HABERTÜRK-SGK’nın gücü Telekom çalışanlarına yetiyor avukat ve noterlere yetmiyor

3 Eylül 2009

SGK’nın gücü Telekom çalışanlarına yetiyor avukat ve noterlere yetmiyor


Aslında sadece Telekom değil özelleştirme nedeniyle kamuya memur olarak geçirilen bütün işçilere SGK eziyet ediyor. Normal şartlarda kimin nereden emekli olacağına bakılırken son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinde en çok ödediği statüye (Kuruma) bakılıyorken, SGK sizin kurumunuz Kanun ile değişti bu nedenle son yedi yıla bakmam son Kurumunuz olan Emekli Sandığı’ndan emekli olacaksınız diyor. Bu ise hem daha geç emeklilik hem de daha az emekli aylığı demektir….


Öte yandan gerçekten bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumları kanunla değiştirilen avukat ve noterleri ise SSK’dan emekli etmeye devam ediyor…


 


Ali bey, 1965 doğumluyum ve 1978 yılında işe girdim, 7638 gün SSK’lı çalıştıktan sonra 2006 yılında Telekom’un özelleştirilmesi ile kamuya memuru olarak geçtim, memuriyette 3,5 yılı tamamlamak üzereyim ben ise SSK’dan emekli olmak istiyorum. Ne yapmak gerekir, bazı arkadaşlar bizler asla SSK’dan emekli olamazmışız bu doğru mu? İsmi saklı


 


Özelleştirmede çalışanlara iki seçenek verildi


Özelleştirilen Kurumlarda gerek SSK’lı gerekse de memur olarak çalışanlara iki seçenek sunuldu ya Kamuya (Havuza) geçin, sizleri devlet memuru olarak çeşitli kurumlara geçirelim veya özelleşen Kurumlarda kalın, SSK’lı devam edin.


–Kamuya geçenlere SGK eziyeti var


SSK’lı olarak çalışırken, kamuya (devlet memuru) olarak geçenler SGK tarafından sizi ancak ve ancak devlet memuru olarak emekli ederim, SSK’lı gibi emekli olma hakkınız yok deniyor.


Birden çok sosyal güvenlik kurumuna (statüye) bağlı olarak çalışanların nereden, nasıl emekli olacaklarını belli eden 2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesi hakkındaki Kanun gereğince,


“Madde 8 – Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.


Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re’sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme  ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.”


Madde metninden de görüldüğü üzere normal şartlarda son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerine bakılırken, bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde son yedi yıla bakılmaksızın en son bağlı olunan kurumdan emekli edileceği belirtilmiştir.


 


***Kurum deyimi Sosyal Güvenlik Kurumu demektir…


Evet, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumu kanun ile değiştirilenler son yedi yıla bakılmaksızın en son bağlı olunan sosyal güvenlik kurumundan (statüsünden) emekli edilmek zorundadır ama Telekom çalışanları gibi özelleştirilen Kurumların çalışanlarının ücretlerini adlıkları Kurumlar kanunla değiştirilmiştir. Bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumları (statüleri) kanunla değiştirilmemiştir. (Çalıştıkları kurumlar kanunla değiştirilmiştir)


Fakat ne hikmetse eski adıyla T.C. Emekli Sandığı yeni adıyla SGK, işçi yani SSK’lı iken memur olarak kamuya geçirilip çalıştıkları Kurumları değiştirilen işçileri sizleri SSK’lı gibi değil, memur gibi emekli ederim, sizler SSK’lı gibi asla ve kat’a emekli olamazsınız demektedir.


 


***Gerçekten sosyal güvenlik kurumu değiştirilenler avukatlar ve noterlerdir


Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bir kısım çalışanların sosyal güvenlik kurumları (statüleri) kanun ile değiştirilmiştir. Bunların en önemlileri ise bağımsız çalışan avukatlar ve noterlerdir.


Gerçekten, avukat ve noterler aslında kendi işlerini (vergi mükellefi olarak) yapan ve normalde Bağ-Kur’lu olması gereken kişiler iken, gerek eski 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 86 ıncı maddesi ile Avukatlık-Noterlik Kanunları gereğince, Topluluk Sigortası kapsamında SSK’ya (4/a’ya) prim ödeyen kişiler iken, 1 Ekim 2008 günü 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte Bağ-Kur’a (4/b’ye) geçirilmişlerdir. Bu durumda avukat ve noterlerin sosyal güvenlik kurumları (statüleri) kanun ile değiştirildiğinden (son yedi yıla bakılmaksızın) bir daha SSK’dan emekli edilmemeleri gerekir, Bağ-Kur’dan emekli edilmeleri kanun emridir.


***SGK’nın gücü Telekom çalışanlarına yetiyor


Ancak ne hikmetse gerçekten bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumu kanunla değiştirilen avukat ve noterleri SSK’dan emekli etmeye devam eden SGK, sadece çalıştıkları kurum kanunla değiştirilen Telekom çalışanlarını ise sizi SSK’dan emekli etmem, Emekli Sandığın’dan emekli olacaksınız hem sizleri daha geç emekli edeceğim, hem de daha az emekli aylığı vereceğim demektedir.


 


***Telekom çalışanları mahkemesiz SSK’dan emekli olamaz


SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yukarıda açıklamaya çalıştığım hastalıklı kararı devam ettiği sürece Telekom sonrası kamuya memur olarak geçenler sadece 5434 sayılı Kanuna göre memur gibi emekli olabilirler ama isteyenler mahkemelere giderek SSK’dan da emekli olabilirler.


