Habertürk vatandaşa haklarını öğrettikçe, SGK hakları kısmaya başladı…(1)–Eski SSK’lı yeni memurlar–4/C’li olursanız emekli aylığınız her ay 2 lira düşer

15 Şubat 2010

Habertürk vatandaşa haklarını öğrettikçe, SGK hakları kısmaya başladı…(1)



 



Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri, bulundukları sınıfa göre SGK’lı hastalardan yüzde 30 ile yüzde 70 arasında ilave ücret isteme hakkına sahipler…



Bir çok özel hastane ise bu farkları aşan oranlarda hastalardan fark istemektedirler ki bu durum SGK’ya şikayet edildiğinde, hastadan alınan ilave ücret, SGK yetkilileri tarafından, hastaneden alınıp, kendisine iade ediliyordu… Artık edilmeyecek…



 



 



***Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalılarına sahip çıkıyordu



Bu köşeden daha önce defalarca okudunuz, gidin paranızı isteyin vermezlerse biz alalım dedik mesela 09.09.2009 ve 27-28-29-30 ve 31 Temmuz 2009 günlerinde bunun altını çizmişiz. Artık SGK sigortalılarına sahip çıkmaktan vazgeçti, hepsini özel hastanelerin kucağına bıraktı.



 



ÖNCEKİ UYGULAMA DA SGK’LILAR PARASINI ALABİLİYORDU…



9 Eylül günü demişsiz ki;



SGK’ya şikayet edin



Yasal olarak sizden 10 liralık ilave ücret almaları gerektiği halde, insanı soyar gibi üstüne yasadışı bir şekilde 94 lira daha para istemeleri ve bunu vatandaş hasta iken (Gabin gibi) yapmaları bırakın yasallığı hiç ahlaki değil.



 



Ahlak dışı, yasa dışı bu ödeme için mutlaka SGK’ya gidin, SGK’da herhangi birisi “…ama sizde Beyan ve Taahütname imzalamışsınız” derse bilin ki o kişi Özel Hastaneler ile parasal ilişki içindedir, hatta bu özel hastanelere bu aklı da o vermiştir. Eğer SGK görevlisi “… olur mu böyle şey bu soygun biz sizin paranızı alıp iade ederiz…” derse bilin ki işte gerçek SGK memurudur.



 



Bütün ihtimallere karşı SGK’ya şikayet edin, fazla ödediğiniz 94 lirayı geri alınız, vermezlerse gelin ben gidip bizzat almanıza nezaret edicem.



 



 



Esasen, SGK ile özel hastaneler arasında var olan sözleşmeye göre özel hastaneler SGK’lılardan tek kuruş yasadışı fark alamazlar ve şayet aldıkları tespit edilirse hem alınan yasa dışı fark iade edilir hem de o sağlık kurumuna 200 bin liraya kadar idari para cezası da verilir. Fakat ne hikmetse özel hastaneler vatandaşlardan gelen şikayetlere rağmen SGK’nın  kendilerine ceza kesmediğini görünce, gemi azıya aldılar. SGK’yı da iplemiyorlar. İsterseniz durumu bir de Savcılığa bildiriniz….”



 



İşte bu şekilde davranan okurlarımızın özel hastanelere ödedikleri fazla paraları SGK’nın hastanenin alacağından düşüp, SGK’lılara ödeyerek, sigortalılarını koruyordu.



 



 



***Önce oranı yüzde 70’e çıkardılar



Velhasıla, 2010 yılı Şubat ayından önceki uygulamada; SGK ile sözleşmesi olan özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri SGK’lı hastalardan yüzde 30 oranında ilave ücret alabiliyorlardı ve daha fazla ilave ücret alırlarsa da durumun SGK’ya şikayet edilmesi üzerine sigortalıya parasını iade ediyorlardı. Ancak, özel hastanelerin yoğun kulis ve baskılar sonrasında ilave ücret oranı önce yüzde 30’dan yüzde 70’e kadar çıkarıldı.



 



***Sonra geri ödemeyi sessiz sedasız kaldırdılar



SGK’nın 60-61 sayılı genelgelerinde SGK’lılardan fazla ilave ücret isteyen hastanelerden bu fazla farkların alınmasına ilişkin düzenleme varken, önce bir el sessiz sedasız, ilave ücretleri yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkaran yönerge ile hiç gereği yokken kaldırdı.



Ardından, SGK’nın içindeki vatansever-milletini seven bir grup yeni tip SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) taslağı içindeki, Özel sağlık kuruluşları tip sözleşmesi örneği içine bu güzel uygulamayı geri getirecek cümleleri ilave etti ve web sayfasında da halka duyurdu.



