HABERTÜRK-SGK doğum borçlanmasında parmak sayıyor–Sigortasız çalıştırılanlar Alo 170 sizi bekliyor

2 Haziran 2009

SGK doğum borçlanmasında parmak sayıyor


Ali bey, 17.01.1958 doğumluyum, SSK sicil numaram da 11734562 olup 1977 yılında sigortalı olmuştum. Daha sonra 1980 yılının şubat ayının sonunda işten çıktım (SSK hizmet cetvelinde 30 Şubat 1980 işten çıkışı var yazıyor) tam 10 ay sonra 28 Aralık 1980 günü de ilk çocuğumu dünyaya getirdim. Çıkan haberlerden sonra SGK’ya 12 Ocak 2009 günü doğum borçlanması için müracaat ettim. Bana, işten çıkma tarihinizden 300 gün geçtikten sonra doğum yaptığınızdan isteğiniz reddedilmiştir dediler. Anlayamıyorum, şubat sonunda işten çıktım 10 ay dolmadan aralık ayının 28’inde doğum yaptım normal şartlarda kabul edilmesi gerekmez mi? Öte yandan, bu borçlanma olsaydı  3600 günlük prim ödeme gün sayım doluyor ve emekli oluyordum şimdi emekli olamayacağım. Nursen Erbil (Öner)


 


Sayın okurum, bu SGK’nın vatandaşlara yaptığı eziyetlerden biridir.  Milletin temsilcisi olan TBMM’nin kabul ettiği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu’nun 41 inci maddesine göre;


”… Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri,


…kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihindeki … prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır…” denilmiştir.


 


Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu bu borçlanma hakkını Tebliğ ve Genelgeleriyle daraltmıştır.


 


Eski adıyla SSK yeni adıyla (4/A’lı) olarak çalışırken doğum yapan ve gerek doğum izinleri ve gerekse doğum sonrası sürelerde işe gidemediği süreleri sigortalı hale getirme yani borçlanma hakkı 1 Ekim 2008 günü başlamıştır.


 


Ancak, 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile SGK’nın konuya ilişkin tebliğ ve genelgeleri bir birbirinden farklıdır daha doğrusu SGK bu hakkı kadınlar aleyhine daraltmış-azaltmıştır, Meclisin verdiğini sizlerden esirgemiştir.


Konuyu SGK’nın genelgelerine ve tebliğine göre açıklamak gerekirse;


Doğum sonrası süresini borçlanmak için kadın sigortalının;


-Doğum yaptığı dönemde 4/A (SSK)  sigortalısı olarak çalışıyor olması,


-İşten ayrılmışsa, işten çıktıktan sonraki 300 gün içinde doğum yapmış olması,


-Doğum nedeniyle işten ayrılmış olması veya işe gelmemiş olması,


-Doğum borçlanması yapılacak sürede adına prim ödenmiş olmaması,


-Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğunun yaşıyor olması,


Şarttır.


 


Sizin durumunuza gelince, 28 Şubat 1980 günü işten çıkıp, 28 Aralık 1980 günü doğum yapmışsınız normal şartlarda SGK’da aylar 30 ve yıllar 360 gündür. Siz de daha 10 ay dolmadan 2 gün evvel doğum yaptığınızdan doğum borçlanmanız kabul edilmeliydi. Fakat, SGK’nın yetkilileri 300 günü 28 Şubat 1980 gününden sonra el ile tek tek sayarak hesaplayacağız diye tutturduklarından (parmakları ile sayıp 303 gün) talebinizi reddetmişler.


 


ÖnCe emeklilik dilekçesi verin;


1977 yılında sigortalı olduğunuz için 3600 gün ile 50 yaşından sonra emekli olma hakkınız vardı. Şimdi gidip SGK’ya emeklilik talebinde bulunun ve talebiniz de tıpkı doğum borçlanması gibi SGK tarafından reddedilecektir.


 


Sonra mahkemeye gidin;


Kanunda olmadığı halde 300 günlük süre koyan SGK şimdi de kendi mevzuatına aykırı davranıp, ayları 30 yılları 360 saymak yerine parmakları ile saymaya geçtiğinden 3600 günü tamamlayamayıp emekli olamadığınızdan gidin en yakın İş Mahkemesinde SGK’yı dava edin. Davada hem reddedilen doğum borçlanmasını hem de reddedilen emeklilik talebinizin kabulünü isteyin, davanızı kazanacağınıza yürekten inanıyorum. Kazandığınızda da birikmiş emekli aylıklarınızı da alacaksınız.


 


Sigortasız çalıştırılanlar Alo 170 sizi bekliyor


14 Mart 2007 tarihinden itibaren 5 kişilik bir ufak bir işyerinde çalışmaktayım. Beniz bir bir arkadaşımı 31.08.2008 günü işten çıkış göstermişler ve o günden beridir de sigortamızı başlatmamışlar. Sorduğumuzda “Muhasebe unutmuş” diyorlar, böyle bir durum olabilir mi?


İnternetteki SSK sorgu sayfasında 31 Ağustos’ta işten çıkmış görünüyoruz fakat hala çalışıyoruz. Acaba internetteki kayıtlar tutmuyor olabilir mi? Maaşımızı elden aldığımız için herhangi bir banka dekontu da yok. Sadece mail çıktıları ve kartvizitle herhangi bir ispat olabilir mi? Yoksa sigortasız çalıştırılan diğer arkadaşım ve ben birbirimize şahit olsak yinede ispatlayabiliyor muyuz? İsmimizi gizli tutarak şikayette bulunabiliyor muyuz? Müfettişler geldiğinde bizim adımızı veriyorlar mı? Yoksa rutin bir kontrol mü diyorlar? Bizim şikayet ettiğimizi söylemesinler istiyoruz. Ayriyeten sigortalı dönemlerde; maaşımız askeri ücret üzerinden gözüyordu fakat askeri ücretten yüksek bir meblağ alıyorduk ve şimdiye kadar sadece bir kez aylık 50ytl’ye yaklaşık olan vergi iade ödemesi aldık. İsmi Mahfuz


 


Sayın okurum, işyeriniz 1 kişiden fazla çalışanı olduğundan SGK uygulaması gereğince otomatik olarak e – bildirge ile çalışanlar ve ücretleri SGK’ya internet ortamında anında bildirilmektedir. Bu nedenle SGK’ya bildirilmediğinize emin olabilirsiniz. Muhasebe unutmuştur sözü de doğru olamaz, size her ay para ödemeyi unutmayan muhasebe SGK’ya bildirmeyi unutmuş olamaz. SGK’ya ister alo 170 telefon hattıyla, ister dilekçe ile sigortasız çalıştırıldığınız ihbar edin hatta istiyorsanız isminizi vermeyin sanki başka bir işyerinde sigortasızlar varmış da siz ihbar ediyormuşunuz gibi de yapabilirsiniz. Ancak, SGK’nın denetim elemanları asla şikayetçiyi açıklamazlar. Ayrıca, şikayetten sonuç alamazsanız ilerde işten çıktıktan sonraki 5 tam yıl içinde iş mahkemesinde hizmet tespit davası da açabilirsiniz.