HABERTÜRK-SGK’nın doğum borçlanması tuzağına düşmüşsünüz

24 Mart 2011

SGK’nın doğum borçlanması tuzağına düşmüşsünüz


 


Bu köşenin müdavimleri hatırlayacaklardır.  23.11.2010 günü “Doğum borçlanmasında SGK tuzağına dikkat edin” diye sizleri uyarmıştık. İşte siz SGK’nın doğum borçlanması tuzağına düşmüşsünüz. Bu sebeple de aslında emeklilik hakkını elde ettiğiniz halde SGK sizi emekli etmemiş. Şimdi SGK’yı dava ederseniz dava sonunda tuzaktan kurtulup emekli olursunuz…


 


1976 yılında SSK’lı olarak 4 yıl çalıştım. Şu an 51 yaşındayım. Yaştan emekli olabilmek için 01.05.2006 tarihi itibari ile SSK İsteğe Bağlı primi ödemeye başladım. 5510 sayılı yasa gereği 01.10.2008 tarihinden 28.09.2010 tarihine kadar 718 gün Bağ-Kur’lu olarak (İsteğe Bağlı) prim ödedim. Küçükçekmece Sigorta Merkezi’ne analık borçlanması yaparak hemen emekli olmak istedim. Burada bana 541 gün borçlanacağım halde fazla ödeyin denilerek 554 gün ödettiler. Bu hesapları yapmayı bilmediğimden analık borçlanmasının da Bağ-Kur sayısına katılacağını bilmediğimden (çünkü SSK hizmetinden sonra doğum yaptığımdan Bağ-Kur kapsamında değerlendirileceğini bilmem mümkün değildi.)Unkapanı Merkezi’ne yaptığım emekli müracaatım reddedildi. Analık borçlanmasını yaparken maddi gücüm olmadığından ablamın babamızdan aldığı emekli maaşından kredi çektirdim.4.500 TL ödedim. Borçlandırma yasaları benim bildiğim kişilere emekli olabilmeleri için verilmiş imkanlardır. Ancak ben ne SSK’dan ne Bağ-Kur’dan emekli olamıyorum. Kurumlar birleştiği halde mümkün değil. Son 7 yılda ki Bağ-Kur hizmetim 1272 gün olduğundan bunun 554 gün analık borçlanmasından 13 gününün iptali için  Küçükçekmece Merkezi’ne dilekçe verdim. 6 aydır gelinen nokta, Küçükçekmece, Ankara Sigorta Tescil ve Hizmet  Dairesine emekliliğimizin kabul edilmesi için 6 kişiyi kapsayan dilekçe yollamış. Kabul edilirse emekli olabilecekmişiz ama Küçükçekmece’den % 80 kabul edilmeyecek dediler.


          Şu an sağlık sigortam yok.6 aydır üzüntümden mide rahatsızlığımdan ağzımda yaralar çıktı. Bağışıklık sistemim düşmüş vaziyette. Bundan dolayı uzun süren grip geçirdim. Bunun neticesinde burumda konka büyümesi var operasyonla küçültülmesi gerekiyormuş. Benim sağlık sigortam da yok. Param da yok. Benim ve benim gibilerin mağduriyeti ne olacak? G.Gideren


 


 


Kanuna göre, doğum borçlanması yapabilmek için SSK’lı çalışırken doğum yapmış olmak gerekiyor ve bu sebeple de borçlanılan sürelerin de SSK’lı gibi değerlendirilmesi yasa gereğidir. Ancak, SGK doğum borçlanması yapanlara yeni bir tuzak hazırladı ve borçlanma dilekçesi verirken, Bağ-Kur’lu veya isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olanların ödedikleri süreleri Bağ-Kur’lu sayacağım diyor amacı da sizlere daha geç emekli etmektir.


 



***Borçlanılan süreler 2010’a kadar SSK’dan sayılıyordu
Doğum Borçlanması ile ilgili olarak SGK tarafından hazırlanan 2008/111 sayılı Hizmet Borçlanma İşlemleri Genelgesine göre; “2008 yılı Ekim ayı başından önce geçen ve bu tarihten sonra borçlanılan sürelerle bu sürelere ait kazançlar 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre değerlendirilecektir” denilmek suretiyle doğum borçlanma sürelerinin 4/a (SSK’lı olarak) sigortalılık süresinden sayılacağı belirtilmiştir.



Bu konuda SGK memurları yanlışlık yapmasın diye de konuyu örneklendirmişlerdi. Genelge’deki örneğe göre; son sigortalılığı 4/b  (Bağ-Kur)olan sigortalının doğum borçlanması yapması hâlinde borçlandığı süreler kazanç ve hizmet olarak 4/a (SSK) kapsamında geçmiş hizmet olarak değerlendirilir” denilmişti.


 


***SGK 2010 yılında tuzak kurdu
SSK’lıların (
4/a) sigortalısı olarak işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapma şartı konusunda kaybettiği mahkemeler sonrasında geri adım atan SGK, 300 gün şartını kaldırdı ve bunu 2010/106 sayılı yeni Hizmet Borçlanma İşlemleri Genelgesiyle duyurdu. Fakat bu genelge ile kadınlara tuzak hazırladı. Buna göre; doğum borçlanmasının statüsünün, sigortalının borçlandığı tarihteki sigortalılık statüsü olacağı, zorunlu sigortalılığı sona erdikten sonra isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerden doğum borçlanması yapanların, borçlandırılan doğum sürelerinin 4/b (Bağ-Kur) kapsamında, sigortalılık olarak değerlendirileceğini de eklemiştir. Öte yandan ilk genelgede SSK’lı sayılacağı yönündeki bölümün de örneğin de kaldırıldığı da yeni genelgede öne çıkarılmıştır.


 


***Son yedi yıl kuralına dikkat


SGK’nın yeni borçlanma genelgesi ile kadınların doğum borçlanması yaparken, SSK’lı çalışıyor olması gerekir aksi halde SSK’dan değil, Bağ-Kur’dan emekli olma riskini alırlar. SGK’nın tuzağına düşerler.


Bilindiği üzere, Hizmet Birleştirme Kanunu’na göre, emekliliğe esas sigortalılığın tespitinde, sigortalıların geriye doğru prim ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360×7=2520 gün) süresi esas alınmakta, aylığın bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan statüden yapılmaktadır.
Doğumun orta yaşlarda gerçekleşmesi hâlinde borçlanma yapılması durumunda son yedi yıl hesabında dikkate alınması söz konusu olabilir. Şu an isteğe bağlı sigortalı olduğu için doğum borçlanması 4/b (Bağ-Kur) statüsü olarak değerlendirilecek olanlar buna özellikle dikkate etmelidirler.



Ancak, SSK (4/a) emeklilik şartlarından emekli olamayan sigortalılar isteğe bağlı sigortaya son verip bir işte çalışmaya başlayarak (SSK) 4/a sigortalısı olur ve sonrasında doğum borçlanması talep ederlerse, borçlanılan süreler 4/a (SSK) sigortalılık sürelerinden sayılacağından emeklilik şartlarından olumsuz etkilenmeyeceklerdir. Yoksa, mahkeme yolu dışında SGK’dan emekli olamazlar. Siz de şimdi SGK’nın reddettiği emeklilik talebinizin kabulü için İş mahkemesinde tespit davası açmanız gerekiyor. Gidin davanızı açın ve SGK’nın size kurduğu tuzaktan kurtulun.