HABERTÜRK-SGK Başkanları özel sağlık kuruluşlarını seviyorlar
8 Eylül 2009
SGK Başkanları özel sağlık kuruluşlarını seviyorlar
İlk SGK Başkanı Tuncay Teksöz SGK Başkanlığından ayrılınca, dünyanın büyük ilaç firmalarından pfizer’e aylık 20 bin dolara danışman-koordinatör oldu, ikinci SGK Başkanı Tahsin Güney istifa edip, bu kere Türkiye’nin lider hastanelerinden büyük hissedarı yeni yabancılaşan Acıbadem Hastanelerine aylık 10 bin lira danışman oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kurulalı 2-3 yıl olmasına karşın sık sık başkan değiştiriyor ve ne hikmetse Başkanlık görevinden alınanları da hemen istifa edip özel sağlık şirketlerine danışman olarak gidiyorlar.
1-SGK’nın özel sağlık sektörü ödemeleri katlanarak büyüyor
SGK’nın özel hastanelere ve ilaç şirketlerine ödediği paralar 2002 yılından itibaren katlanarak dev adımlarla ilerliyor. 2009 yılı tahminlerine göre de SGK özel hastanelere 6 milyar, ilaç şirketlerine de 12 milyar liradan fazla verecek yani toplamda özel sektöre 18 milyar lira para ödeyecek. Bu rakamlar, 2002 yılında toplam 3 milyar lira kadardı. Sadece 6 yılda 6 kat artmış durumda.
Kamunun (devletin) sağlığa harcadığı para;
- Yılı Sağlık Gideri Özel Hastane payı
- 2003 yılında 13,87 0,578
- 2004 yılında 16,82 0,991
- 2005 yılında 17,61 1.276
- 2006 yılında 23 2.053
- 2007 yılında 26,65 2.727
- 2008 yılında 32,25 4,812
- 2009 yılında beklenen 40 milyar… 5,321 milyar lira…
2008 yılında sadece SGK tarafından;
– 25 milyar TL sağlık harcaması yapıldı.
– 11 milyar TL ilaç parası ödendi.
– 14 milyar TL tedavi gideri oldu.
2008 yılında SGK tarafından ödenen 14 milyarlık hastane ödemelerinin dağılımı da şöyle;
– 7 milyar TL’yi devlet hastaneleri
– 2 milyar TL’yi üniversite hastaneleri
– 5 milyar TL’yi özel hastaneler aldı.
Üstelik tüm hastalananların sadece yüzde 25’i özel hastaneye gittiği halde, yani özel hastaneler SGK’lıların yüzde 25’ini muayene ve tedavi etmelerine karşın, SGK’nın sağlık harcamalarından yüzde 35 oranında pay almışlardır.
2-SGK Başkanları da Özel Sağlığı seviyorlar
2002 yılından beridir uygulanan sistemli Kanun değişiklikleri ile SGK’nın paraları, emeklilere para olarak verilmek yerine, sigortalı ve emeklilerin hastalanması ile özel hastaneler ile ilaç şirketlerine ödenmektedir. İşin bir başka boyutu ise SGK başkanları da tıpkı SGK’nın paraları gibi özel sağlık şirketlerine doğru akmaktadırlar.
***SGK’nın ilk başkanı Tuncay Teksöz görevden alınmasından sonra kamuda bir başka görev beklemek yerine hemen dünyaca ünlü ilaç şirketi Pfizer’e koordinatör olarak aylık 20 bin dolarla geçmiştir.
***SGK’nın ikinci başkanı daha doğrusu müzmin başkan vekili Tahsin Güney’de görevden alınmasından sonra istifa edip, yine ülkemizin ünlü sağlık grubu, Acıbadem’e aylık 10 bin lira ücretle danışman olmuştur.
***Üçüncü SGK başkanı, Birol Aydemir görevden alınmamış, kendisi istifa etmiştir. Şimdi Çalışma Bakanlığı müsteşarıdır ve Global Bütçe ile özel sağlığa devletin yanında milletin cebinden de ne kadar para aktarırız ile uğraşmaktadır. Kamudan istifa edip etmeyeceği ve istifa ederse de hangi özel sağlık kuruluşuna geçeceği belli değildir.
A-Tuncay Teksöz’ü işe alış duyurusu
Pfizer tarafından 2 Mart 2007 günü basına geçilen, duyuru da bakın ne deniyordu?
“Pfizer Türkiye’nin Sağlık Politikaları Koordinatörlüğü görevine Ahmet Tuncay Teksöz getirildi. Teksöz, 5 Mart 2007 tarihinde Pfizer Türkiye’deki görevine başlayacak. .
1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olan Ahmet Tuncay Teksöz, 1996–1998 yılları arasında Londra’daki City Üniversitesi Aktüerya Bilimleri bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İş hayatına 1989 tarihinde Devlet Demiryollarında başlayan Teksöz, 1992 yılında Hazine Müsteşarlığına geçti ve 2004 yılına kadar burada çeşitli görevlerde bulundu.
2004–2006 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olarak iş hayatına devam eden Ahmet Tuncay Teksöz, özellikle yeni sosyal güvenlik reformu konusunda önemli çalışmalar yaptı.
Ahmet Tuncay Teksöz, 2006 yılının Ağustos ayından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Müşavir olarak çalışmakta idi.
Teksöz, yeni görevinde, dünyada ve Türkiye’deki sağlık politikaları ile ilgili gelişmeleri takip ederek, Pfizer Türkiye’nin değişen koşullara en hızlı ve etkili şekilde uyumunu sağlama konusunda çalışacak..
