HABERTÜRK-Müslümanım diyenler bile yoksula zekat kadar yardımı çok görüyorlar–İŞKUR’dan işverenlere tehdit–Kamudan emekli olanlara askerlik borçlanması için kıdem tazminatı ödenir

22 Aralık 2010


Müslümanım diyenler bile yoksula zekat kadar yardımı çok görüyorlar


 


İslamiyette zekat oranı 40’da 1’dir yani yüzde 2,5.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Yükleri Sigortası getirip yoksul ailedeki evin mutfağıyla sorumlu kadına her ay 600 lira aylık vereceğiz demesine bazıları dayanamıyor. Esasen yaklaşık 10 milyonluk kesimi içeren 2,5 milyonluk aileyi ilgilendiren bu ödemenin yıllık maliyeti ise 18 milyar lira kadardır. Hatta, bazı ailelerin ayda 200-300 lira geliri var kabul edilip bu rakamın 600 liraya tamamlanacağı bilinirse 15 milyara kadar da düşecektir.


 


 


***Tek aile yükleri sigortamız eksik


Dokuz sigortadan 8’i ülkemizde var. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ’nün 1952 tarihli 102 sayılı “Sosyal Güvenliğin Asgari Normlarına İlişkin Sözleşmesi “ 29 Temmuz 1971 tarih ve 1451 sayılı kanun ile onaylanmış, Bakanlar Kurulu’nun 1 Nisan 1974 tarih ve 7/7964 sayılı kararnamesi ile yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeye taraf ülkeler sözleşmede sayılan 9 risk için sigorta oluşturmak zorundadırlar. Bu riskler; hastalık, analık, sakatlık, yaşlılık, işsizlik, iş kazası, meslek hastalığı, ölüm ve aile yükleridir.


 


Bunlardan yedisi uygulanırken 2000 yılından itibaren sekizincisi olan işsizlik sigortası uygulanmaya başlanmıştır. En sonuncusu olan aile yükleri (yardımı) sigortası ise halen başlamamıştır. Bunda ülkemizde genelde sağ iktidarların yani sermaye yandaşlarının hükümet etmesi büyük etkendir.


 


***Nedir Aile Yardımı Sigortası


Şimdi birazcık düşünün, iş arıyorsunuz ve bulamıyorsunuz ama eviniz kira, evde sizden ekmek bekleyen çocuklarınız, nafaka bekleyen eşiniz var. İş bulamayıp para kazanamazsanız bu giderleri nasıl karşılayabilirsiniz? İşte bu soruya cevap “Aile Yükleri-Yardımı Sigortaları” cevap verir. Der ki, “ey vatandaşım, devlet olarak sana iş veremedim ama iş veremediğim dönemde senin giderlerini asgari seviyede karşılamam lazım ki hırsızlık, uğursuzluk, dolandırıcılık, fuhuş gibi kötü şeylere meyletme. Bunu sana devletin bir görevi senin de hakkın olarak vereceğim, sakın bunu sadaka olarak algılama bu senin bu devletin vatandaşı olduğun için ananın ak sütü gibi helaldir diyerek” verir.


 


***Maliyeti yıllık azami 18 milyar lira


Ülkemizde yaklaşık 2,5 milyon aile yoksulluk-açlık ile mücadele etmektedir. Bu aileleri 4’er kişi olarak düşünsek yaklaşık 10 milyonluk bir nüfus ile karşı karşıya olduğumuzu görürüz. CHP’nin getireceği Aile Yükleri Sigortası aylık geliri 600 liradan az olan ailelerin gelirlerinin 600 liraya tamamlanmasıdır. Bazıları ayda 100, bazıları 200 lira kazanabilir bunu da devlet 600 liraya tamamlayacak. 2,5 milyon ailenin sıfır geliri olduğunu düşünsek bile yıllık maliyeti 18 milyarı geçmeyecektir. Bu rakam GSMH’nin yüzde 1,5’u kadardır.


 


***Zekat oranından bile az


Bilirsiniz, İslam dinine göre servetinizin (hem gelirinizin değil) yüzde 40’ını zekat olarak fakirlere dağıtmak zorundasınız. Ülkemizin (75 milyonun) bir yıl boyunca ürettiği değer olan ve bizlere Gayri Safi Milli Hasıl (GSMH) olarak bildirilen rakam, devlet büyüklerimize göre 900 milyar dolar (yani 1 trilyon 350 milyar lira) kadardır. Bu rakamın 40’da 1’i ise 33 milyar liradan fazladır.



