HABERTÜRK-Tam Gün”de neler kaldı neler iptal edildi (2)-Üniversite hocaları muayeneye devam edebilecekler

20 Temmuz 2010

Tam Gün”de neler kaldı neler iptal edildi (2)

 


Üniversite hocaları muayeneye devam edebilecekler


 


 “Tam Gün Yasası”nın bazı maddelerinin iptali Üniversite hocalarına yaradı, onlar eskiden olduğu gibi hem muayenehane hem özel sektörde görev alabilecekler hem de Üniversite de öğretim üyelikleri devam edecek.


 


 


***Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edilen Maddeler


 


Tam Gün Kanunu’nun aşağıdaki maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.


 


1-Döner Sermaye maddesi iptal edildi


Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan sağlık personeline eşitlik ilkesi gözetilmeksizin döner sermaye dağıtan ve döner sermaye ödemelerinin sadece hekimler için bir kısmının emekli aylığına yansıyacağı madde iptal edilmiş olup bu maddenin iptali ile yasal boşluk doğacağından gerekçeli kararın yayınlanmasından itibaren yeni bir yasal düzenlememin yapılabilmesi için 9 aylık bir süre verilmiş ama yürürlüğü durdurulmamıştır. Bu sebeple bu madde 9 ay daha geçerli olacaktır. İptal edilen madde aşağıdaki gibidir.


 


“Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800’ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700’ünü, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500’ünü, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250’sini, başhemşirelerde yüzde 200’ünü, diğer personelde ise yüzde 150’sini geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakım gerektiren ruh sağlığı, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri sağlık hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanır. Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu fıkradaki oranların yüzde 30’unu, diğer personele yüzde 20’sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılır. Sözleşmeli olarak istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin tutarı ise, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılacak ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez.”


 


 


2-Öğretim üyelerine muayenehane izni Anayasa Mahkemesi ile geldi


Üniversite öğretim üyesi olan hekimlerin muayeneleri 30 Ocak 2010 gününe kadar kapatmalarını öngören madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. İptal edilen madde öğretim üyelerine 30 Ocak 2010 gününe kadar muayenehanelerini kapatmalarını, başka hastanelerde görevlerine son vermelerini ve kısmi süreli çalışanların da tam süreliyi tercih etmelerini zorunlu kılıyordu. 30 Ocak 2010 gününe kadar da tam süreli çalışmayı tercih etmezlerse de istifa etmiş sayılacaklardı.


 


Anayasa Mahkemesi;


Üniversite öğretim üyeleri ile ilgili olarak 2547 sayılı Yasa’ya eklenen Geçici Madde 57’nin “Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır.” biçimindeki cümlesini iptal ederek, kısmi süreli öğretim üyelerinin tam süreliye geçme zorunluluğunu ortadan kaldırdığı gibi ayrıca, 2547 sayılı Kanun’un 36 ıncı maddesindeki, “Öğretim elemanları, bu Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler.” cümlesini de iptal ederek, üniversite öğretim üyelerinin muayenelerinde veya diğer hastanelerde mesai sonrasındaki çalışmalarına devam etme hakkı vermiştir.


 


3-2547 sayılı Kanun zaten yasak getirmemektedir


Üniversite Öğretim üyelerinin işe alımı, çalışma usul ve esasları ile öğretim üyeliklerinin sona ermesini düzenleyen Kanun 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’dur ve bu kişiler 657 sayılı Kanuna tabi değillerdir. Kamu hekimleri ise 657 sayılı Kanuna göre işe alınır, çalıştırılır ve işlerine son verilir. Ötenden beridir 2547 sayılı Kanuna göre çalışan üniversite öğretim üyelerine özelde çalışma veya büro-muayene açma yasağı yoktur. Yani bir üniversite öğretim üyesi mühendis hem mühendislik bürosu açabilir, hem bir işletmede mühendislik yapabilir hem de öğretim üyeliği yapabilirdi. Tam Gün ile öğretim üyesi doktorlara yasak getirilecekti ama buna Anayasa Mahkemesi engel olmuştur. 657 sayılı DMK ise memurlara (şimdi memur hekimlere de) ikinci bir işte çalışma veya özelde büro-muayenehane açma yasağını başta beridir getiren bir düzenlemedir. Bu yasak sadece memur hekimlere 2368 sayılı Kanun ile 1980 yılında kaldırılmıştı şimdi 2368 sayılı yasa 30 temmuz 2010 günü mülga olacağından, kamudaki memur hekimlerin muayenehane çalıştırma hakları kalmamıştır.


 


4-Hekimler birden fazla yerde çalışabilecekler mi?


Anayasa Mahkemesi ayrıca, Tam Gün Kanunu’nun 7 inci maddesi ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun değiştirilmek istenen 12 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki “bentlerden yalnızca birindeki” ibaresini iptal etmiş ve yürürlüğünü de durdurmuştur. İlgili madde aşağıdaki gibidir.


 


 “Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir:


a) Kamu kurum ve kuruluşları.


b) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri.


c) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri, serbest meslek icrası.”


 


Yasal düzenleme ile özel, kamu tüm hekimlere, ya kamuyu, ya SGK ile sözleşmeli özel hastaneleri veyahutta SGK ile sözleşmesiz özel hastaneler ile muayenehaneyi tercih etme zorunluluğu getirilmişti. Bu tercih etme zorunluluğu da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olduğundan hekimler SGK ile sözleşmeli hastane, SGK ile sözleşmesiz hastane veya muayene arasında tercih yapmadan hepsinde birden çalışma olanağı getirmekle birlikte SGK’nın özel hastaneler ile yaptığı (SUT eki) sözleşme bu maddenin uygulanmasına engeldir.


Bu sebeple bu iptal sadece SGK ile sözleşmesi olmayan birden çok özel hastane ile kendi muayenehanelerinde çalışma hakkından başka bir sonuç veremeyecektir.