HABERTÜRK-Özelden sokamadık, ilaçtan sokalım…

7 Eylül 2009




 Habertürk yazdı Özel Hastanelere farkta geri adım atıldı…bu kere ilaçta vatandaşın cebine girmeyi deniyorlar…




 




Geçen iki haftadır bu köşeden, toplam sağlık yatırımlarının tutarı 1 milyarı bile bulmayan özel hastanelere, 2009 yılında sadece SGK’nın vereceği paranın 6 milyar liraya yakın olduğunu, devletin diğer birimleri ile vatandaştan alınanların dahil edilmesi halinde bu rakamın 15 milyar liradan fazla olduğuna değinmiştik.




Bu gerçek var iken Çalışma Bakanlığı müsteşarı ile Özel Hastanelerin yürüttüğü bir çalışma ile önümüzdeki yılda daha da yükselmesi beklenen SGK ödemelerinin GLOBAL BÜTÇE adı ile 6 milyar lirada sınırlandırılmasına ve özel hastanelerin vatandaşlardan diledikleri kadar fark almasına izin verilecekti.




İşte bunu deşifre eden ve bilinmeyen gerçekleri de açıklayan haberlerimizden sonra şimdi Global Bütçe’nin 5,3 milyarda kalacağı, vatandaştan alınacak farkın da yüzde 30 ile yüzde 70 arasında olacağı belli olmaya başladı…




Ancak hemen arkasından, bu kere ilaç için vatandaşın ödediği katkı tutarlarına göz dikildi ve arttırılması gündemde…




 




 




1-Açık var diye reform yaptırıp, özel hastanelere para yağdırdılar




Önce, koruyucu sağlığı bir kenara bıraktılar, sonra tedavi edici sağlık hizmetlerine vatandaşın çok kolay ulaşmasını, ilaçlara da aynı kolaylıkla ulaşmasını sağladılar. Sonrasında oluşacak ilaç ve sağlık giderleri konusundaki uyarılara kulaklarını tıkadılar.




Şimdi sanki uzaydan birileri gelmiş, sağlık ve sosyal güvenlik sistemini değiştirip ilaç ve sağlık giderlerini arttırmış gibi ortaya çıkan Bütçe açıklarından şikayet ediyorlar.




Bu şikayeti yaparken de, (bu sistemi getiren) kendileri dışında herkesi suçluyorlar.  




***İşte Ak Parti’nin hükümeti devraldığı tarihten bugüne kadar geçen süredeki sağlık harcamalarının artış trendi…




Kamunun (devletin) sağlığa harcadığı para;






  • Yılı                 Sağlık Gideri             Özel Hastane payı

  • 2003 yılında   13,87                          0,578

  • 2004 yılında   16,82                          0,991

  • 2005 yılında   17,61                          1.276

  • 2006 yılında   23                               2.053

  • 2007 yılında   26,65                          2.727

  • 2008 yılında   32,25                          4,812

  • 2009 yılında beklenen 40 milyar…    5,321 milyar lira…



 




2008 yılında sadece SGK tarafından;




– 25 milyar TL sağlık harcaması yapıldı.
– 11 milyar TL ilaç parası ödendi.
– 14 milyar TL tedavi gideri oldu.




2008 yılında SGK tarafından ödenen 14 milyarlık hastane ödemelerinin dağılımı da şöyle;




– 7 milyar TL’yi devlet hastaneleri
– 2 milyar TL’yi üniversite hastaneleri
– 5 milyar TL’yi özel hastaneler aldı.




Üstelik tüm hastalananların sadece yüzde 25’i özel hastaneye gittiği halde, yani özel hastaneler SGK’lıların yüzde 25’ini muayene ve tedavi etmelerine karşın, SGK’nın sağlık harcamalarından yüzde 35 oranında pay almışlardır.




 




2-Yine açık var deyip sessiz sedasız vatandaşa geçireceklerdi…




Yukarıdaki rakamları ve artış trendini gördünüz, sağlık harcamaları dev adımlarla ilerliyor ve işin ilginç tarafı HALK hastalandıkça, Amerikan ilaç şirketleri ile yabancı sermayeli Özel Hastanelere para akıyor. Üstelik para akışından da şikayet eden yok, aksine daha da fazla para aktarmalıyız diye çırpınıyorlar. Bütçe imkanları da daha fazla para aktarmaya izin vermeyince, iş vatandaşa yüklemeye geliyor.




İşte bu mantıkla bazı İMF’ci ve yabancı sermayeci bürokratlar sağlıkta vatandaşın ödediği katkı payını arttırmak istediler.




Şu an da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73 üncü maddesine göre; “…Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir…”.




