HABERTÜRK-SGK sizden ve bankadan habersiz paranızı hukuk dışı el koymaya başladı
22 Aralık 2009
SGK sizden ve bankadan habersiz paranızı hukuk dışı el koymaya başladı
Birisinden alacağınız varsa İcra Dairelerine gidip İcra İflas Kanunu çerçevesinde istememiz hukukun gereğidir, gidip zorla cebinden alırsanız alacaklı dahi olsanız gasp suçu işlemiş sayılırsınız ve 20 kusur yıl ceza alırsınız… Devlet kurumları birisinden alacaklı ise 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsilat yapmak zorundadır ama SGK artık 6183’ü saymam ben kendim gidip hesabından kendi elimle alırım diyor…
Ali bey, bizler bebek bakıcılığı yapan bir işletmeyiz, 1998 yılına ait primlerimizi elemanımız SSK’ya ödüyorum diye el koymuş, şimdi kendisi ile mahkemeliğiz. 1998 yılına ait 300 liralık borcumuz şu an 12 bin lira olmuş ve hiç haberimiz yok iken bankadaki hesabımızdan SGK tahsil etmiş. Şimdi size iki sorumuz var. Bu borç zamanaşımına girmedi mi? SGK bizden habersiz herhangi bir ödeme emri göndermeden para tahsil edebilir mi? İsmi saklı
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile artık “sosyal devlet” yok. Sosyal güvenlik açıkları ile zenginden alıp fakire veren ülke olmayacağız. Bundan böyle gençlerimiz, çocuklarımız ilerde 65 yaşına gelip emekli olduklarında (693 X 0,35) 243 lira emekli aylığı ile karşı karşıya kalacaklar. Sosyal devlet yerine sadaka kuruluşlarının ön plana çıkarıldığı döneme giriyoruz. Ancak, şimdi sıra devletin diğer niteliklerine gelmeye başladı. Hukuk devleti kamu kurumları ve kamu görevlileri tarafından açıkça çiğneniyor, kimsenin gıkı çıkmıyor. Daha doğrusu devletin temel niteliklerini korumakla görevli olanlar sessiz…
***Herkes alacağını kendisi tahsil edebilir mi?
SGK hukuksuz bir uygulamaya daha başladı. SGK, kendisi ihkak-ı hak ile işverenlerin borçlarını bizzat kendisi gidip banka hesaplarından almaya başlayacağını daha önce yayınladığı yasa dışı tebliğ ile duyurmuştu şimdi de uygulamaya geçti. Normal hukuk devletinde, birisinden alacağınız varsa kendiniz gidip adamdan zorla tahsil edemezsiniz, İcra ve İflas Kanunu uyarınca İcra Dairesi’ne gidip tahsil etmelerini istersiniz. Alacaklı yer kamu idaresi ise bu kere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun var ve kamu idareleri bu Kanun’a göre alacaklarını tahsil eder. Yani bütün alacaklar için hukuki bir takip-tahsil yolu var.
Genel olarak önce ödeme emri gönderir ve 7 veya 15 gün süre verirsiniz, verilen süre içinde ödemezse veya diğer beklediğiniz hareketi gerçekleştirmezse haciz işlemine başlarsınız.
a-SGK’nın hukuksuz tebliği
SGK ise hukuku tüketip ben 6183 sayılı Kanunu veya diğer kanunları tanımam diyerek hukuku yok sayarak, 28 Eylül 2008 günü Resmi Gazete’de yayımladığı, “5510 SAYILI KANUNUN 100’ÜNCÜ MADDESİNİN UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ” ile Kanun’un vermediği yetkileri de kendi kendine eklemiş. Bu Tebliğin 7’nci maddesi ise çok ilginç,
“Bankalar
MADDE 7- (1) Bankalarca;
a) Kurumca talep edilmesi halinde, 5510 sayılı Kanunun 60’ıncı maddesi gereğince Kurumca aile içindeki geliri, kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az vatandaşların bu miktarların üzerinde banka hesaplarında paralarının bulunup bulunmadığı bilgisinin kimlik bilgileri ile birlikte elektronik ortamda Kuruma verilmesi sağlanır.
b) Bankaların veri tabanı kullanılarak, Kuruma borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve ikamet adresleri ile hesap bilgileri ve hareketlerinin Kurumca yetkilendirilen personele internet ortamında görüntülenmesi sağlanır.
c) Kurumca, gerekli alt yapının sağlanması ile Kuruma borçlu olanların, bankalardaki hesaplarına elektronik ortamda haciz konularak, hacze tabi meblağların Kurum hesaplarına aktarılması sağlanır.