Pfizer insanların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi amacı ile bilimsel araştırmalar yaparak yenilikçi sağlık ürünleri keşfeden, geliştiren ve 150 ülkede tıbbın hizmetine sunan bir kuruluştur. 1957 senesinden beri Türkiye’de üretim ve tıbbi tanıtım faaliyetleri yürüten Pfizer, bu yıl Türkiye’de 50. yılını kutlamakta ve 50 yıldır hayata geçirdiği bilimsel ve eğitsel programlar, sürdürdüğü klinik araştırmalar ve verdiği burslar ile tıp biliminin gelişmesine sürekli katkıda bulunmakta ve daha sağlıklı bir Türkiye için çalışmaktadır. “
B-Tahsin Güney için duyuru yapılmadı ama çalıştığı Acıbadem Grubunda kendisi ile ilgili olarak aşağıdaki bilgi vardır.
“TAHSİN GÜNEY
Acıbadem Sağlık Grubu Planlama ve İş Geliştirme Direktörü
Sn. Güney, 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 1999 yılında Londra City University Matematik Okulu’nda Aktüeryal Bilimler ve İstatistik Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Sosyal Sigortalar Kurumu’nda 1990-2000 yılları arasında Müfettiş Yardımcılığı, Müfettiş ve Başmüfettiş olarak çalışan Sn. Güney, 2000-2005 yılları arasında aynı kurumda Finansman ve Aktüerya Daire Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2005-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcılığı, Başkan Vekilliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’ni yürüten Sn. Güney iyi derecede İngilizce bilmektedir.”
3-Haklarında yasal işlem yapan da yok
SGK’nın iki başkanının kamudan istifa ettikten sonra özel sektöre geçtiğini gördük ama bazılarının görmediği bir Kanun var. “2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun”. Bu Kanun gereğince;
Kamu “görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar.”
Madde metninden görüleceği üzere ne Tuncay Teksöz ne de Tahsin Güney kamudaki görevlerinden istifa ettikten sonra şimdi görev aldıkları Kurumlarda işe giremezlerdi. Ancak, ne hikmetse ikisi de SGK ile içli dışlı olan iki büyük sağlık kurumunda görev almışlar ve haklarında bir işlem yapılıp yapılmadığı da belli değildir.
4-Kamu Etik Kurulu neyi bekliyor?
Ayrıca, bu ülkede, 5176 sayılı Kanun ile 2004 yılında kurulmuş bir de Kamu Etik Kurulu var. Bu Kurulun görevi gerek görevde iken gerekse de görevden ayrılan kamu görevlilerinin etik davranış sergilemelerini temin ve teşvik etmek.
Ancak, ne hikmetse Kamu Etik Kurulu yukarıdaki gibi bir yasağa rağmen gidip SGK ile iş yapan özel sağlık kurumlarında görev alan son iki SGK Başkanı hakkında ne tür işlem yapmış belli değil. Bu konuyla ilgili geçen hafta Etik Kurula elektronik posta ile soru gönderdim cevabı da hala gelmedi.
SORU :
Benim eşimin 4000 gün SSK primi var, biz bunu üzerine tarım sigortasında devam edersek ilerdeki alacağı maaş düşük mü olur yoksa SSK’lı emeklilerin aldığı maaş gibi mi olur? Mustafa Ekici
CEVAP :
Tarım sigortası dediğiniz Tarım SSK ise artık o yok. Ancak, Tarım Bağ-Kur’dan bahsediyorsanız o devam ediyor. Şayet, bundan sonra Tarım Bağ-Kur olur ve 1260 günden az Tarım Bağ-Kur öderse yine SSK’dan emekli olur. Alacağı aylık da SSK’lılar gibi olur. Zira emekli aylığının hesaplanmasında 1 Ekim 2008 gününden sonraki dönemde SSK, Tarım Bağ-Kur gibi ayrımlar yok.
SORU :
Babam 27.06.1957 doğumlu ve ilk işe giriş tarihi, 01.03.1974. Arada boşlukları var toplam prim gün sayısı 3.787 olup hala çalışmaktadır. Askerliğini ödemeyi düşünüyoruz iki sene askerlik yapmış eğer ödersek ne zaman emekli olur? Ali Kundakçı
CEVAP :
Babanız, 01.03.1974 sosyal güvenlik başlangıcı ve var olan 3787 günü ile askerliğini ödemese bile 55 yaşında yani 27.06.2012 günü SSK’dan emekli olacak. Ancak, askerliğini de ödeyip 5000 günü tamamlarsa yaşa bağlı olmadan emekli olur ama 2 yıl askerlik ödeseniz prim günü 4507 olur. Kalan 493 günü de ay be ay ödeyerek 5000 güne ulaşmalıdır ki bu da hemen hemen 2012 yılı demektir. Bu arada babanızın 2 yıl değil 20 ay askerlik yapmış olması gerekir.
SORU :
Ali bey, ben heyete çıktım ve bana yüzde 40 rapor verildi. Bu raporla özürlülük emekliliği için SGK ya başvurdum. Bana gelen cevapta, “506 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince 01/08/2009 tarihinden geçerli olmak üzere kendisine yaşlılık aylığı bağlanacaktır” yazıyor.
bu yazıya göre benim alacağım maaş ne kadar olur? Yaşlılık aylığı ile özürlülük aylığı aynı mıdır? Halil Davutoğlu
CEVAP :
Size gelen yazıya göre artık siz SGK’dan emekli edilmişsiniz, SGK’da emekliliğin adı yaşlılık aylığıdır. Emeklilik maaşınızın hesaplanması için ise yeterli bilgi yok. Sizin için yaşlılık aylığı ile özürlü emekliliği aylığı aynı şey demektir.