 


 


 


İŞKUR’dan işverenlere tehdit


İŞKUR, yasal bir zorunluluk olmadığı halde, SGK e-bildirge sisteminden çalışanların mesleklerini içeren bilgileri içeren kodların işverenlerce bir an önce doldurulması isteyip, bunu yapmazsanız, bunu yasa çıkartıp zorla yaptırırız tehdidinde bulunmuş. Gerek, istem gerekse sonundaki tehdit devletin ciddiyeti ile bağdaşacak gibi değil. Bakın ne demişler.


 


“Bilindiği üzere, 01/08/2009 tarihinden sonra işten çıkış veya işe giriş bildirimi olmayan sigortalıların “meslek adı ve kodunun” tespit edilebilmesi amacıyla e-Bildirge sistemine “İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme” alanı eklenmiştir.
Bu itibarla, işverenlerimizin çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin meslek kodlarını e-bildirge ana menüde mevcut “İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme” ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere, sisteme kaydetmeleri gerekmektedir.
Söz konusu kayıt işlemlerinin yapılması, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılar için serbest alan düzenlenmiştir.
Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
İşverenlerimize önemle duyurulur. “


 



 


 


 


Kamudan emekli olanlara askerlik borçlanması için kıdem tazminatı ödenir


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ile yapılan gerekli çalışmalar sonucu alınan Kuruluşlar tarafından verilen görüşlerde;


“506 sayılı Kanunun geçici 81.maddesine göre Yaşlılık  Aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleriyle işten ayrılanlara hesaplanacak olan kıdem tazminatlarının hesabında borçlanılan askerlik hizmet süreleri ile memurlukta ve diğer kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin dikkate alınmaması , ayrıca 375 sayılı KHK kapsamında yapılan (750 TL) tazminatında ödenmemesi bildirilmiştir.” kararı benimsenmiş ve kararına varılmıştır.


 


Buna dayanarak; 1964 doğumluyum, 1984 yılı aralık ayında sigortalı oldum. 1990 yılında özel bir firmada yaklaşık 1,5 yıl kasım/1992 ayından bugüne kadar bilfiil olarak bir kamu kurumunda SSK’lı olarak çalışmaktayım. Raporlu olduğum içinde askerlik hizmetim yok.


Yeni yasa doğrultusunda ise yaklaşık 3 yıl sonra emekliliği hak kazanmış oluyorum. Yukarda alınan yeni yasa çerçevesinde emekli olacağım zaman benim için gerek tazminat gerekse de aylık SSK emekli maaşımda bir düşüşlük yaşar mıyım?  Eray Büyükdora


 


 Sayın okurum, kamuda çalışırken askerlik süresini borçlanan ve kamudan emekli olarak ayrılanlara askerlik sürelerinin kıdem tazminatı ödenir. Ancak, emeklilik yaşı gelmeden emeklilik yaşını evinde beklemek isteyenlere ise bu sürenin kıdemi ödenmemektedir. Öte yandan 1475/14-5 gereğince yine emeklilik yaşını evinde beklemek isteyenlere sadece son çalıştıkları kurumdaki kıdem tazminatları ödenir. İlerde yaşlarını tamamlayıp emekli olduklarında da alamadıkları diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki memuriyet sürelerine ait kıdemleri veya ikramiyeleri de ödenmelidir. Sizin durumunuza gelince, 1475/14-5 gereğince SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp işyerinize verip aynı gün işinizden kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz. Siz hep aynı kamu kurumunda çalıştığınız için kıdem tazminatınızda eksik bir ödemeniz olmaz. Emekli aylığınıza gelince, bundan sonra emeklilik yaşınızı çalışmadan geçirirseniz ilerde alacağınız emekli aylığında bir eksilme olmaz. Ancak, bundan sonra ayda 2500 liradan az brüt ücretle çalışırsanız ilerde alacağınız emekli aylığı her ay düşer. Mesela, günlük asgari ücretle SGK’ya bildirilirseniz ilerde alacağınız emekli aylığı her ay 2,25 lira düşer.