HABERTÜRK-Mahkeme ile SSK’dan emekli olursunuz-Deneme süresinde ihbar olmaz-Okuyucu istemiş biz de aracı olalım-Maraş’a yeni il müdürü
2 Ağustos 2011
Mahkeme ile SSK’dan emekli olursunuz
Yurtdışı borçlanması son bağlı olunan Kurum (Durum) ile ilgilidir. En son SSK’lı olanlar SSK’ya, hiç sosyal güvencesi olmayanlar da Bağ-Kur’a yurtdışı borçlanması yapabilirler. Almanya ile Türkiye’de aynı zamanda sigortalı olunması hayatın olağan akışına da uygundur…
04.04.1943 doğumluyum. Almanya`da 01.01.1980 ile 30.04.2008 arası 28 sene 4 ay kesintisiz çalıştım. Çalıştığım Alman Eğitim Firması Türkiye`de bir limited şirketi kurdu ve beni iki Genel Müdürden biri olarak Almanya`dan atadı. Maaşımı Almanya`dan almaya devam ettim. Türkiye`de Mali Müşavirin tavsiyesi üzerine asgari ücret üzerinden maaş aldım ve SSK`ya (01.06.2006 günü) bildirilerek kesintiler 30.04.2008 tarihinde Almanya’dan emekli olana kadar düzenli bir şekilde yatırıldı. 14.05.2008 tarihinde İstanbul SGK Başkanlığına 117901 sayılı borçlanma talep dilekçesiyle ve bütün evraklarımla başvurdum. İlgili memur, evraklarıma bakıp, her şeyin tamam olduğunu ve 4 haftaya kadar Ankara`dan bana borçlanacağım miktarın bildirileceğini söyledi. Ankara`dan, Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığı tarafından, bana 5 Eylül 2008 tarihli 218140 kayıtlı Alman Sigorta Kurumuna hitaben, kurumca cevaplanması gereken, bir yazı sureti gönderildiği bildirildi. Aradan bir sene geçti emeklilik işlemimin durumunu hala bilmiyordum. Ben iki, üç defa e-posta ile durumu mu öğrenmek istedim. Eylül 2009 tarihinde bir arkadaşımın Ankara`da durumu mu sorması üzerine soyadımın yanlış yazılması dolayısıyla ( GÜÇ yerine GÜL) Almanların- böyle bir kişi yok- diye geri çevirdiklerini öğrendim. Uzun bir müddet cevap alamadım. 23.10.2010 tarihinde kendim bizzat Ankara`ya gidip durumu mu öğrenmek istedim. Bana bu sefer 01.06.2006- 30.04.2008 tarihleri arası Almanya Hizmetleri çakıştığı için, Türkiye`deki Hizmetlerin IPTAL edilmesi gerektiğini, 3201 sayılı Kanuna göre hizmetlerin 4/B kapsamında borçlanmama ve bana, SSK’dan primlerini geri alabileceğimi söyledi. İstanbul bu kere bana yazı gönderip, yurtdışı borçlanmasının sadece Bağ-Kur’a yapabileceğimi ve Bağ-Kur’dan emekli olabileceğimi belirten yazıyı da yeni gönderdi. Yazıda benden 5.400 iş günü borçlanma mı ve 5400 * 6,49= 35.046,00 TL ödememi istiyorlar. Bu arada Nisan sonunda haklarımı kaybetmeyim diye itiraz ve tekrar incelenmesi için bir dilekçe verdim. Daha cevabı gelmedi. Ne yapabilirim? Cihangir Güç
Sayın okurum, siz 2006-2008 arasında hem Almanya’da hem de Türkiye’de sigortalı olmuşsunuz. SGK’da aynı anda iki ülkede sigortalı olunamaz diyerek SSK sigortalılığınızı iptal etmiş. Ancak, siz gerçekten Türkiye’de fiilen çalışmışsınız o sebeple SGK’nın sizin SSK sigortanızı iptal etmesi doğru değil.
