HABERTÜRK-Yurtdışı borçlanma eziyeti tam gaz devam ediyor–Gurbette çalışan işçiler isteğe bağlı ödeyebilir

9 Mart 2012


Yurtdışı borçlanma eziyeti tam gaz devam ediyor


 


10 Şubat 2012 günü bu köşeden, “SGK gurbetçilere eziyete başladı” demiştik ya o eziyet tam gaz devam ediyor. Emniyet 1992 öncesi için pasaport giriş-çıkış kaydı vermiyor, 1992 öncesi için belge getirenleri SGk yurtdışı borçlandırma yapmıyor…


 


Ali bey, 1981 ile 1993 yılları arasında yurtdışında eşimin yanında ikamet ettim. Üç yıl önce eşim yurtdışı borçlanması ile SSK’dan emekli oldu. Şimdi bir evimizi satıp ben de emekli olmak için 1981-1993 arasını borçlanmak için başvurdum. Benden Emniyet Müdürlüğü’ne gidip pasaport giriş çıkış kaydı istediler. Emniyet sadece 1992 ile 1993 arasını verdi. Türk Konsolosluğundan da 1981 ile 1983 arasında yurtdışında ikamet etmiştir belgesi de getirdim ama beni borçlandırmıyorlar. Eşimi ise sorunsuz borçlandırmışlardı. Ben şimdi ne yapayım? Hafize Türk


Sayın okurum bu konuyu daha geçen ay dile getirmiştik. Yazımızdan sonra SGK Başkanlığı’ndan aradılar, il ve ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezleri (SGM) hata etmiş, bizim bu tür talimatımız yok dediler. Ancak, il ve ilçelerdeki SGM’ler elimizde talimat var, pasaport giriş çıkışı olmayan süreleri borçlandırmayız demeye devam ediyorlar. Yani anlayacağınız SGK Başkanlığı ile taşra birimleri birbirleri ile irtibatsız çalışıyor gibiler.


***SGK, KONSOLOSLULAR SAHTEKAR DİYE Mİ DÜŞÜNÜYOR


Vatandaşın elinde Türk Dışişleri Bakanlığının yurtdışı Büyükelçilik ve Konsolosluğundan alınmış, çalışma veya ikamet belgesi var. Ancak, SGK bu konsolosluklar sahtekar, sahte belge üretebilirler. Bu sebeple bir de Emniyet Müdürlüğünden pasaport giriş-çıkış kaydı getirin diyor.


***EMNİYETTE 1992 YILINDAN SONRASI KAYITLI


Gurbetçi vatandaşın elinde tüm yasal belgeleri var ama SGK son çıkardığı yasa dışı genelge ile bu belgelere ek olarak Emniyet Müdürlüklerinden alınmış, ülkeye giriş-çıkış kayıtları ile belgelerin uyuşmasını istiyor. Ancak, Emniyet Müdürlüklerinden vatandaşların sadece 1992 yılından sonraki giriş-çıkışları kayıtlı ama onlar da sağlıklı değil. Tam veriyi vermiyor.


***DAVA AÇIN



Eziyet sever SGK’yı dize getirmenin tek yolu var. Dava açmaktır. Bakın sadece 2011 yılında SGK’ya karşı açılmış 350 bin dava var ve bu davalarında yüzde 99’unu kaybetmiş. Kaybedeceğini bile bile vatandaşı mahkeme kapılarında süründürmeyi ve kaybettiği davalar için avukatlık parası, dava masrafı ödemeyi de seviyorlar, nasılsa kendi ceplerinden çıkmıyor. SGK’nın kasasından çıkartıyorlar.  Siz de şimdi SGK’yı giidn mahkemeye verin, hakkınızı mahkeme ile arayın.


Gurbette çalışan işçiler isteğe bağlı ödeyebilir


 


 


 


Ali bey, bizler Türkmenistan’da bir Türk firmasında çalışan Mühendisleriz. Firma Yetkilileri Türkmenistan’da bizlerin sosyal güvenlik primlerini yasal olarak ödeme imkanlarının olmadığını, sadece sağlık sigorta primlerinin yatıra bildiklerini beyan etmektedirler. Doğal olarak şu anda hiç bir sosyal güvencemiz olmaksızın çalışmak durumundayız. Sizden ricamın bu konu hakkında bizleri aydınlatır mısınız? Fatih Özüşen


 


Fatih kardeşim, hepimize Reform!!! diye sunulan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, işverenleriniz sizin için SGK’ya yüzde 12,5 genel sağlık sigortası ve işin tehlikesine göre de yüzde 1 ile 6,5 arasında kısa vadeli sigorta primi öderler. Sizlerin emekli olması için ödenmesi gereken uzun vadeli sigortayı ise yasalar gereğince ödemezler. Uzun vadeli sigortayı sizler isterseniz SGK’ya dilekçe verip (yüzde 20 oranlı) isteğe bağlı sigorta ödeyebilirsiniz. Şimdi isteğe bağlı sigorta ödemezseniz de ilerde Türkiye’ye gelince yurtdışı borçlanması yaparak bu dönemleri emekliliğinize saydırabilirsiniz.