Ancak, görünmez bir el sadece ilgili cümleyi oradan çıkarttırdı.



Sonunda, SGK sigortalıları ve vatandaşları özel hastane sahiplerinin insafına bıraktı.



 



***Fazla ödenenleri geri almak için dava yolu kaldı



Şimdi SGK’nın korumasız ve sahipsiz bir şekilde özel hastane sahiplerinin insafına bıraktığı vatandaşlardan, özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri diledikleri kadar ilave ücret alacaklar. SGK, da neden bu kadar ilave ücret aldın bu yasadışı demeyecek.



Sonrasında, isteyen vatandaş bunda sonra fazla ödediği farklar için mahkemelere gidecek ve mahkeme kararı ile fazla ödediklerini özel hastane sahiplerinden geri alabilecek. Bu arada bu konuyla birlikte mahkemelerin zaten çok olan iş yükü daha artacak. Son olarak bu konuda dava açmak isteyen olursa da elimden gelen yardımı göstereceğimi de ilave edeyim.



 



 



 



 



 



 






4/C’li olursanız emekli aylığınız her ay 2 lira düşer



Ali bey merhaba, ben İzmir’de oturmaktayım. 1993’den bu yana Tekelde çalışmaktaydım ama 31 Ocak 2010 itibariyle iş akdimizi feshedip bilindiği gibi işimize son verdiler. Hatta ben abiniz ŞEVKET TEZEL bey ile Tekel Genel Müdürlüğünde görev yaptım. Sigorta girişim 18.01.1988 olup askerliğimi ödersem emekliliğime dört yıl dört ay kalmış olacak. Devlet bize 4/C’yi sunuyor, eğer 4/C’ye geçersem emeklilik ortalamamda ne kadar kayıbım olur. Bir de şöyle bir şey var ki ben servisçilik yapmaktayım vergi mükellefiyim aynı şekilde oğlumda vergi mükellefi onun yanında çalışıp primlerimi yüksekten yatırsam emekli maaşıma nasıl etkisi olur? Ahmet Karaca



 



Ahmet bey, sizin emekli aylığınızı 1990 ve sonraki yılların ortalamasına göre belli edecekler. Sendikalı ve TİS’li Tekel işçisi olarak brüt ücretleriniz yüksekti ve bugün emekli olabilseydiniz alacağınız emekli aylığı da 1700 lira gibi olurdu. Ancak, bundan sonra günlük 100 lira brüt ücretten (aylık 3000 liradan) daha az kazanç ile SGK’ya bildirilirseniz, ilerde alacağınız emekli aylığı her ay düşer. Mesela, ilkokul mezunu ise 4/C’den alacağınız rakam ile emekli aylığınız her 4/C’li çalıştığınız ay 2 lira düşer. Öte yandan, siz servisçi olarak vergi mükellefi iseniz Hükümetin sizi işten çıkardığının ertesi günü yani 1 Şubat 2010 gününden itibaren siz eski adıyla Bağ-Kur’lu oldunuz ve Bağ-Kur borcunuz başladı. Emekli aylığınızı yükseltmek istiyorsanız, vergiden düşün oğlunuz yanında veya başka bir yerde günlük 157 lira brüt ücret ile SGK’ya prim ödeyin derim. Bakın günlükten bahsediyorum dikkat edin. Bu şekilde 30 gün SGK’ya prim öderseniz ilerde alacağınız emekli aylığı 10 lira artar. 
 



Eski SSK’lı yeni memurlar



 



Yeni sosyal güvenlik yasasından sonra kamuda çalışanlar 01/10/2008 tarihinden önce işe başlayanlar ve 01/10/2008 tarihinden sonra işe başlayanlar olarak iki kısıma ayrıldı. Benim sorum daha (01.10.2008 gününden) önce SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışıp da belli bir süre çalışmaya ara verenlerden 01/10/2008 tarihinden sonra kamuda işe başlayanlar nasıl değerlendirilecektir? Yani 01/10/2008 tarihinden önce işe başlayan olarak mı bu tarihten sonra işe başlayan olarak mı değerlendirilecek. Fikret TEPE-Ermenek Malmüdürlüğü



 



Fikret bey, esasen benim düşüncem bahsettiğiniz kişilerin eski 4/C’li kabul edilip, eski 5434 sayılı Kanun’a tabi tutulması gerektiğidir. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu 5510 sayılı Kanun’un geçici 2 inci maddesinin son fıkrası ile geçici 4 üncü maddesi gereğince yeni 4/C’li sayarak, 5510 sayılı Kanun’a tabi tutmaktadır. Ancak, bu kişiler dava ederlerse veya 5434’e tabi olabilirler.