HABERTÜRK-Tebrikler Türkiye Ekime kadar kıdemi kurtardınız!!!
8 Haziran 2009
Tebrikler Türkiye Ekime kadar kıdemi kurtardınız!!!
Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni teşvik-istihdam paketini açıklarken en çok merak ettiğim, “Kıdem Tazminatı Fonu“ (KTF) konusunu açıp açmayacağı idi. Ne mutlu ki paketin içinden KTF çıkmadı ama bu esasen sizlerin başarısı. O kadar çok tepki gösterdiniz ki bu paketim ana konusu olan KTF’den geri adım attılar. İşte o nedenle de paket herkese boş geldi herkes bu paketi neden bu kadar büyüttüler ki diyor…
Günlerden 4 Haziran Perşembe herkes gibi ben de dört gözle Başbakan’ın açıklayacağı ilan edilen teşvik-istihdam paketini bekliyorum ve asıl merakım paketin içinde “Kıdem Tazminatı Fonu” (KTF) olacak mı yoksa olmayacak mı?
Zira duymuştum ki, İMF ile devam eden görüşmelerin konularından birisi Kıdem Tazminatının kaldırılıp yerine FON getirilmesi idi ve biz HT Ekonomi olarak, “Kıdemine sahip çık” kampanyası başlatmıştık.
Kısaca demiştik ki;
**Kıdem tazminatının kaldırılıp yerine KTF’nin getirilmesinden işçiler zarar görür,
**KTF’nin gelmesi ile işverenler de zarar görür,
**KTF’den devlet ile İMF yararlanır.
Bu arada Habertürk TV’de de konuyu 2 saat süren bir canlı yayında masaya yatırmış ve kıdem tazminatlarının kaldırılması ile çalışanların ne kaybedeceklerini vatandaşlardan gelen sorularla ortaya koymuştuk.
***Emeklerimiz boşa gitmedi
Bizim ve sizlerin konuyu gündemde tutmamız ve sizlerin demokratik tepkileri ile paketin içinde KTF çıkmadı. Daha doğrusu TBMM tatile gireceği 1 Temmuz 2009 gününe kadar acilen yasalaştırılması gereken konular arasına girmedi. Yani TBMM’nin tatilden sonra açılacağı Ekim ayına kadar KTF tekrar gündeme gelmez.
***Her zaman uyanık olmakta fayda var
Cuma günü ise çiçeği burnunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer DİNÇER basın mensupları ile sohbet toplantısı düzenlemiş ve muhabir arkadaşlarımızın haberlerine göre;
Kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalarla ilgili olarak,
*Fon kurulması önerisine sıcak baktığını,
*Ancak sendikalarla uzlaşma arayacağını,
*Fon kurulsa bile kazanılmış hakların korunacağını,
*Fonla birlikte çalışanın kıdem hakkının devlet garantisine kavuşacağını,
*Ancak Türk-İş ile DİSK’in karşı tutumu sebebiyle teklifin henüz olgunlaşmadığını,
belirtmiş.
Ardından da,
* Kıdem tazminatıyla ilgili gündemin, kendisi koltuğa oturmadan önce belirlendiğini,
*Temel önerinin İşsizlik Fonu benzeri bir yapı kurulması yoluyla işverenlerin yükünün azaltılması yönünde olduğunu da eklemiş.
Yani, vatandaşın uygun olduğu ilk fırsatta KTF’nin yasalaşması an meselesi.
Kıdem Tazminatının kaldırılıp yerin KTF’nin getirilmesi ile neler kaybedeceksiniz?
