HABERTÜRK-SSK ve Bağ-Kur emeklileri için davalar yeni başlıyor
5 Temmuz 2010
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için davalar yeni başlıyor
Sadece SSK emekli dul ve yetimleri değil, Bağ-Kur’luların 2000 ve sonrasında emekli edilmiş olanları arasındaki adaletsizlik de had safhaya çıkmış durumdadır.
Hamdi Öz’ün davasında hatalı maddeler Anayasa Mahkemesine gittiğinden Anayasa Mahkemesi yetkisizlik kararı veridi ama bu köşeden yayınladığımız ve SSK ve Bağ-Kur emeklileri için, İş Mahkemeleri eliyle Anayasa Mahkemesine gitmelerinin yolunu doğru yasa maddelerini içeren dava dilekçelerimiz SGK’ya yağmaya başladı….
-SSK’lılar gibi Bağ-Kur emeklileri da eksik aylık alıyor
Tıpkı SSK emeklilerinin aylık hesaplanmasında olduğu gibi 1978 yılından 2000 yılına kadar Bağ-Kur ve memurlar için memur maaş katsayısı ile belli edilen bir emekli aylığı sistemi vardı. 08.09.1999 günü Resmi Gazetede yayınlanan 4447 sayılı Kanun ile 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının emekli aylığının hesaplanmasında, memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi.
Ayrıca, gerek 1997 gerek 2003 yıllarında Bağ-Kur basamak satın alma uygulamaları getirilmiş ve kişilere geriye doğru basamak fark paraları ödettirilerek, basamak satılmıştır. Fakat iş emekli aylığına gelince geriye doğru basamak farkı peşin alındığı halde, geçmiş yıllar basamaklar arttırılmadığından, basamak satın alanlar da alması gereken emekli aylığından daha düşük rakamlı aylık almaktadırlar.
-1999 yılında Bağ-Kur basamak artış sistemi değiştirildi
TBMM, 25 Ağustos 1999 günü 64 ana madde ve 9 geçici madde olmak üzere 73 maddeyi kabul etti. Kanun 08.09.1999 günü 4447 sayılı Kanun olarak Resmi Gazetede yayınlandı.
Bu Kanun ile,
-Bağ-Kur emeklilerinin alacağı emekli aylığını belli eden basamakların gelir tutarlarının hesaplanmasında memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi. Bunun yerine basamak gelirlerinin TÜFE ve GH (Gelişme Hızı) oranında arttırılması kararlaştırıldı.
-Aylık hesabında TÜFE ve GH dikkate alınırken, emekli aylıklarına sadece TÜFE oranının dikkate alınması kanunlaştırıldı.
-Hükümetler basamak gelirlerini yasaya rağmen artırmadılar
Hangi basamaktaki Bağ-Kur’lunun ne kadar aylık alacağını belli eden 24 basamaklı tablodaki rakamların 4447 sayılı Kanun gereğince 1 Nisan 2000 gününden itibaren her yıl nisan ayında bir önceki yılın TÜFE (enflasyon) oranı ve bir önceki yılın Gelişme Hızı oranı kadar arttırılması gerekiyordu. Mesela, 2000 yılı Nisan ayında bir önceki 1999 yılının enflasyon oranı (yüzde 68,8) ve 1999 yılının büyüme oranı kadar arttırılması gerekiyordu. Yasa bunu dediği halde Bakanlar Kurulu kararıyla Bağ-Kur emeklileri fazla emekli aylığı almasın diye yasaya rağmen sadece yüzde 25 oranında artış yaptı. Akparti hükümeti de benzer uygulamalarla Bağ-Kur basamak gelirlerini, bırakın hem enflasyon hem de gelişme hızı oranları kadar artırmayı enflasyon oranı kadar bile artırmadı. Bu sebeple de Bağ-Kur’luların alacakları emekli aylıkları 2000 yılı Nisan ayından itibaren olması gerekenden az artırıldı.
Öte yandan, sadece Bağ-Kur emeklileri değil 2000 yılı ve sonrasında emekli olan Bağ-Kur’lular için de basamak gelirleri yasal olarak artırılmadığı için düşük hesaplandı.
-Bağ-Kur emekli aylıkları basamaklara rağmen farklıdır
Bağ-Kur basamak gelirleri yasal olarak arttırılmadığı için aynı basamaktan aynı prim ödeme süresi ile emekli olan Bağ-Kur’luların bile emekli aylıkları farklıdır. Özellikle de 2000 yılından beri Bağ-Kur’da eşitler arasında adaletsizlik var ve yıllar geçtikçe bu adaletsizlik-fark gittikçe büyümektedir.
