HABERTÜRK-Mahkeme; emeklilik yaşını bekleyenlere SGK sağlık yardımı vermeli–Bağ-Kur’lu esnaf da doğum parası alabilir-Dul-yetim aylığı da dava ile artırılabilir-Çıraklık emekliliğe başlangıç sayılmaz–Habertürk’ün başarısı ve gücü listeyi yayınlat

27 Nisan 2010

Mahkeme; emeklilik yaşını bekleyenlere SGK sağlık yardımı vermeli


 


Gazetelerdeki bir haber fazla dikkat çekmeden gündemden düştü ama emeklilik yaşını bekleyenler için SGK sağlık yardımı vermemektedir. Ancak, Ankara 7 inci İdare Mahkemesi, emeklilik için çalışma süresini tamamlayıp istifa edip emeklilik yaşını evinde bekleyenlere, emekliliği bekleme süresi içinde SGK sağlık yardımı vermeli demiş.


 


***Yaşı bekleyenler için önemli bir karar


Emeklilik için SSK’lılar da üç şart vardır. Birincisi kadın ise 20 erkek ise 25 yılı tamamlamak, ikincisi bu süre içinde gereken (5000 ile 5975) prim ödeme süresi ile bir de son olarak (40 ile 60 arasında) bir yaşı tamamlamak zorundadırlar.


Bağ-Kur’lular ile memurlar için ise iki şart vardır birincisi kadın ise 20 erkek ise 25 tam yılı tamamladıktan sonra bir de belli bir yaşı tamamlamak.


İşte yukarıda sayılanlardan yaş hariç diğer şartları tamamlayanlar isterlerse işlerinden ayrılıp emekli olacakları yaşları evlerinde bekleyebilirler.


 


***Bekleme süresi içinde SGK sağlık yardımı vermez


Memurlar, SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince işlerinden ayrılıp, emeklilik için yaşı bekleyenlere SGK, işinden ayrılma tarihinden itibaren 100 gün daha sağlık yardımı verir. Daha sonra sağlık yardımı vermez. Sağlık yardımı alabilmek için ya eşinizin üzerinden sağlık yardımı alacaksınız veyahutta eşiniz üzerinden sağlık yardımı alamıyorsanız gelir testi yaptırıp ayda 27 ile 187 lira arasında değişen rakamlarda aylık GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödemeniz gerekiyor.


 


***İstifa eden astsubay mahkemeye gitmiş


Fiili ve fiili hizmet zammı süresi ile emeklilik için gereken 25 yıllık çalışma süresini tamamlayan ordudan istifa edip işe giriş tarihine göre emekli olacağı 47 yaşını beklemeye karar veren, astsubaya da SGK, yaşı bekleme devresi içinde sağlık yardımı vermemiştir. Bunun üzerine Ankara 7 inci İdare Mahkemesinde SGK’ya karşı dava açılmıştır.


 


***Mahkeme kararı çok önemli


 


Davayı görüşen Ankara 7 inci idare mahkemesi kararında, davacının 25 yıllık fiili hizmette bulunduğunun anlaşıldığını ve bu sürenin de emeklilik hakkı kazanmasında yeterli olacağı vurguladı. Kararda, emekliliğin kendi isteği, kadrosuzluk, yetersizlik, disiplinsizlik ya da yaş haddinden kaynaklanmasının ise önemli olmayacağı da yer aldı. Emekli Sandığı Kanunun 205. maddesine göre 47 yaşını tamamlamadan emekli aylığı alamayacağı hususunun emeklik statüsünde olmasını etkileyemeyeceğinin altını çizilen kararda, “Davacının 47 yaşına tamamlayana kadar emekli aylığının bağlanamayacak olmasının davacının emeklilik hakkını kazanamadığı anlamına gelmeyeceği” de vurgulayarak, bu durumun emeklilik hakkını elde edinceye kadar sağlık hizmetinden yararlanmış bir kamu görevlisi ve aile bireylerinin sağlık gibi hayati bir önem taşıyan konuda, ortada bırakmasının haklı kılacak bir neden olmayacağı da ifade edildi. Ayrıca kararda, idarenin verdiği ret yanıtının Anayasanın 2. maddesinde öngörülen “sosyal hukuk devleti” ile de bağdaşmadığı da karara bağlamıştır.