1-Evlilik nedeniyle işinden ayrılan kadınlara kıdem ödenmesine son verilecek
2-Askere giden erkeklere kıdem ödenmesine son verilecek
3-İşini haklı sebeple bırakan işçiye kıdem ödenmesine son verilecek
4-İşveren tarafından haksız yere çıkarılan işçiye kıdem ödenmesine son verilecek
KTF gelirse hangi hallerde Fondan para alınacak
1-Ölürseniz geride kalan mirasçılarınıza,
2-Emekli olursanız size,
3-Fona 10 yıl prim ödenirse dilediğinizde,
son bir yıllık ücret ortalamanıza göre para alınacak. Tabi 10 yıl sonra KTF’de para kalır mı kalmaz mı meselesine cevabı sizden bekliyorum.
Kendi işyerinden SSK’lı olamazsın
Soru:
Ben bir işyerinde pazarlama yöneticisiyim ancak aileme ait işleyen bir kırtasiye dükkanımız da var. Fakat annem babam artık tamamen emekli olup dinlenmek istiyorlar. Dükkanı benim üzerime geçirmek istiyoruz fakat bazı muhasebeciler, hem bir yerde çalışıp sigortalı olarak hem de bir işyerinin işvereni olamayacağımı, bazıları ise mümkün olduğunu söylüyor. Bekar olduğumdan hanım üzerine de yapamıyoruz. Nasıl hareket etmeliyiz? Bahsettiğim şekilde bir şey mümkün mü? Mesut Atılgan
Cevap:
Sayın okurum, SSK’lı (4/A’lı) çalışmanız devam ederken, işyeri açabilirsiniz ancak bu durumda yani işçi olarak çalışırken vergi mükellefi (veya limited şirket ortağı) olursanız SSK sigortalılığınıza en az bir gün ara verinceye kadar Bağ-Kur’lu olmanız gerekmez. SSK sigortanıza bir gün ara verdiğinizde de Bağ-Kur sigortanız başlar ve sonra başka bir yerde işe girseniz bile SSK sigortanız başlamaz. Bu durumda bir işe girerseniz siz Bağ-Kur’lu olduğunuz için işverenin normalde sizi SSK’ya işçi olarak bildirmesi gerekmez, sizin için prim ödemesi de gerekmez, sizi sadece ücret bordrosuna dahil edecekler ve gelir ve damga vergisi kesip net ücretinizi vereceklerdir. Muhasebeciler size sadece kendi işyerinizden kendinizi SSK’lı gösteremezsiniz demişler veya demek istemişlerdir.
Şirketi tasfiye edinceye kadar Bağ-Kur’lusunuz
20.04.2009 tarihi itibarı ile iş yerimizi kapattık ama şirketi maddi durumlardan dolayı kapatamadık. Şimdi Bağ-Kur ve vergi borcu nedeni ile SSK’lı bir işte çalışabilir miyim? Çalışırsam ne gibi sorunlarım olur? Hem SSK hem de Bağ-Kur’um devam eder mi yoksa tercih yapmam mı lazım? Bizim gibilerin durumları nasıl olacak? İsmi Mahfuz
Sayın okurum, işyeriniz kapatmışsınız ama şirketiniz (faal olmasa bile) hala açık o nedenle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince eski adıyla Bağ-Kur’unuz yeni adıyla (4/B sigortanız) devam ediyor. Bu durumda bir işe girerseniz siz Bağ-Kur’lu olduğunuz için işverenin normalde sizi SSK’ya işçi olarak bildirmesi gerekmez, sizin için prim ödemesi de gerekmez, sizi sadece ücret bordrosuna dahil edecekler ve gelir ve damga vergisi kesip net ücretinizi verecekler. Ancak, işverene kendinizin Bağ-Kur’lu olduğunu söylemezseniz (SGK’ya işe giriş verdiğinde internetten görecektir ama beni SSK’lı yap derseniz) sizi SSK’lı yapacak ve sizin adınıza her ay SGK’ya prim ödeyecektir. Bu arada siz de Bağ-Kur’a her ay (veya birkaç ayda bir) dilekçe verip benim adıma yatan SSK primlerini Bağ-Kur borcumdan düş diyebilirsiniz.