HABERTÜRK-TÜED’in iki yüzlülüğü-TÜED üye listelerini yayınladı ama doğruluğu şüpheli-Kıdem tazminatı alabilir yazısı alın
29 Nisan 2010
TÜED’in iki yüzlülüğü
Emeklileri temsil ettiğini iddia eden ve haberi ve açık ve sarih irade beyanları olmaksızın bir çok kişiyi derneklerine üye yapan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2007 yılındaki “Süper emeklilik formülü”ne yalan deyip 3 milyon emekliyi yüzde 47 artıştan mahrum etmişti. Şimdi de Hamdi ÖZ’ün Anayasa Mahkemesinde açtığı davayı, sitelerinde tu kak derken, şubelerinde bu davayı bir açtık diyerek iki yüzlülük yapıyorlar…
***2007’deki Süper Emeklilik formülünde üyelerini mahrum etmişlerdi
2007 yılı eylül ayında “Süper emeklilik formülü”nü yayınlamış ve SSK emeklileri işe girin, emekli aylığını kestirin, bir gün çalışıp ertesi gün tekrar emeklilik istediğinizde emekli aylığınız yüzde 47 artar demiştim. Bu süreç kamudaki müfettişlikten istifa sürecimin de başlangıcıydı. Haberden sonra eski adıyla TİED yenide adıyla TÜED’in yetkilileri yok böyle bir şey demişlerdi. Hatta hukuk müşavirleri beni telefon ile aramış emeklileri neden yanıltıyorsun demeye bile kalkmıştı. Sonunda olayın doğru olduğunu anlayınca da emeklileri oyalamak adına, olayı test edeceğiz demişlerdi.
“O tarihteki gazetelerden bakarsanız, “TİED, “yüksek emekli maaşı”nı test edecek” başlığı ile duyurulan haberde; “Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak basında yer alan “emekli aylığını artırma formülü” ile ilgili bilgi isteyecek. Dernek, 1 Ocak 2000`den önce emekli olan bir üyesinin 1 ay süreyle sigortalı olarak yeniden işe yerleştirip, sonra emekli edeceğiz” denilmişti.
***Bir ay dolmadan TBMM Kanunu değiştirdi
Eski adıyla TİED yeni adıyla TÜED’in bir aylık test süresi dolmadan da TBMM, emeklilikte süper formülü ortadan kaldırmak için yasa çıkardı ve sadece bize inanan 52 bin SSK emeklisi aylıklarını yüzde 47 arttırırken, TÜED’e güvenen ve testini bekleyen emekliler bu artıştan mahrum kalmıştı.
***Şimdi yine aynı oyunu oynuyorlar
Hepimizin malumu, TÜED’in rakibi olan İşçi-Memur-Bağ-Kur emeklileri derneği başkanı Hamdi ÖZ emekli aylığını artırmak için önce İş Mahkemesine dava açtı. Davaya inanan Hakim’de konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı ve 30 Haziran 2010 günü de ilk görüşmesi yapılacak. Biz de şimdi de emeklilere yüzde yüz zam için Anayasa Mahkemesine gidin diyoruz ve mahkeme ile geçmiş 10 yıllık farklarınızı alabilme imkanınız olabilir diye de ekliyoruz.
TÜED ise kendi web sayfalarında inanmayın, olmaz diyorlar ama şubeleri (mesela Kırıkkale Şubesi) üyelerine broşür bastırıp başka bir emekli derneği başkanı olan Hamdi ÖZ’ün açtığı davayı sanki kendileri açmış gibi sahipleniyorlar.
Web sayfalarında;
“EMEKLİNİN İNTİBAK HAKKI ANCAK YASAL DÜZENLEMEYLE ALINABİLECEKTİR… EMEKLİLERİMİZ BU KONUDA YAYILAN SÖYLENTİLERE İTİBAR ETMEMELİDİRLER… BU KONUDA DERNEĞİMİZCE YAPILAN HER BAŞVURUYA AYRINTILI BİLGİ ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMEKTEDİR…” diyorlar. Üyelerinin mahkemeye gitmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar.
“EMEKLİNİN İNTİBAK HAKKI ANCAK YASAL DÜZENLEMEYLE ALINABİLECEKTİR… EMEKLİLERİMİZ BU KONUDA YAYILAN SÖYLENTİLERE İTİBAR ETMEMELİDİRLER… BU KONUDA DERNEĞİMİZCE YAPILAN HER BAŞVURUYA AYRINTILI BİLGİ ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMEKTEDİR…
İntibak hakkımızın alınabilmesi ancak ve ancak çıkarılacak bir yasayla mümkün olabilecektir. Dilekçeyle veya dava açarak bu hak alınamamaktadır. Geçmişte Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda verdiği kararlar bulunmaktadır ve her seferinde mahkeme bu talepleri ne yazık ki, reddetmiştir.
Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi lehte karar verse bile mahkeme kararları geriye dönük işlemeyeceği için geçmiş haklarımızı topluca geri alma imkanı da ne yazık ki, bulunmamaktadır.”
***Şubelerinde ise üyelerini yanıltıyorlar
Aşağıda gördüğünüz ve TÜED Kırıkkale Şubesinin dağıttığı broşürden de görüleceği üzere, Hamdi ÖZ’ün açtığı ve 30 Haziran 2010 günü görüşülecek davayı da kendileri açmış gibi gösteriyorlar.
TÜED üye listelerini yayınladı ama doğruluğu şüpheli
Dernekleri açıkladıkları liste şube bazında ve isim soyaddan oluşuyor. İsimler de alfabetik sırada olmadığı gibi arama moturu da kullanılamıyor. İsmini aramak isteyen emekliler tek tek bütün şubeleri açıp her şubede ismi var mı diye bakmak zorunda ki bunun için en az 24 saat gerekiyor. Öte yandan, yayınlanan isimlerin de gerçek isimler olduğu konusunda şüpheler var. Mesela, İzmir Buca’da ikamet eden Süleyman KUMANOVA için SGK’nın web sayfasında 2009 ve 2010 yılında TÜED dernek kesintisi olarak 30 lira görünüyor. Ancak, TÜED’in yayınladığı listelerde adı yok. Kendisi Manisa Akhisar’lı ve İzmir Buca’da ikamet ediyor. Manisa, Buca ve İzmir şubelerinin listelerinde ismi, yok.
Bu sebeple listelerde yanlış.
İş SGK’ya düşüyor. Derneklerden CD ile gelen listelere göre emeklilere sormadan paraları kesen SGK şimdi de listeleri hem arama motorlu olarak web sayfasında yayınlaması gerekir. İşin doğrusu bu.
62380053816 T.C. Kimlik No’lu, SÜLEYMAN KUMANOVA isimli sigortalının kayıtlı tüm cemiyet kesintileri listeleniyor.
Kesinti No | Cemiyet Adı | Kesinti Dönemi | Kesinti Miktarı | |
1 | TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ | 2009-07 | 12,00 TL | |
2 | TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ | 2010-02 | 18,00 TL | |
Toplam: | | | 30,00 TL | |
Kıdem tazminatı alabilir yazısı alın
Halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Çalışmakta olduğum işyerinde 8 yıldır çalışıyorum. Doğum tarihim 01.04.1966, SSK başlangıcım 01.01.1985, prim günümü doldurmuş bulunmaktayım. Çalıştığım işyerinden istifa ederek kıdem tazminatı alabilir miyim? 01.04.2014 tarihinde emekliliğe hak kazanıyorum. Eğer, istifa edip ayrılırsam sağlıktan yararlanabilir miyim? Kıdem tazminatı alırsam başka yerde tekrar sigortalı olarak çalışabilir miyim? İsmi Saklı
08.09.1999 günlü Resmi Gazetede yayınlanan 4447 sayılı Kanun ile çalışanların emeklilik şartları arasında bir üçüncü şart olarak yaş şartı da eklendi. Bu şart sonrasında bir de kıdem tazminatının yasal düzenlemesi olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine aşağıdaki 5 inci bent ilave edildi.
“5. 506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,” kıdem tazminatı ödenmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre SGK’ya gidip “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı isteyeceksiniz. SGK’dan bu yazıyı alınca da işverene verip aynı gün işi de bırakabilirsiniz. Bu durumda işveren size kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
Sonradan çalışma da yasak değildir
Normal şartlarda, işyerinde ayrılırken evinde emeklilik gününü beklemeyi amaçlayan işçi bir müddet sonra bu düşüncesini de değiştirebilir ve bir başka işyerinde veya aynı işyerinde yeniden işe girmekte isteyebilir. Bu durumda kıdemi ödeyen işveren tazminatı geri isteyemez, daha doğrusu geri isteyebilmesi için işyerinden ayrılırken gerçek niyeti bu değildi diyebilir ama bu niyeti ispat etmesi gerekir.
**Sağlık yardımınız 100 gün
İstifa edip işten ayrılmanız halinde 5510 sayılı Kanunun 67. maddesinin dördüncü fıkrasına göre, 4/a’lılar (eski SSK’lılar), zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar, zorunlu sigortalılıklarını yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle, bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. Yani işten ayrıldığınız tarihten itibaren 100 gün sağlık hizmeti alabilirsiniz.