HABERTÜRK-Sadece hırsıza değil fakire de bedava avukat verilir
16 Nisan 2009
Sadece hırsıza değil fakire de bedava avukat verilir
Ali bey, gazetedeki işten atılan işçilere Bölge Çalışma Müdürlüğünün bedava dava dilekçesi hazırlaması konusunu okudum ama devlet biz işçilere mahkemeyi takip etsinler diye bedava avukat veriyor mu? Yoksa davamızı biz mi takip edeceğiz? Hakan Kırlı
Hırsız iseniz 18 yaşından büyük genç kızı sokak ortasında çantasından asılıp yerlerde sürüklemişseniz merak etmeyin devlet size avukat verir ama yerlerde sürüklenen kıza devlet bedava avukat vermez …
Hırsız değil ama işçi iseniz işveren sizi haksız yere işten atmışsa devlet size avukat vermez… En fazla Bölge Çalışma sizin adınıza dava dilekçesi gönderir…Ancak bulunduğunuz ildeki Barodan adli yardım talebinde bulunabilirsiniz…
Ceza Muhakemeleri ile ilgili düzenlemeye göre, suç işlemişseniz (veya o zan ile gözaltına alınmışsanız)
Ben avukatımı seçemiyorum daha doğrusu seçecek durumda değilim diyorsanız bu kere bulunduğunuz ildeki Baro
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 149 ve devamı maddeleri gereğince,
1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir.
(2) Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.
(3) Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.
Görüldüğü üzere;
Mağdura da bazı şartlarla bedava avukat veriliyor
Öte yandan mağdurlar (suçtan zarar görenler),
Ücretsiz Avukatlık Hizmeti Adli Yardımdan Yararlanması…
Hayatın normal akışı içinde başınıza bazı hukuki durumlar gelmişse ve paranız da yoksa, Barolardan ücretsiz adli yardım isteyebilirsiniz…
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kişiler bulundukları ilin BARO BAŞKANLIĞINA müracaat etmelidirler.
Genelde, adli yardım için başvuranın ödeme gücünün bulunmadığını belgelemesi gerekmektedir. Bunun için barolarca genellikle Muhtardan Onaylı Fakirlik Belgesi yeterli görülmekle birlikte bazı barolarca ticaret sicil kaydının bulunmadığını, tapuda taşınmazının bulunmadığını, SSK Bağkur veya Emekli Sandığından gelir bağlanmadığını gösterir belgeler de istenmektedir. Bu nedenle adli yardım talep edecek kişinin gerekli belgeler için mutlaka bulunduğu yer baro başkanlığına başvurması gerekmektedir.
Örneğin; İstanbul Barosu başvurundan aşağıdaki belgeleri istemektedir.
- Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
- Muhtardan alınacak ikametgâh belgesi,
- Nüfus cüzdan fotokopisi,
- Dava için gerekli belgelerin fotokopisi
Adli Yardım hizmetleri baroca kurulan Adli Yardım Bürosunca yürütülür. Adli Yardım talebinin reddi halinde karara karşı baro başkanına yazılı veya sözlü olarak başvurulabilir. Baro başkanının vereceği karar kesindir.
İstemin kabulü halinde kişiye bir taahhütname imzalatılmakta ve duruma göre bir veya birkaç avukat görevlendirilebilmektedir.
İstemi kabul edilen kişi dava için gerekli belgeleri görevlendirilen avukata vermek mecburiyetindedir. Baro tarafından görevlendirilen avukatın mahkemede talepte bulunanı temsil edebilmesi için görevlendirme yazısı yeterli değildir. Bu nedenle kişinin görevlendirilen avukat için noterden vekâletname çıkartması gerekmektedir.
Baro tarafından verilen Adli Yardım hizmeti sadece Ücretsiz Avukatlık Hizmetini kapsamaktadır. Davanın açılması ve devamı için gerekli harç ve masraflar ile davanın reddi halinde karşı taraf kendisini avukat ile temsil ettirmiş ise lehine takdir edilecek avukatlık ücretini (bu arada noterden çıkarılacak vekâletname için noter masrafını) karşılamamaktadır.
İstanbul Barosu’ndan ücretsiz adli yardım talebi için gerekli formu aşağıdaki linkten yazdırabilirsiniz.
http://www.avukatlar.gen.tr/dosya/adli_yardim/istanbul_barosu_adli_yardim_basvuru_formu.doc
Ne zaman emekli olacaklar?
Mehmet Aslan-İst.-21.11.1976 SSK başlangıcınız, 1959 doğum tarihiniz ile 1999-2008 arasındaki Bağ-Kur hizmetinizden sonra 05.08.2008 günü yeniden başladığınız SSK sigortasına en az 1260 gün prim ödemek kaydıyla toplamda 5000 günle SSK’dan emekli olursunuz. 5000 günü tamamlayamazsanız askerlik sürenizi de borçlanırsınız.
Vedat Oturma-Diyarbakır-2004 yılından beridir aralıksız olarak bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorsunuz ama 2007 yılında vergi mükellefi olduğunuzdan Bağ-Kur arkada SSK’nın sona ermesini bekliyor. SSK’lılığa bir gün ara verirseniz Bağ-Kur’lu olursunuz ve Bağ-Kur’lu iken işsizlik parası da alamazsınız. 03.09.1976 doğum tarihiniz ve 03.12.2002 işe girişinizle 60 yaşında en az 7000 günle veya 4500 günle 62 yaşında emekli olursunuz.
Fikret Altan-İst.-19.06.1964 doğum gününüzle bugüne kadar 20 yıl, 4 ay Bağ-Kur primi ödemiş ve 420 gün de askerlik borçlanmışsınız. Alacağınız Bağ-Kur emekli aylığında üç önemli kriter var, ilki 31.12.1999 günü basamağınız neydi, ikinci 2000 ile 2008 yıllarındaki basamak ortalamanız neydi, üçüncüsü de ekim 2008 ayından sonra beyan ettiğiniz aylık kazanç ortalamanız nedir? Bu üç kriterin ortalamasına göre emekli aylığınız belirlenecek olup isterseniz bugün emekli olsam kaç para aylık alırım veya 3-5 yıl daha yüksek primden ödesem kaç para alırım merakınızı www.alitezel.com web sayfasından kendiniz giderebilirsiniz.
Sıtkı Özger-Sıvaslı-Uşak-21.11.1962 doğum tarihiniz, 1982 yılındaki 3 aylık SSK’lı çalışmanızdan sonra, 17.08.1994 memuriyet başlangıcınız ve var olan yüzde 40 rapor oranınızla 6480 günü (18 yılı) tamamladığınız gün özürlü olarak emekli olursunuz. Yani, Mayıs 2012 de dilekçe verebilirsiniz.