ç) Kurumca talep edilmesi ve işveren ile çalışanı arasında sigortalılık ilişkisinin tespiti amacıyla, ücret ödemesinin vadesiz mevduat üzerinden yapılması durumunda, mevduat sahibi ve para yatırılan kişinin ya da havale ile yapılması durumunda da havale gönderen ile havaleyi alanlara ait kimlik bilgileri Kuruma bildirilir.
d) Tüketici kredisi talebinde bulunan ve bir işyerinde hizmet akdiyle çalışanlardan istenen maaş ücret bordrosunun Kurumun internet sitesinden ödenen prim miktarları karşılaştırılarak eksik bildirimde bulunanların Kuruma bildirilmesi sağlanır.
e) Kuruma borcu bulunanların ticari kredi talepleri Kuruma bildirilir.”
b-Bankanın haberi olmadan paralar uçacak
YUKARIDAKİ maddenin (c) fıkrasına göre, SGK verilen bilgilere göre bankalardaki mevduata elektronik haciz koyabilecek… Bulduğu meblağı hemen kendi hesaplarına aktarabilecek…
Örneğin;
SGK, (b fıkrasına göre) XXXX Bankasına bir yazı gönderip benim memurlarımda Ali Veli’ye bilgisayar sistemine giriş izni ver, şifre ver diyecek ve banka SGK’nın memuruna şifreyi verecek, SGK’nın memuru tüm hesapları görme, hesap hareketlerini görme, istediği hesaptan istediği hesaba para aktarma veya parayı SGK’ya aktarma yetkisi ile donatılacak…
Siz, yarın çek ödemem var diye bankaya para göndereceksiniz ama biraz sonra bankadan çekiniz karşılıksız çıktı telefonunu alacaksınız. Biraz araştırınca göreceksiniz ki bankanın bile haberi olmadan para SGK tarafından çekilmiş…
Yine, SGK’ya borcunuz var ve bankada paranız yok ama itibarınız yani ticari krediniz var. Tebliğin (e) fıkrasına göre, Bankalar, SGK’ya borcu bulunanların ticari kredi talepleri Kuruma bildirilecek ve ticari kredilere de haciz konacak. Tüccar veya sanayicisi veya işadamısınız bankada paranız yok ama ticari krediniz var ve ihtiyaç hissedip ticari kredi istediniz, SGK bankaya bu şahıs ticari kredi istediğinde parayı bana aktar diyebilecek…
**Üstelik sizin borcunuz zamanaşımına uğramış
Borcunuzun 1998 yılına ait olduğunu ve SGK’nın da bugüne kadar bu borç için herhangi bir takibat yazısı yazmadan, bankadaki paranıza el koyduğunu ifade ediyorsunuz. Bu durumda esasen borcunuz zamanaşımına uğramış çünkü, 29 Temmuz 2003 tarihli 4958 sayılı Kanun ile SSK alacaklarının tahsili için 6183 sayılı Kanun’na göre tahsilata başlamış ve SSK alacakları kamu alacağı sayılmıştır. 6183’e göre de SSK alacaklarındaki (eskiden 10 yıl olan) zamanaşımı süresi 5 yıla düşürülmüştür. Bu istenmeyen durumu daha sonra 24.06.2004 tarihli 5198 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanun’un “51 ve 102 nci maddeleri” hariç şeklinde değiştirilerek zamanaşımı süresi yeniden 10 yıla çıkarılmıştır. Ancak, hukukumuz gereğince 2003 yılı öncesi borçlardaki zamanaşımı süresi 5 yıla düştüğünden sadece 2004 ve sonrası yılar alacakları için 10 yıl öngörülmüştür. Öte yandan ister 5 ister 10 olsun borcunuz zamanaşımına uğramış durumdadır.
***Mahkemeye gidin
Gerek zamanaşımına uğramış borcu tahsil etmesi ve gerekse de 6183 sayılı Kanunu uygulamadan Deli Dumrul gibi bulduğum parayı dilediğim zaman dilediğim şekilde alırım diyen SGK’yı dava edin.