HABERTÜRK-Muayenehaneyi kapatmayan Doktorlar 31 Temmuz günü müstafi sayılacak
30 Haziran 2010
Muayenehaneyi kapatmayan Doktorlar 31 Temmuz günü müstafi sayılacak
Kamuoyunda bilinen adıyla Tam Gün Yasası sebebiyle, kamuda çalışan ve muayenehanesi olan hekimler muayenehanelerini kapatmazlarsa 31 Temmuz sabahı istifa etmiş (müstafi) sayılacaklar…
Sayın Ali Tezel, sizi yazılarınızdan ve programlarınızdan dikkatle izliyorum. Bir konuda “uzman” nasıl olunur, en güzel örneğisiniz. Eski bir sağlıkçı olmanız nedeni ile de gurur duyuyorum. Tam gün yasası ile, işyeri hekimliği yapabilmek için 30 Temmuz 2010’da istifa etmek zorunda kalabilirim. Emeklilik ile ilgili bana önerileriniz ne olur
BİLGİLER:
-Doğum Tarihi : 24.12.1962
– Memuriyet başlangıcı : 02.09.1985
– Memuriyet öncesi sigortalı çalışma süresi : 350 Gün
– Askerlik görevi : 01.10.1987 – 31.01.1989 (ilk 2 ay yedek subay okulu, sonra 14 ay kıta tabipliği)
SORULARIM
1. Memuriyet öncesi sigortalı çalışma süresi, memuriyet başlangıç tarihini o kadar öne çeker denmektedir. Benim için 350 gün söz konusu olduğuna göre işe başlangıç tarihimi 02.09.1985 değil 17.10.1984 olarak mı düşünmeliyim? Memuriyet öncesi sigortalı işe başlangıç tarih ya da yaşının bana başka faydası olur mu?
2. 4759 sayılı kanuna göre 23.05.2002 tarihi itibarıyla erkeklerde 25 yılın tamamlanmasına 6 yıl 6 aydan fazla 8 yıldan az kalanlar 48 yaşında emekli olabilir denmektedir. Buna göre yukarıda belirttiğim gibi sadece memuriyete giriş esas alınırsa ben bir yukarı yaş kademesine giriyorum. SSK’lı çalışmayı hesaba katınca 48 yaş hesabına göre (24.12.2010’da) emekli olabilirim diye düşünüyorum. Doğru mudur?
3. Askerlikte geçen sürelerin (yıpranma süresi? fiili hizmet süresi?) tabi oldukları yaştan düşülmesi gibi bir şey okudum. Bu koşullarda bizim 14 ay yedek subaylık hizmetine karşılık 3,5 ay yıpranma süremiz var mı? Bu süre hakkımız ise, otomatik olarak hesabımıza eklenir mi? bizim bu konuda dilekçe-girişim vb. bir şey yapmamız gerekir mi? Yıpranma süresi yaştan düşülür dediğine göre ve 3,5 ay yıpranmayı verirlerse, emekli olabileceğim tarihi 48 yaşını dolduracağım 24.12.2010’dan 3,5 ay öne çekerek 09.09.2010 tarihini bulmaktayım. Bu hesap doğru mudur?
4. Emekliliği hak etmeden 30.07.2010 tarihinde istifa etmek zorunda kalırsam, son 7 yılın fazlasını memur olarak geçirdiğimden yaşımı dolduracağım tarihte emekli olacağım açıktır. Ancak emekli ikramiyesini almak için son çalışılan yerin emekli sandığı olması gerektiğinden (bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal etmiş, yeni bir düzenleme içim 05.06.2010’a kadar Meclis’e süre vermiş) bu konuyu nasıl ele almalıyız? ? Dr. Kemal Özbek
Bornova 1 Nolu Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi
***30 Temmuz son gün
Tam Gün yasası sebebiyle muayenehanenizi kapatmazsanız sizin istifa etmenize gerek yok, zaten 31 Temmuz sabahı müstafi-istifa etmiş sayılacaksınız.
***Aybaşı kavramına dikkat
5434 sayılı Kanun gereğince, ay başından sonra işe başlayan memurların sosyal güvenlikleri takip eden aybaşından başlayacağından sizin memuriyet başlangıcınız 1.10.1985 günüdür. Bu başlangıçtan önce ve 18 yaşından sonraya ait SSK prim ödeme gün sayınız kadar da geriye götürme hakkınız olduğundan, 350 günlük SSK ile yeni başlangıcınız 10.10.1984 olacaktır.