 


 



 


 


Bağ-Kur’lu esnaf da doğum parası alabilir


2002 yılında SSK’lı olup doğum izninden ve paramı SSK’dan almıştım bütün prosedürleri yerine getirmiştim. Şu anda 2. hamileliğim başladı ve ağustos ayında doğumum olacak ancak 2005 yılından beri BAĞ-KUR’luyum. Bağ-Kur’lu olup da SSK’lı gibi aynı haklara sahip miyim? Devletten doğum paramı alabilecek miyim? Prosedürleri nelerdir? Devlet beni 8 haftalık izne ayıracak mı? Yelda Aydın


 


5510 sayılı SS ve GSS Kanunu 1.10.2008 günü yürürlüğe girdi ve şirket ortağı olmayıp da kendisi vergi mükellefi olan bayan esnaflar yani Bağ-Kur’lulara da tıpkı SSK’lı kadınlar gibi doğumdan önce 8 ve sonra 8 olmak kaydıyla doğum izni verileceği gibi bu 16 haftalık süre için de tıpkı SSK’lılara ödendiği gibi geçici işgöremezlik ödeneği de ödenecek. Ayrıca, 77 lira da doğum (süt) parası da ödenecek. Ancak, bu paraları alabilmeniz için Bağ-Kur’a hiç borcunuz olmaması gerekir. Alacağınız 16 haftalık (112 günlük) paranın hesabında ise Bağ-Kur’a bildirdiğiniz kazanç beyanı geçerli olacak kazanç beyanınız yoksa asgari ücret üzerinden (1814 lira) para alacaksınız.



 


 


Dul-yetim aylığı da dava ile artırılabilir


Rahmetli Babam 1994 yılında emekli oldu, emeklilik primlerinin son 3-3.5 senesini SSK’ya en üst tavandan yatırdı, lakin hak kazandığı emekli aylığının ilk maaşını alamadan vefat etti. Emekli maaşı annem ve o zaman 18 yaşına girmemiş kardeşim arasında dağıtıldı. Şu an annem babamdan kalan maaşın tamamını alamayıp kesintili olarak alıyor. En son aldığı maaş tutarı ise 670 lira. SSK’dan emekli aylığının tamamını alma imkanı var mıdır? Eğer kanunda böyle bir hakkı var ise nereye müracaat etmemiz gerekiyor? Erkan BUDAK


Eski 506 sayılı Kanun’un 68 inci maddesine göre;


“I- Ölen sigortalının 67 nci madde gereğince tespit edilecek aylığının;


A) Dul eşine %50’si, aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine %75’i,


C) Çocuklardan:


a) 18 yaşını, ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malul bulunan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan çocuklarla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralardan gelir veya aylık almayan kız çocukların her birine %25’i,


b) (a) fıkrasında belirtilen ve sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan yahut sigortalı babanın ölümü tarihinde evlilik bağlantısı bulunmakla beraber anaları sonradan evlenenlerin her birine %50’si,


Oranında aylık bağlanır.”



Öte yandan, 12 Nisan 2010 günü bu köşeden yayınladığımız SSK’lılar için dava dilekçesini verirseniz annenizin dul aylığının da Anayasa Mahkemesi kararı ile artması söz konusudur. Konuyla ilgili olarak http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=3651 linkinden ayrıntılı bilgiye ve dava dilekçesine ulaşabilirsiniz.


 


 


Çıraklık emekliliğe başlangıç sayılmaz


18/12/1976 doğumluyum. 05/09/1990 tarihinden itibaren çıraklık okulundan dolayı sigorta tescil kaydım var. 13/12/1997 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım ve toplam yatan primim 4380 gün, kaç yasımda emekli olabilirim? İsmi saklı


 


Çıraklık döneminde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, çıraklık okulundaki sigorta tescil kaydınız başlangıç olarak dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla 57 yaşınızda (13/12/2033 tarihinde) ve 5900 gün prim ödemek koşulu ile emekli olabilirsiniz.


Habertürk’ün başarısı ve gücü listeyi yayınlattı


 


İlk defa Gazete Habertürk’ün duyurduğu emeklilerden SGK tarafından dernek kesintisi yapılıp, TÜED’e aktarıldığı haberinden sonra, aylardır ısrarla 770 bin kesinti yapılan emeklinin listesinin yayınlanmasını istedik. Sonunda oldu. SGK Başkanı M. Emin  ZARARSIZ’ın telefon talimatı ile TÜED illere ve şubelere göre üye listelerini yayınladı. http://www.tued.org.tr/uyeler_listesi.htm linkinden isim isim üye listelerini görebilirsiniz. Sizde bu derneğe kendi isteğiniz dışında üye olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.