HABERTÜRK-Örgütlüyseniz düdüğü öttürürsünüz, örgütsüzseniz öttürürler

12 Şubat 2010

Örgütlüyseniz düdüğü öttürürsünüz, örgütsüzseniz öttürürler


 


Tekel işçilerinin birlik, beraberlik ve dayanışma halindeki örgütlü eylemleri sonrasında önce 4/C’liler epey sayıda hakka kavuştular, bununla da yetinmeyen TEKEL işçileri işin püf noktası olan ve hak verilmez alınır ilkesinin temel taşı yasal örgütlerini bırakmamak için direnişlerini devam ettiriyorlar…Sonunda kazanacaklarını bilerek ilerliyorlar… Bakın, Akparti örgütlerinin ev ev dolaşmasına karşın, Tekel işçileri arasında arkadaşlarını satanların sayısı 600’de kaldı…


 


Sayın Tezel iyi çalışmalar. Tekel işçilerinin hakkı davalarında Türkiye 4/C diye bir şey olduğunu gördü. Benim size iki sorum olacak;

1-4/C kapsamında yapılan iyileştirmeler (22 gün izin artı tazminat olarak yapılan ödeme) bizim gibi (kamu da veya özel sektörde) taşeronda çalışan işçilere de uygulanabilir mi? Bu resen ya da mahkemeye verilerek uygulatılabilir mi?

2- Türkiye 4/C’yi konuşuyor. Çok güzel. Peki tamamen aynı şartlarda hatta daha bile kötü şartlarda taşeron firmalarda Ömür çürüten yüz binleri niye kimse konuşmuyor. Mesela özel 
güvenlikleri. Bugün sayıları polisten fazla ve hepsi yüz binlercesi 3-5 aylık sözleşmelerle çalıştırılıyorlar. Bu insanlar asla örgütlenemezler. Sendikalar kesinlikle görmüyorlar bunları. Yazık değil mi? İnsanların emekleri gasp ediliyor. Sol Belediye de 11 aylık 364 günlük sözleşmelerle çalıştırılıyorlar en çok bu koyuyor bize. Ben de onlardan biriyim. Lütfen adım gizli kalsın. İsmi Saklı-İzmir


 


***İşin püf noktası örgütte


Herhangi bir işçi tek başına koca bir sermayenin (patronların) karşısında tek başına pazarlık yapabilir mi? Gücü var mıdır? Veya tam tersi tek olan sermayenin karşısında işçiler de tek bir yumruk gibi birlik olarak çıksalar pazarlık güçleri ne olur? İşte işin püf noktası örgütte. Başlıkta da belirttiğim gibi örgütlüyseniz, düdüğü siz kendinize göre öttürürsünüz, örgütsüzseniz düdüğü size istedikleri gibi öttürürler.


***Hükümetin beceriksizliği işsizliği artırdı


Tekel’in parça parça özelleştirilmesinde de hükümetin korktuğu başına geldi. Tekel’in satılan her işletmesi sonrasında işçileri Tekel’in diğer birimlerine doğru kaydırdılar. Sonunda en çok işçinin olduğu Yaprak Tütün İşletmesi konusunda üç ihale yapıldı. İlk iki ihale (350 milyon lira civarındaydı) iş ve istihdam garantili idi ve Tekel işçileri işsiz kalmayacakları gibi işsizlik de artmayacaktı. Ancak, daha çok para isteriz diyen bir grup İMF temsilcisi gibi davranan Bakan ilk iki ihaleyi iptal ettirip, yerine iş ve istihdam garantisi olmadan sadece Tekel’in arsalarını satar gibi işletmeleri işçisiz ihale açtılar ve 1 milyar liraya yakın bir rakam ile satış yaptılar. Tekel’i işçisiz çöpsüz üzüm gibi sattılar ama bu arada örgütlü olan işçilerden de korktular.