***Mahkemesiz memur gibi emeklilik seçeneğiniz var


Mesela siz, bu durumda 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince 48 yaşında emekli olacaksınız ve alacağınız emekli aylığı da bugünkü rakamlarla 842 liradır. Yani hem daha çok çalışacaksınız, hem de daha geç emekli olacaksınız hem de SSK’ya göre daha az emekli aylığı alacaksınız.


***Mahkemeye gitmek için ise iki seçeneğiniz var.


1978 işe girişli olduğunuzdan isteseniz şimdi SSK’dan emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Ancak, mahkemesiz SSK’dan emekli olma hakkınızı SGK gaspetmiş durumdadır. Size mahkeme için iki seçenek verebilirim.


1 inci seçenek


Öncelikle 2006 yılı mayıs ayında özelleştirme sonucu Telekom’da SSK’lı iken, kamuya devlet memuru olarak geçmenizin üzerinden 3,5 yıl (1260 gün) geçmeden, işinizden ayrılın SGK’ya emeklilik dilekçesi verin. SGK sizi son Kurumunuz emekli sandığı imiş bu nedenle emekliliğinize daha yaş olarak epey süre var diye reddederse yukarıda açıkladığım üzere bizim bağlı olduğumuz sosyal güvenlik kurumu kanunla değiştirilmedi, çalıştığımız yani ücret aldığımız kurum kanunla değiştirildi diyerek İş Mahkemesinde dava açınız.  Davayı kazandığınızda SSK’dan emekli olur ve 1390 lira emekli aylığı sahibi olursunuz.


 


2 inci seçenek


Yine SSK’ya, son yıllardaki memur olarak geçirdiğim süreleri dikkate almaksızın beni SSK mevzuatı açısından emekli et diye işinizden ayrılıp, dilekçenizi veriniz. SSK sizi hizmet birleştirmek zorunludur bu nedenle sizi emekli edemem derse, bu kere daha önce de bu köşeden yayınladığım Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı gereğince İş Mahkemesinde dava açın. Davayı kazandığınızda 1360 lira emekli aylığı ile SSK’dan emekli olursunuz.


 


Kısa Soru- Kısa Cevap


SORU 1:


Ali Bey,1980 Yılında Kastamonu Sağlık meslek Lisesi mezunuyum. Sağlık Bakanlığında hemşire olarak çalışırken ön lisans okudum. 2000 yılında 2 nci derecenin 2 nci kademesinden emekli oldum.2003 yılında yasayla ek gösterge düzenlemesi yapıldı. Birinci dereceye inememiş olduğumdan dolayı okuduğum ön lisansın hiç bir katkısı olmadı. Şu an en düşük katsayıdan emekli maaşı almaktayım. Şimdi ön lisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı verildi. Bende lisan tamamlama hakkından yararlanabilir miyim? Emekli Sandığından derece ve katsayı düzenlemesi yaptırabilir miyim? Ayrıca kuruma müracaat etsem çalışabilir miyim? Neriman Eren


 


CEVAP 1:


Hanımefendi, 2/2 derece, kademeden ön lisans mezunu (1600 ek gösterge) olarak 20 yıllık çalışmayla emekli olarak bugün elinize aslında 826 lira geçmesi lazım ama en düşük emekli aylığı olan 842,82 lira alıyorsunuz. Şayet, lisans mezunu olursanız bu ek gösterge 2200 olur ve emekli aylığınız 966,56 liraya ulaşır. Ön lisans mezunlarına verilen lisans tamamlama hakkından siz de yararlanırsınız. Ancak, yeniden memur olamazsanız bu sizin işinize yaramaz. Lisanstan sonra memuriyete döner ve 1 inci dereceye inerseniz ek göstergeniz 3000 ve emekli aylığınız 999 lira olur. Yeniden memuriyete dönüşünüz ise atamaya yetkili en üst amire (bakana) bağlı.


 


 


SORU 2:


Annemin işe başlama tarihi 8 Nisan 1976 ve işten çıkış 15 Ekim 1980, isteğe bağlı sigortasını yatırmaya başlama tarihi ise 25 Mayıs 2005 olup en son yatırma tarihi 23 Ekim 2008 günüdür. Annemin sicili 8367738 ve emekli derneklerine soruyoruz bu tarihten itibaren yatırmayın yatırırsanız otomatikman Bağ-Kur’a geçer diye söylüyorlar. Sizce ne yapalım bilgilendirirseniz seviniriz. Canan Sargın


 


CEVAP 2:


01.10.2008 tarihinden sonraki SSK isteğe bağlı prim ödemeleri de artık SSK’ya değil Bağ-Kur’a sayılmaktadır, ancak 1 Ekim 2008 gününden sonraki isteğe bağlı ödemeleri 1260 günden az ise bunun sizin emekliliğinize bir zararı olmaz. 1260 güne ulaşırsa SSK’dan emeklilik hakkınızı kaybedersiniz. Annenizin SSK girişi 08.04.1976 ile 3600 günü tamamlamak şartıyla 50 yaşından sonra emekli olur. İşe girişinde kaç SSK günü olduğunu ve annenizin doğum tarihini yazmadığınızdan ve verdiğiniz sigorta sicil numarası da hatalı olduğundan emeklilik günü hesaplanamamıştır.