Askerlik için görevinizden ne zaman ayrıldığınızı yazmamışsınız ama 2 aylık yedek subay okul devrenizi borçlanmamışsınız, ayrıca okul sonrasında ne zaman yedek subay olarak nasbedildiğinizi de yazmamışsınız zira bu başlangıçta tıpkı yukarıdaki gibi aybaşından sonra (ki o tarihte aybaşı 15’ine alındı) işe başlamışsanız takip eden aybaşından sosyal güvenceniz sayılacağında 2 aylık gibi bir kaybınız da olabilir. Ayrıca bir de askerlik sonrasında ne zaman tekrar doktor olarak işe başladığınızı da yazmamışsınız. Aybaşı kavramı sebebiyle burada da bir aylık boşluk olabilir.
***3 aylık fiili hizmet zammınız var
Kayıplarınıza karşılık 1 yıllık yedeksubaylık süreniz için 3 aylık fiili hizmet zammı süreniz var. Bu sebeple emeklilikte baz yaşınız 48 olup ayrıca bu yaştan 3 ay indirim hakkınız olduğundan yaş olarak 47 yaş, 9 aylık iken emekli olacaksınız. Bu yaşı da 24.09.2010 günü tamamlıyorsunuz. Aybaşı kavramı sebebiyle fiili hizmet zammı süreniz 3,5 aya da çıkabilir. Buna ilişkin hesabı kendiniz yapabilirsiniz.
***25 yılı tamamlamanız da şart
Emeklilik için yaş şartından başka bir de 25 tam yıl kesenek ödeme şartı da var. Sizin (aybaşı kavramı sebebiyle) arada ne kadar kaybınız var yeterli veri olmadığı için hesaplayamadım ama 2 aylık bir kaybınız varsa, bir de borçlanmadıysanız yedek subay okulundan da 2 aylık boşluğunuz varsa, 25 tam yılı fiili hizmet zammını da ilave edersek, kasım 2010 ayında tamamlıyor görünüyorsunuz. Yedek subay okul devrenizi öderseniz de Eylül 2010 da hem yaşı hem de yılı doldurup emekli olabilecek gibisiniz.
***31 Temmuzdan itibaren Bağ-Kur’lusunuz
Vergi mükellefi olmanız sebebiyle istifa etmiş sayılacağınız 31 Temmuz 2010 gününden itibaren 5510 sayılı Kanun gereğince (4/b’li) yani Bağ-Kur’lu sayılacaksınız ve emekli olacağınız tarihe kadar Bağ-Kur’a prim ödemek zorundasınız. Son yedi yıllık sürede en çok Emekli Sandığı olacağı için yine Emekli Sandığından hekim sıfatıyla emekli olacaksınız. Bu sebeple Bağ-Kur ödeyeceğiniz primlerin düşüklüğü veya yüksekliği emekli aylığınızı etkilemeyeceğinden Bağ-Kur’a en düşük düzeyden prim ödeyebilirsiniz. Bunun ise tek bir sakıncası olacak, Allah (CC) size uzun ömür versin, Bağ-Kur’lu iken vefat ederseniz son 7 yıl kuralı olmadan, geride kalanlarınız en son tabi olduğunuz Bağ-Kur’dan dul ve yetim aylığı alacaklar ve düşük prim ödemişseniz düşük rakamlardan dul-yetim aylığı alacaklar.
***İkramiye için dava şart
Yazınızda bahsettiğiniz üzere, Emekli Sandığı (SGK) emekli olmadan önce en son prim ödenen yer Emekli Sandığı değil ise ikramiye ödememekteydi. Bu kuralı, Danıştay 11 inci Dairesi’nin başvurusu üzerine yanlış bulan Anayasa Mahkemesi iptal etti ve TBMM’ye de 5 Haziran 2010 gününe kadar uygun bir düzenleme yapması için süre verdi. TBMM yeni düzenlemeyi yaptı ama maalesef, eskisinin aynısını cümleleri değiştirerek aynen korudu. Bu sebeple ikramiye için SGK’yı dava etmeniz gerekecek.