***SGK’yı dava edin
Yurtdışı borçlanması 3201 sayılı Kanun gereğince, Türkiye’de hizmeti olanlar en son bağlı oldukları Kurum-Durum (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) gereğince başvurulur. Türkiye’de hiç hizmeti olmayanlar ise sadece Bağ-Kur’a müracaat edebilirler. Sizin normalde 2006 yılında ilk defa Türkiye’de başlayan SSK sigortalılığınız var bu sebeple de yurtdışı borçlanmasını SSK’ya yapmışsınız. Sanırım SSK’ya (yurtdışı borçlanması için) verdiğiniz Almanya hizmet süreleriniz ile SSK sürelerinizin çakıştığını görmüşler ve konuyu Ankara’ya sormuşlar. Ankara’da çakışma var deyip SSK hizmetlerinizi iptal etmiş.
Bu durumda Türkiye’de hiç hizmetiniz kalmadığından SSK’ya yaptığınız borçlanma belgelerini işlem yapması için Bağ-Kur’a göndermişler. SSK’dan borçlanmak yapmak ve emekli olmak istiyorsanız SGK’yı dava etmeniz gerekiyor. Dava ile SSK’dan emekli olursanız alacağınız emekli aylığı 750 lira gibi olur.
***Davasız Bağ-Kur’dan emekli olursunuz
İsterseniz de size gönderilen 5400 günlük asgari borçlanma tutarlı parayı yasal süresi içinde öderseniz, Bağ-Kur’dan kısmi aylık ile emekli olma hakkınız da var. Buradan alacağınız emekli aylığı yaklaşık 600 lira kadar olur.
Deneme süresinde ihbar olmaz
İki ay deneme süresi içinde işçiyi işten çıkarırsak ihbar tazminatını hak eder mi? Benim bildiğim 0 ila 6 ay arasında 2 haftalık ihbar tazminatı ödenir. Bu doğru mudur? Sanem Aydın
Sanem hanım, deneme süresi içinde işten çıkarılan işçi için ihbar tazminatı ödenmesi gerekmez. Zaten deneme süresinin anlamı da budur. Kanuna göre 2 aylık deneme süresi vardır bu süre içinde gerek işten çıkan işçi veya işten çıkana işveren birbirlerine ihbar tazminatı ödemek zorunda değillerdir.
Okuyucu istemiş biz de aracı olalım
Sayın Ali Tezel, ben mali müşavirim ve 15 Nisan 2011 tarihinde kayınbabamın SGDP prim yapılandırması için Ankara Kamu Emeklileri Daire Başkanlığı’na 2008/10-2010/11 dönemi borçları için yapılandırma dilekçesi gönderdim. Peşin ödemeyi seçtim. Bildiğiniz gibi peşin ödemenin 30 Haziranda yapılması gerekiyordu. Aradan 2 ay geçmesine rağmen cevap gelmedi. 23 Haziranda zar zor ulaştığım Ankara telefonunda şu an imzada görünüyor cevabını verdiler. En son 29 Haziranda da gelmeyince 30 Haziran sabahı SGK Antalya Müdürlüğü’ne gittim ve emekli sandığı birimine başvurdum. Durumdan haberdarlardı ki bana hemen yardımcı oldular. Hesap numarasını ve kaç para yatıracağımı söylediler ve koşa koşa bankadan yatırdık parayı. Ne yazık ki SGK’nın zarfı bize 1 Temmuzda geldi. Şimdi size soruyorum ben son gün de olsa takip edip işimi hallettim ama belki binlerce kişi mağdur oldu, bunun hesabını kim verecek? 2,5 ayda vatandaşa cevap veremeyen bir kurum olur mu? Hem de vatandaşın mağdur olabileceği zaman kısıtlaması olan bir konuda? Erdem Uğur-Antalya
Maraş’a yeni il müdürü
Ankaralılar bilirler Zafer Çarşısının hemen köşesinde eskiden adı SSK İhtiyarlık (Emeklilik) Müdürlüğü olan yerin şimdiki adı Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezidir ve müdürü de Mehmet Gülpak idi. İşte o müdür bugün memleketine (Kahramanmaraş) il müdürüoldu.