ilan edilir.


(2) Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık süre içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde Bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz.(*)


(3) Birinci fıkra uyarınca yapılan ilan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilir.” denilmektedir.


(*) 27/12/2008 kabul tarihli, 31/12/2008 tarih ve 27097 (1. Mük.) sayılı R.G.de yayımlanan 5828 sayılı 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 29. maddesinin (10) numaralı fıkrası gereğince, 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “2 aylık süre” ibaresi, “8 aylık süre” şeklinde değiştirilmiştir.


 


Bu maddeye göre;


*** 28 Temmuz 2009 günü Resmi Gazetede KEY haksahipleri listesi yayınlandı…


***Yayınlanan listelerde ismi olmayan veya ismi olup da beklediği parayı bulamayanlar yasa gereğince 28 Ekim 2008 gününe kadar SGK’ya (eski adıyla SSK’ya) veya memur iseler çalıştıkları kamu kurumlarına itiraz ettiler…


***İtirazlar konusunda 28 Aralık 2008 günü ikinci KEY listesi oluşturulacak ve Resmi Gazetede yayınlanacaktı…


***SGK’nın ve kamu kurumlarının itirazları sonuçlandıramaması üzerine 2009 yılı Bütçe Kanunu ile süre 6 ay daha uzatıldı ve ikinci listenin ilanı 28 Haziran 2009 gününe ertelendi…


***28 Haziran 2009 günü ise yasa metninde yazdığı halde yetkililer görevlerini yerine getirmediler ve liste Resmi Gazetede açıklanmadı…


***Ortada görevi ihmal var birileri görevlerini yapmadılar…


 


Süreç nasıldı?


Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesinde, itirazlara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan yeni listelerin, gerek SGK ve gerekse de kamu kurumları tarafından Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın KEY Birimi’ne iletilmesi gerekiyordu. Bu Banka yetkilileri de listeyi EGYO’ya ileteceklerdi, listeler daha sonra en geç 28 Haziran 2009 gününe kadar EGYO tarafından Resmi Gazeteye ve ödemeyi yapacak olan Ziraat Bankası’na bildireceklerdi.


Ancak, 28 Haziran 2009 Pazar günü Resmi Gazetede bu tür bir liste yayınlanmadı.


 


İlk listede 8,5 milyon isim vardı


KEY paralarının ödenmesine ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu listelere ilişkin itirazlar 28 Ekim 2008’e kadar alınmıştı. Bu tarihe kadar başvuruda bulunanlardan, konut edindirme yardımına müstahak olanların yardım tutarlarına ilişkin bilgilerin SGK-SSK veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca 28 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması ve KEY Birimi’ne bildirilmesi gerekiyordu. Ancak itiraz sayısının çok fazla olması nedeniyle kurumlar yeni listeleri yetiştirememiş, bunun üzerine bütçe kanunu ile bu süre 6 ay uzatılmıştı.


Alınan bilgilere göre, 2008 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle, listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece, 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık KEY ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu.


Toplam 2,5 milyar liralık key ödemelerinin 1 milyar 814 milyon 989,8 bin lirası Emlak konut GYO kaynaklarından, kalanı hazine kaynaklarından yapıldı.


Bundan sonra ikinci liste sonrası yapılacak ödemelerin tamamı Hazine kaynaklarından karşılanması bekleniyor.


5,8 milyon itirazcı var


1 buçuk milyonu memur ve 4,3 milyonu SSK’lı işçi olmak üzere 5,8 milyon kişi (veya mirasçı) 28 Ekim 2008 gününe kadar itiraz dilekçesi verdiler. Bu kişilerden benim tahminime göre 1,2 milyon memur itirazlarına tam sonuç alırlar ve eksik aldıkları KEY paralarını bu sefer alabilirler. Ancak, 4,3 milyon işçiden yani SSK’lının ise itirazlarına pek sonuç alabileceğini zannetmiyorum. Bu kişiler daha sonra işçi iseler İş Mahkemesinde kamu görevlisi iseler idari mahkemelerde dava açarak sonuca ulaşabilirler. Dava sürecinde ise devlet kaybedeceği her dava için 400 lira avukatlık ücreti ve 150 liraya yakın dava masrafı ödeyerek KEY için vatandaşa ödeyeceği rakamdan fazlasını ödemek zorunda kalacaktır.


28 Ekime kadar itiraz etmeyenlerin yapacak bir şeyi yok


Yasa gereğince ilk KEY listesinde adı olmayan veya adı olsa bile alması gereken rakamı göremediği için 28 Ekim 2008 gününe kadar itiraz etmesi gerekenlerden bu süre içinde itiraz etmeyenlerin artık yapacak bir şeyi yok. İtiraz edenler ise ikinci listeden sonra veya bazıları için ise 28 Hazirandan itibaren 60 gün içinde mahkemelerde dava açması gerekiyor.


Zamanaşımı 5 yıl


Hak sahipliği listelerinin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde, hak sahiplerinin, KEY alacaklarını nakit veya hisse senedi olarak EGYO’dan talep etmemeleri durumunda, bu alacaklar, Hazineye irat kaydedilecek.


 


İkinci evlilik de olsa kıdem tazminatı ödenir


Şirketimizde 2005 yılında çalışmaya başlayan bayan personelin  1997 yılında evlendiği ve çalışmaya başladığı tarihten itibaren de evli olduğu görünmektedir. Çalışmaya devam ederken 6 ay sonra 1997 yılında evlendiği ilk eşinden 2005 yılının 6 ayında boşanıyor daha sonra 2008 temmuz ayında tekrar evleniyor. Yasal olarak bir yılını doldurmadan  evlilik nedeniyle iş akdini feshediyor. Kıdem tazminatı talep ediyor. Çalışmaya başladığında evli olduğundan dolayı boşanma tarihine kadar olan zaman kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınması gerekiyor mu? Caner Kayıkçı


 


Sayın okurum, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı alınıp alınamayacağı belirlenmektedir. Bu maddeye göre de,  “… kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” denilmektedir. Madde metninden de görüleceği üzere, evlenen kadının daha önce evli, bekar, dul olup olmadığının önemi yoktur. Mühim olan evlenmesi ve evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde iş aktini evlilik nedeniyle feshetmesidir. Evliliğin ilk veya ikinci olmasının hiçbir önemi yoktur.


 


 


Turan A.Kutlu-Kemalpaşa- SSK’dan aldığınız emekli aylıklarını www.sgk.gov.tr den kendiniz değiştirebilirsiniz başka bir ihtimal yok yani Sigorta Müdürlüklerinden aylık aldığınız bankayı veya şubesini değiştirtemezsiniz. Bu arada, SGK maaşınıza bloke ederek banka değiştirmenize engel olamaz ama şu an aylık aldığınız bankadan kredi almışsanız banka yasa dışı da olsa bloke koymuş olabilir. Bunu da SGK Başkanlığına iletirseniz durumu düzeltirler.