İşte bu maddeye göre de Bakanlar Kurulu ilave ücretin tavanını yüzde 30 olarak belirlemiştir. Bu uygulamaya göre SGK muayene için 30 lira para ödüyorsa özel hastane de bizden 9 lira alabilmektedir.




 




3-Global Bütçe ile fark yüzde 300 olacaktı




Çalışma Bakanlığı ve SGK tarafından özel hastanelere, Global Bütçe teklif edildi ve teklife göre SGK özel hastanelere 2010 yılı için 6 milyar lira para verecek bu rakamdan sonra tek kuruş para ödemeyecekti. Bu teklife özel hastaneler kabul ama vatandaştan dilediğimiz kadar fark almamıza müsaade edin dediler. Bu teklif Çalışma Bakanlığı bürokratlarında kabul gördü ama olayın ilk duyulmasından sonra dilediği kadar değil yüzde 300 oranında olması olarak değiştirildi. Yani, muayene ile için SGK bizim için özel hastaneye 30 lira veriyorsa, özel hastane bu paradan başka bizden de 90 lira para isteyecekti.




 




4-Haberlerimizden sonra gelinen nokta




İki haftadır yaptığımız bağımsız-özgür habercilik sonrasında Global Bütçe’de geline noktada fena yerde değiliz. İşte bugünkü noktamız;




–2010 yılında özel hastanelere 5,3 milyar para verilecek…




–2010 yılından itibaren vatandaşlardan alınacak fark yüzde 30 olarak kalacak…




–2010 yılına yetiştirilebilinirse Sağlık Hizmetlerini Fiyatlandırma Komisyonu hastanelere yıldız verecek (kategorize edecek) ve yıldıza göre de bu hastanelerin Global Bütçeden alacakları para artacağı gibi vatandaşlardan da yüzde 70’e kadar fark alabilecekler…




 




5-Ses çıkarmazsanız ilaç katkı payımız da artacak…




2010 yılında ilaç üreticilerine ve özel sağlık kurumlarına hemen yılın başında ödenecek toplam bütçe rakamı açıklanacak. Bu da tahmini olarak 16 milyar lira ilaç gideri ile 5,3 milyar lira özel hastane gideri olacaktır.




Eğer 2010 yılı içinde yapılan sağlık hizmetleri ile ilaç giderlerinin bu rakamları aşması halinde, sağlık hizmetlerinin fiyatları ile ilaçların fiyatları artış oranı kadar indirilecek.




İşte bu noktada ilaç firmaları da vatandaşlardan alınan ilave ücretin yani katkı payının artmasını istiyorlar.




Şu anda,




***Emekliler ile yakınları ilaç fiyatının yüzde 10’unu,




***Çalışan ile yakınları da ilaç fiyatının yüzde 20’sini ceplerinden ödüyorlar.




 




İlaç firmaları bu oranların emekliler için yüzde 25, çalışanları için yüzde 50 olmasını talep ediyorlar.




 




 


Hem nafaka hem de dul aylığı alabilirsiniz


Boşandığım eşimden nafaka almaktayım. Daha önceki (vefat eden) eşimden ölüm aylığı almak için başvurdum. İkisini birden almam mümkün müdür?           Ayşe Akdoğan                                    


 


 


Hanımefendi, vefa eden şu anda evli olmadığınızdan yani ikinci eşinizden boşandığınızdan, ilk eşinizden Medeni Kanun gereğince ölüm yani dul aylığı alma hakkınız var. Hem de boşanma tarihinden itibaren birikmiş dul aylıklarınızı da alabilirsiniz. Öte yandan boşandığınız ikinci eşinizden de nafaka alabilirsiniz. Yasal olarak herhangi bir sakınca yok.


 



 


SORU :


Sizlerin SGK konularında vatandaşları bilgilendirmeniz  onur verici bir iş olmalıdır. Benim de bir problemim var. Ben 31.12.2008 tarihinde iş akdim feshedilerek emekliliğe sevk edildim. 8985 iş günü olarak emekli oldum ve 1585 lira olarak maşım bağlandı, fakat ben işyerini idari mahkemeye verdim ve kazandım işyeri benim tekrardan 8 aylık maşımı verdi ve 4 aylık 120 gün SSK primimi ödedi benim maşımda değişiklik olur mu? Metin Karatepe


 


 


CEVAP :


Sanırım işten çıkışınızla ilgili olarak İş Mahkemesinde işe iade davası açmış ve kazanmışsınız. Bu durumda işveren de yasa gereğince açıkta geçen sürenizin 4 ayı için ek bildirge doldurup SGK’ya vermiş. İşte bu durumlarda SGK verilen ek bildirgeye istinaden emekli aylığınızı kesip yeniden hesaplayabilir ama bunu istememenizi tavsiye ederim. Bu 4 ay emekli aylığınızı etkilemez ama en azından size ödenen 4 aylık emekli aylığını faizi ile