Mesela, 2000 öncesinde 24 üncü basamaktan emekli olan bir Bağ-Kur’lu bugün 2200 lira aylık alırken, 2010 yılında 24 üncü basamaktan emekli olan Bağ-Kur’lunun eline sadece 1000 lira geçmektedir. Eşitsizlik bu derece büyümüştür ve yıl geçtikçe de büyümeye devam edecektir.
-SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular da Anayasa Mahkemesine gitmeye başladılar
Bu köşeden hem SSK hem de Bağ-Kur emeklilerin için İş Mahkemeleri eliyle durumun Anayasa Mahkemesine götürülmesi için dava dilekçeleri hazırladık ve yayınladık. Bu dava dilekçeleri ile mahkemelere başvuranların davaları bu ay SGK’ya ulaşmaya başladı. SGK’nın vereceği cevaplardan sonra konuyu ele alacak İş Mahkemesi hakimleri de eşitsizliğin giderilmesi için konuyu Anayasa Mahkemesine önümüzdeki günlerde taşımaya başlayacaklardır. Anayasa Mahkemesinin de eşitsizliği giderecek kararından sonra Bağ-Kur emeklileri de almaları gereken aylıkları ve yılların farkların alacaklardır.
—Davadan sonra birikmişlerini de alabileceksiniz
Konunun Anayasa Mahkemesi tarafından esastan incelenmesi sonrasında verilecek iptal kararları ile emekliler geriye doğru birikmişlerini de alma hakkına iş mahkemeleri eliyle kavuşacaklardır.
***Anayasa Mahkemesi doğru maddeler değil dedi
Ankara 5 inci İş Mahkemesine dava açan Hamdi ÖZ’ün iddilarını doğru bulan hakim konuyu Anayasa Mahkemesine götürmüştü ama Anayasa Mahkemesi kendisine iptal ve görüş için gönderilen maddeler iptal edilse dahi SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin sorununa çözüm olmayacağında bahisle Mahkemenin başvurusunu yetkisizlik sebebiyle reddetti.
Anayasa Mahkemesi henüz gerekçeli kararı olmayan hükmünde,
-5073 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin,
-5282 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin,
-5454 sayılı Kanun’un 2 inci maddesinin,
-5565 sayılı Kanun’un 30 uncu maddesinin,
-5724 sayılı Kanun’un 28 inci maddesinin, görüşülecek konu ile ilgisi olmadığını ifade ederek, başvuruyu reddetmişti.
***Dava dilekçelerimizde doğru yasa maddeleri var
Bu köşeden gerek SSK’lılar ve gerekse de Bağ-Kur’lular için yayınladığımı dava dilekçelerinde ise doğru yasa maddeleri vardır. Dilekçe örneklerimiz üzerine bulundukları yerlerde İş Mahkemesine başvurup dava açanların sayısı 5 binin üzerindedir. İş Mahkemeleri davaları kabul edip, karşı görüşlerini sunması için şimdi SGK’ya göndermiş ve SGK’dan gelecek cevaba göre de durumu değerlendirip konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyabileceklerdir. 5000 davadan sadece birisi bile Anayasa Mahkemesine ulaşsa ve Anayasa Mahkemesi de konuyu esastan görüşse 6,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylıkları iki katına çıkaracak yol açılmış olur.
***Olayın siyasi tarafı da var
6,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi mağdur durumda ve almaları gereken emekli aylıklarının yarısı kendilerine ödeniyor. Bu kişiler aileleri ile birlikte 15 milyon oy demektir. Yakında da genel seçim var ve siz emekliler kim ki hakkınızı vereceğim diyor o partiyi iktidara getirin. Sizin hakkınızı yıllardır gaspedenleri sandıkta cezalandırın. Hakkınızı vereceğim diyenleri iktidara getirebilecek güçtesiniz. Ancak, hükümet yandaşı emekli derneklerine ise itibar etmeyiniz. Onlar sizin haklarınızın değil ballı maaşlarının ve lüks makam odalarının peşindeler sakın bunu unutmayınız.
Bakın Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK,
“Emekli maaşına nasıl bir güvenle ve hassasiyetle yaklaşıyor?
Mustafa Kemal Atatürk’ün emeklilik maaşı ne kadardı?
Gazi emeklilik maaşını asıl güvenilir “müktesap” hakkı sayardı. Emeklilik maaşı 43 liraydı. Her maaş devresinde bu aylığın alınışını, ayrı hesabının tutuluşunu dikkatle izlerdi. Zaman zaman umumi katibine; -çocuk derdi. Sen bu paraya iyi bak. Bunu kimse elimizden alamaz. Asıl gelirimiz budur. Ve bir gün hepsi gitse de , bununla yaşarız. Umumi katibi Hasan Rıza Soyak’ın anlattığına göre maaşı daha sonra 150 liraya kadar yükselmiştir. Şevket Süreyya Aydemir Tek Adam”