***Korktukları başına geldi


İşçisiz sattıkları TEKEL arazileri sebebiyle (çok yakındıkları) işsizliği artırdıkları gibi 20 bina yakın Tekel işçisini bir anda kapının önüne koyarlarsa örgütlü olduklarını bildikleri ve gördükleri olabilecekleri gördüler. Bu sebeple 2 yıla yakındır TEKEL işçilerine evlerinde oturtup aylıklarını her ay ödediler. Bu iki yıl süresince aldıkları fazla ihala parasını da çar çur ettiler. Sonunda para biterken, Tekel işçilerini kapı dışarı edip, ihbar ve kıdem tazminatlarını 31 Ocak 2010 günü bankalara yatırdılar. Kendilerine de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun kölelik çalışma şekli olan 4/C’yi teklif ettiler.


Düşündüler ki bundan önceki 22 bin özelleştirme işçisinden 17 bininin eylem yapmadan tırsa tırsa kabul ettiği 4/C’yi Tekel işçileri de kabul edecek.


***Tekel’in memurlarını hakları ile devrettiler


Bu arada Tekel’in memurlarını diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aynı hakları ile devrettiklerini de hemen ekleyelim, kalan Tekel memurları da isterlerse diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aynı hakları ile geçecekler.


***Tekel işçisi örgütüne, örgütü de işçisine sahip çıktı


Örgütün, sendikanın ne olduğunu bilen ve yıllardan beri örgütleri ile birlikte hareket edegelen Tekel işçisi örgütlerini bırakıp, çıplak bir şekilde 4/C’li olmak istemedi. Örgütü de başta Tek Gıda-İş Sendikası başkanı Mustafa Türkel olmak üzere, işçisini bırakmadı. Bırakmak istemedi. Şimdi kenetlendiler ve bu kenetlenme karşısında Hükümet çaresiz, bakmayın şimdi başbakanın ve bazı bakanların burnundan kıl aldırmaz tavırlarına. Toplumsal muhalefetin odağı haline gelmiş olan Tekel işçilerinin eylemi hepsinin de uykularını kaçırıyor, yataklarında bir sağa bir sola dönüyorlar.


***Türkiye durduk yerde Tekel işçisini konuşmuyor


Şimdi gelelim bu kadarlık girizgahtan sonra sizin konunuza, Türkiye durduk yerde hadi önümüzdeki günlerde Tekel işçilerini konuşalım, onlara destek olalım demedi. Tekel işçileri, yandaş medyaya, (Anayasayı bile değiştirecek rakamsal büyüklüğe sahip, ama bunu bir türlü yapmayıp arada sırada halka mağdur rolü oynayan) güçlü hükümete karşı 60 gündür gece gündüz, soğukta-ayazda eylemdeler. Üstüne bir de “Demokratik açılım” masalı ile işe başlayan günlere denk geldiği için Tekel eylemi cuk oturdu. Çünkü, dağdan inen PKK’lılara bile tanınan eylem yapma hakkını, işçilere tanımadınız eleştirilerinden korkan hükümet birkaç cılız polis dayağı denemesi de yaptı ama örgütlü Tekel işçileri yılmadı. Yani, Tekel işçileri gerçekten hak ettikleri için konuşuluyorlar ve gerçekten hak ettikleri için Hükümet onlara durmadan haklar veriyor. Tekel işçileri örgütlerini almadan gitmezler.


***Siz de örgütlenir ve mücadele ederseniz haklarınızı alırsınız


Siz kamudaki veya özel sektördeki ister asıl ister taşaron işçileri de örgütlenirseniz, sendikalara üye olursanız, örgütünüz ile birlikte tek bir yumruk gibi hareket ederseniz haklarınızı alırsınız. Bunun başka yolu yok. Bakın, Akparti Hükümeti’nin ilk geldiği günlerde Türkiye’nin toplam gelirinin yüzde 32’sini alan ücretlilerin payı şimdi yüzde 17’yi düşmüş. 8 yıllık Akparti iktidarında ücretliler (işçiler-memurları) ile emekliler yerlerde sürünüyor, çünkü örgütleri yok. Emekliler de olduğu gibi örgüt var ama hak aramak için değil Hükümetin yardakçılığını yapmak için var.