HABERTÜRK-Part-Time Çalışanlar–Sağlık primi ödemek zorunda emeklilik primlerini ise isterlerse ödeyebilirler
16 Ocak 2012
Part-Time Çalışanlar
Sağlık primi ödemek zorunda emeklilik primlerini ise isterlerse ödeyebilirler
Kısmi süreli iş akdi (part-time) çalışanlar ile çağrı üzerine çalışanlar 1 Ocak 2012 gününden itibaren Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini 30 güne tamamlamak zorundadırlar. Bu arada isterlerse de 30 günden eksik kalan emeklilik primlerini de şimdi veya ilerde tıpkı askerlik borçlanması gibi geriye doğru 30’a tamamlayabilirler…
Ali bey, 2 yıllık üniversite mezunuyum ama iş bulamadığımdan bir büfede ayda 15 gün SSK’lı olarak çalışıyorum ve elime 350 lira para geçiyor bu parayla da zar zor geçiniyorum daha doğrusu sürünüyorum. Şimdi bize de sağlık primi çıkmış diyor muhasebecimiz ve bu primi mutlaka ödemek zorundaymışım, bu doğru mu? Doğru ise kaç para ödeyeceğim? Ödemezsem ne olur? Ben SGK’dan sağlık falan istemiyorum. Ahmet Kırlı
5510 sayılı Kanuna göre, kısmi süreli iş akdi yani ayda 30 günden az bir iş sözleşmesi ile veya çağrı üzerine çalışıyorlarsa 1 Ocak 2012 gününden itibaren GSS primlerini 30’a tamamlamak zorundalar. Bunun için de 28 Şubat 2012 gününe kadar en yakın Kaymakamlık’a gidip gelir testi yaptırmaları menfaatlerine olacaktır. Zira, bu gelir testini yaptırmazlarsa GSS primini tamamlamada her ay 212 lira gibi bir para ödemek zorunda kalırlar.
Ayrıca, 5510’un 6111 sayılı Kanun ile değişik haline göre, emeklilik primlerini isterlerse her ay istemezlerse de ilerde 30’a tamamlama hakkına da sahiptirler.
***PART-TİME ÇALIŞMA VE GSS PRİMİ
Ayda 30 günden eksik çalışanlar daha doğrusu SGK’ya işverenleri tarafından 30 günden eksik (mesela ayda 5,10 veya 15 gün) bildirilenler 1 Ocak 2012 gününden itibaren, bu primlerini 30 güne tamamlamak zorundalar. 2012 yılı Ocak ayı çalışmalarını işverenleri Şubat ayının 23’üne kadar SGK’ya e-bildirge yoluyla bildirecektir.
A- İşçileri de hemen ayın 24’ünde gerek e-devlet şifresi ile gerekse de SGK web sayfasına girip işverenim beni Ocak ayında kaç gün bildirmiş diye bakacak ve eğer 30 günden eksik ise,
B- Hemen en yakın Kaymakamlık’a gidip gelir testi yaptıracaktır.
C- Ardından gelir testini bağlı olduğu SGK’ya götürecek, SGK kendisine gelir testi rakamına göre aylık 36 lira veya 106 lira veya 212 lira sağlık prim borcu çıkaracaktır.
D- Ardından da 28 Şubat 2012 gününe kadar en yakın bankaya gidip sağlık primini ödeyecektir.
Bunu ay sonuna kadar yapmazlarsa ne kendileri ne de bakmakla mükellef olduğu eşi ve çocukları SGK üzerinden sağlık yardımı alamazlar.
***ÖDEYECEĞİNİZ PRİM 18 LİRA
Ahmet bey, siz ayda 15 gün asgari ücret üzerinden SGK’ya bildiriliyorsunuz bu durumda mutlaka 24 Şubat 2012 günü internetten işvereniniz sizi 2012 ocak ayında kaç gün SGK’ya bildirmiş bir kez daha kontrol edin. Şayet 15 gün ise en yakın daha doğrusu ikamet ettiğiniz yerdeki Kaymakamlıkta bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakfına gidip gelir testi talep edin ve siz tek başına yaşadığınızdan geliriniz de 350 lira sayılacaktır. Bu rakama göre de 30 gün için 36 lira ödeyecektiniz ama 15 günü işveren ödediğinden kalan 15 gün için her ay 18 lira GSS primi ödemek zorundasınız.
Bu parayı da her ay bankaya gidip ödemeniz gerekir. Ödemezseniz sizden SGK icra yoluyla bu parayı zorla alır üstüne de gecikme zammı koyar. Sizin ben SGK’dan sağlık yardımı istemiyorum, para da ödemeyeceğim deme hakkınız yasal olarak yok.
***EMEKLİLİK PRİMLERİNİZİ DE 30’A TAMAMLAMAK SİZİN KARARINIZA BAĞLI
Yeni uygulamaya giren yasaya göre sağlık primini 30’a tamamlamak ZORUNDASINIZ. Ancak, isterseniz şimdi veya ilerde emeklilik primlerinizi 30 güne tamamlama hakkınız da var.
Eğer her ay 30 güne tamamlamak isterseniz en yakın SGK’ya gidip part-time çalışanlar için isteğe bağlı talep dilekçesi doldurup vereceksiniz ve her ay sizin geçeceğiniz rakamlara göre isteğe bağlı emeklilik primini 15 günlük olarak ödeyeceksiniz. Her ay ödemek istemiyorsanız da ilerde ne zaman canınız isterse tıpkı askerlik borçlanması gibi borçlanma talep dilekçesi verip, 1 Ekim 2008 gününden sonraki 30 günden eksik çalışmalarınızın tamamını veya dilediğiniz kadarını 30 güne tamamlama hakkınız da var.
§4857 sayılı Kanun ile yapılan esnek çalışma modelleriyle işverenlere işçileri ayda 30 günden az çalıştırabilirsin denirken, işçilere de 30 günden eksik olan sürelerin primlerini de cebinden ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.
§ Torba Kanun’un (6111) ile 5510 sayılı Kanuna yapılan ekleme ile birlikte 01.10.2008 gününden sonraki dönem için, ayda 30 günden az çalıştığı SGK’ya bildirilenler 30 günden eksik kalan sürelerini kendi ceplerinden SGK’ya tıpkı askerlik borçlanması gibi borçlanabilirler.
§Yani, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri,” borçlanabilecek ve bu borçlanmalar 4/a (SSK) sigortalılık süresinden sayılacak.
***İSTERSENİZ DE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİNİZİ DE ÖDEYEBİLİRSİNİZ
Şimdi bana Ali bey ben 350 lira geçinemiyorum diyorum sen bana SGK’ya şu kadar ödemelisiniz şu kadar parayı da istersen ödeyebilirsin diyorsun dediğini duyar gibiyim ama ben yasal haklarını ve borçlarını hatırlatıyorum.
§6111 ile getirilen yeni bir düzenleme ile işçilerden ayda 30 günden az SGK’ya bildirilenler isterlerse kendi ceplerinden 30 günü tamamlayacak işsizlik sigortası primi de ödeyebilecekler. Bu uygulamadan İsteğe Bağlı Sigortalılar istekleri halinde İSP primi ödeyerek, İşsizlik Sigortası haklarından yararlanabilecek. Ancak, işsizlik sigortası primini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, o aya ait işsizlik sigortası primi ödeme hakkı düşecek. Geriye doğru ödeme hakkı işsizlik ödemesinde yok.