HABERTÜRK-Muvafakatsiz Doçentliğe geçiş mümkün–Af devletin kurallarını dinlemeyenlere yapılır

25 Haziran 2009

Muvafakatsiz Doçentliğe geçiş mümkün


Kamuda çalışanların kamu kurumları arasında geçişleri muvafakata yani izne bağlıdır. Bir memur başka bir bakanlığa veya bağımsız kuruma geçecekse, gideceği kuruma dilekçe verir ve kurum memurun kendisine gelmesini uygun bulursa, memurun çalıştığı kuruma muvafakat yazısı gönderir. Memur çalıştığı kurum gitmesine muvafakat etmezse naklen geçiş mümkün değildir. Ancak, bu husus 657 sayılı Kanun’a tabi çalışanlar için geçerlidir 2547 sayılı YÖK Personel Kanunu’nda bu yönde bir ibare yoktur. Yani memurlar YÖK’e öğretim üyesi olarak muvafakatsız da olsa geçebilirler.


 


 


Bir Bakanlıkta mühendis  (657 sayılı) kadrosunda çalışmaktayım. Doçent ünvanına sahibim. Bir üniversitede doçent kadrosuna başvurdum, Kurumum muvafakat vermezse ve istifa edersem Üniversite de hemen atanabilmem mümkün mü?  Ayrıca memur emekli yaşım (şu an 56 yaşında emekli olabiliyorum) değişir mi? Emekli maaşım (Üniversiteden Profesör emeklisi olma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda) ve emekli ikramiyem de kesinti olur mu? Doç.Dr. Serkan URANBEY


Sayın Hocam, normal şartlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na (DMK) tabi bir başka kamu kurumuna geçecek olsanız ayrılacağınız Kurumun muvafakati olmaksızın yatay geçiş hakkınız olmazdı. Ancak, siz 657 sayılı DMK’ya tabi iken yeni durumunuzda 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Personel Kanunu’na tabi olacaksınız. İşte burada Kanun tarafından düzenlenmemiş bir husus var.


Zira, muvafakat konusuna dayanak olan 657 sayılı DMK’nın 74 üncü maddesine göre; “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür…”.


Madde metni incelendiğinde muvafakat ihtiyacı sadece 657 sayılı Kanuna tabi Kurumlar arasında ve 657 sayılı Kanun’a tabi memurlar için geçerlidir.


Madde metninden de görüleceği üzere,


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince çalışanların Bakanlıklar arası veya bağımsız kurumlara geçişlerinde mutlaka gidecekleri kurumun muvafakatı (izni) gerekir. Muvafaktsız geçiş mümkün değildir.


 


Ancak, 2547 sayılı YÖK Personel Kanunu’nda ise bu yönde hüküm yoktur, muvafakat zorunlu değildir. Ancak, bu husus sadece öğretim üye ve görevlileri için geçerlidir. Üniversitelerdeki 657 sayılı DMK’ya tabi memurlar için muvafakat şartı vardır.


Yani, 2547 sayılı Kanun’a tabi atamalar için “muvafakat” ihtiyacı yoktur daha doğrusu üniversitelerdeki 657 sayılı Kanuna tabi çalışanlar için muvafakat ihtiyacı vardır ama 657 sayılı Kanun’a tabi iken 2547 sayılı Kanun’a tabi geçiş yapılacak ise muvafakat gerektiğini açık ve seçik yazan bir yasal düzenleme yoktur.


Kanunda açık ve net olarak belirtilmeyen yaptırımlar konusunda kıyas yapılamaz bu nedenle geçmek istediğiniz üniversite ile görüşün ve muvafakata ihtiyaç olmadığını ve açıktan atamanızın yapılmasını talep edin ve Kurumunuza da istifa dilekçesi verip, üniversitede göreve başlayın. Altını çiziyorum üniversite ile öncesinde mutlaka görüşün sizi açıkta bırakmasınlar.


Emeklilik konusuna gelince, ister 657 olsun ister 2547 olsun emeklilik açısından mülga 5434 sayılı Kanuna tabi olduğunuzdan emeklilik yaşınız değişmez ama emekli aylığınız değişir. Zira, gerek Doçent gerekse Profesör ünvanı ile emekli olursanız hem görev hem de makam tazminatı hakkınız olacağından emekli aylığınız daha yüksek olacak. Mesela, doçent ünvanı ile emekli olursanız 30 yıllık kamu çalışması ile 2075 lira emekli aylığınız olur 55 bin lira kadar da ikramiyeniz olur. Profesör olur ve 3 yıldan fazla devam ederseniz 2700 lira emekli aylığınız (aynı miktar ikramiyeniz) olur, 4 yıl ve daha profesör olursanız 2880 lira emekli aylığınız olur ve 64 bin lira da ikramiyeniz olur. Gerek istifa etseniz gerekse muvafakat ile naklen geçseniz de ikramiyeniz konusunda bir eksilme olmaz.


 


 


 


Af devletin kurallarını dinlemeyenlere yapılır


Annem hem dedemden hem de babamdan SSK maaşı alıyordu. 2006 yılında bu maaş kesildi ve sekiz milyara yakın borç geldi. Biz de bunu ödedik. Şimdi medyadan aldığımız bilgilerden özürlülerin yersiz ödemelerine af çıktığını öğreniyoruz. Bize de af çıkabilir mi? Çıkarsa ödediğimiz parayı geri alabilir miyiz? Şimdiden teşekkür ederiz. Hatice


 


Hanımefendi af denilen olgu yasa tanımaz, kural bilmezlere çıkar. Siz size bildirilen borcu tıpış tıpış gidip ödemişsiniz bu nedenle size az gelmez. Şayet o tarihte size gelen ödemeyi kale almasaydınız veya iş mahkemesine gidip “sebepsiz zenginleşme” davası açıp iyiniyetli olduğunuzu iddia etseydiniz tek kuruş para ödemezdiniz.


Mesela bahsettiğiniz özürlülere yapılan yersiz ödemelerle ilgili af konusunda da aynı mantık var, borcunu ödeyenlere ödedikleri miktarlar için af yok, ödemeyenlere tam af olduğu gibi bir kısmını ödeyenlere de ödemedikleri kısım için af geldi.


 


 


Ali Yılmaz-İstanbul-Ceza ve tutukevi çalışmaları SSK’da hizmete sayılmaz ama bu çalışma sürelerinde isteğe bağlı prim ödeyebilirdiniz. Şimdi ise bu süreler için yapacak bir işlem yok.