HABERTÜRK-Özel hastanelere ödediğiniz haraçları geri alabilirsiniz
11 Mayıs 2009
Özel hastanelere ödediğiniz haraçları geri alabilirsiniz
Ali bey, eşimi 30 Nisan 2009 günü İstanbul Hizmet Hastanesine götürdüm içeri girdiğimde benden 10 lira SGK muayene katılım payı aldılar bunun için bana fatura veya makbuz vermediler. Öte yandan önce 8 lira muayene farkı istediler ve faturasını verdiler. Sonra bir de 20 lira hastane giderleri katılım payı adı altında bir para daha aldılar. Yani, 38 lira para verdim eşimi muayene ettirebilmek için. Bu alınan paralar yasal mı? Değil ise ne yapmam lazım. Y. Barlas
Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastanelerine gittiğinizde sizin için SGK o hastanelere para ödediği gibi sizlerden de SGK’nın ödediği paraların yüzde 30’u kadar da fark isteyebilirler. Ancak, bu fark için sizin izniniz şart olduğu gibi daha fazla fark alırlarsa SGK’ya şikayet edip ödediklerinizi geri alabilirsiniz….
Sayın okurum, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu ile birlikte ülkemizde ilk defa GSS (Genel Sağlık Sigortası) başlatıldı ve bu kapsamda da tüm özel hastanelerle SGK sözleşme yaparak sizler gibi SGK’lıların da muayene ve tedavileri için özel hastanelerin kapısı açılmış oldu.
Yeni sistemi SGK kısa adı SUT olan Sağlık Uygulama Tebliği ile açıklayıp genel çerçevesini çizdikten sonra bir de “SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN SAĞLIK HİZMETİ SATIN ALMA SÖZLEŞMESİ” ile de tek tek her bir özel hastane ile sözleşme yaptı.
SGK Deve mi Kuş Mu?
İşte burada sanırım SGK’nın GSS bölümünde yeteri kadar hukukçu olmamasından kaynaklanan bir karmaşa oldu. Zira, SGK kamu (devlet) kurumu ise düzenleyici-denetleyici kurum olarak kamu gücü ile SUT’u ilan eder ve isteyen gelsin SUT şartlarıyla sağlık hizmeti vermek isteyen bize bildirip işe başlasın diyebilirdi veyahutta özel hukuk tüzel kişisi ise hiç SUT yayınlamaz tek tek her özel hastane ile tek tek sözleşme imzalardı. Fakat, SGK her ikisini birden tercih etti ve kendisini kamu hukuku tüzel kişisi yerine koyup SUT yayınladı sonra da özel hukuk tüzel kişisi olarak da sözleşmeler hazırladı. Mesela özel hastanelerde alınan 10 liralık muayene parasının SUT tarafını Danıştay iptal etti ama uygulama bu kere bire bir sözleşmeler gereğince devam ettirilmektedir. İşte sizden belgesiz-faturasız alınan 10 lira bu muayene parasıdır aslında SUT’a göre hukuk dışıdır ama sözleşmelere göre hukukidir.
SUT Gereğince,
- Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmaz.
- Katılım payı;
- İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında.. 3 YTL,
- Eğitim ve araştırma hastanelerinde……….. 4 YTL,
- Üniversite hastanelerinde ………………… 6 YTL,
- Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında .….. 10 YTL,
- olarak uygulanacaktır.
- -Tüp bebek katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında uygulanır.
Sağlık hizmeti fiyat farkları en fazla yüzde 30’dur
5510 sayılı Kanun gereğince devlete ait sağlık kuruluşları DIŞINDAKİ vakıf üniversitelerine ait sağlık kuruluşları ile sözleşmeli özel hastane ve sağlık hizmeti sunucuları, bulundukları sınıf için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin % 100’üne kadar genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret talep edebilir. Bu yüzde 100 oranının ne kadar olacağını da Bakanlar Kurulu belli edecektir ki kurul bu oranı yüzde 30 olarak belirlemiştir.
Yani, özel hastaneler sizlerden SGK’nın belirlediği ve ödediği fiyatların ancak yüzde 30’u kadar fark isteyebilirler. Mesela, bir ameliyat için SGK 1200 lira veriyorsa, özel hastane de sizden bu rakamın yüzde 30’u kadar yani 360 lira fark isteyebilir bu rakamdan daha fazla fark isteyemez.
Mesela muayene için sizden alınan 8 lira da bu yüzde 30’luk muayene bedelinin fiyat farkıdır.
Yüzde 30 oranı ile için sizlerin onayını almak zorundalar
SGK ile Özel Hastaneler arasındaki sözleşmenin 3.1.3 numaralı “Muayene, tetkik ve tedavilerde ilave ücret talebi;” başlıklı maddesine göre;
Sağlık hizmeti sunucusu, SUT un (24.3.3) numaralı maddesinde ilave ücret alınamayacağı belirtilen sağlık hizmetleri dışında sunduğu muayene, tetkik ve tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde, hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alarak; Kurumca ödenecek ücret dışında Kurumca belirlenen ilave olarak alınabilecek oranı geçmemek kaydıyla ilave ücret talebinde bulunabilir. İşlemlerden önce yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunulması veya Kurumca belirlenen orandan fazla ilave ücret alındığının tespit edilmesi halinde hastane hakkında cezai işlem uygulanır.
Hastaneler tabela asmıyorlar
Yine sözleşmenin 3.1.3.3. maddesine göre özel hastaneler, ilave ücret isteyemeyecekleri durumlar ile ilave ücret alınabilecek durumları vatandaşların hastaneye girdiklerinde hemen görebilecekleri bir yere her biri 50×50 cm’den küçük olmamak kaydıyla ayrı ayrı çerçeve/tabela şeklinde asmak zorundadırlar. Yani vatandaş hastaneye girdiğin hangi işlem için yüzde 30’a kadar fark ödeyeceğini hangi iş ve durumlarda bir kuruş ödemeyeceğini bilmelidir. Aksi halde kendilerine 10 bin lira ceza uygulanacaktır.
Ancak, bugüne kadar girdiğim hiçbir özel hastanede bu tür tabela aradım bulamadım. Kuruma sordum bu nedenle ceza verdiğiniz var mı diye buna da olumlu cevap alamadım. Vatandaşlar özel hastanelerin insafına bırakılmış.
Sizden alınan 20 lira haracı SGK’dan geri alabilirsiniz
En son sizden fatura karşılığı alınan (hastane giderleri katılım payı) ise yasadışıdır ve bir nevi haraçtır. İşte bu faturayı (size en yakını Cibali) Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne götürüp vereceksiniz ve SGK özel hastanenin sizden aldığı 20 lirayı veznesinden size ödeyecekler. Ayrıca bir de bu hastaneye bu ilk olayı ise 50 bin lira, ikinci olayı ise 100 bin lira, 3 ve sonraki olayları ise 200 bin lira idari para cezası kesecekler.
Soru:Boşanma davası bitmeden yetim aylığı işlemlerine başlatabilir miyim babamdan Bağ-Kur maaş almak istiyorum. Bağ-Kur emeklisini aylığı ne kadar orta derece basamak sayısını bilmiyorum. Aylık ve 3 aylık ne kadar ücret alınıyor. İsmi mahfuz
Cevap: Resmi olarak boşanmadan işlemlerini başlatamazsınız. Hangi basamak olduğunu belirtmediğiniz için ortalama rakam söyleyemiyorum. Ancak en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 420 liradır. Çocuklara da bu aylığın yüzde 25’ini verirler. Tek başına ise bu rakamın yüzde 80’ini alırsınız.
Soru:Babamın doğum tarihi 06.07.1952 olup, 01.01.1999 günü Tarım SSK’lı olup 7 yıl yani 2005 yılı sonuna kadar devam etti. Bu arada 1983-1985 arasındaki 948 günlük yurtdışı borçlanması da yaptık. Normal SSK’dan 742 günü var. Tarım Bağ-Kur’da ise 60 günü. Askerlik borçlanması ise 600 gün. Buna göre babam ne zaman emekli olur. Nusret Pekdemir
Cevap:1999-2005 arasındaki 7 yıllık tarım SSK’da 1260 gününüz var ayrıca normal SSK’da 600 gün askerlik borçlanması ile 1342 prim ödemeniz görülmekte. Bağ-kur’da sadece 50 gün tarım sigortanız var. Toplamda 2652 prim gününüz var. 1983-1985 arasındaki 948 günlük yurtdışı borçlanmasını da ilave edersek, 3600 gününüz var. Yurtdışı borçlanmasını ne zaman yaptığınızı yazmamışsınız şayet 2008 yılında SSK’lı iken yapmışsanız, babanız 58 yaşında (2010 yılında) en az 15 yıllık sigortalılık süresiyle emekli olacak. Aksi halde Tarım SSK’dan hemen emekli olur.
Soru: 10 yıllık özel şirkette çalışmaktayım. Şirketimiz başka bir şirkete iş yapmaktadır. O şirketin şantiyesinde çalışıyor göstermek için sigortamın karşı şirket tarafından ödeneceğini söylediler. Ben kabul etmedim. İmza atmadım. Çalıştığım şirket bana noterden 1.uyarı gönderdi. 2. ve 3 uyarıyı da gönderecekler. Bende tazminatımı almadan çıkmak istemiyorum. Beni tazminatsız gönderebilirler mi? hakkımı nasıl aramam lazım. Ayhan DOĞAN
Cevap:İşveren sizin onayınız olmadan işvereninizi değiştiremez, işçi devri yapamaz. Şu anda işe devam edip etmediğinizi ve noterden uyarıyı ne olarak gönderdiğini belirtmemişsiniz. Siz işinize devam edin sizi tazminatsız çıkaramazlar. Ancak, işvereniniz başka bir şirketin taşaronu-aracısı olacaksa sizi karşı şirketin dosyasından SGK’ya bildirebilir ama işveren olarak yine bu şirket görünmelidir.