HABERTÜRK-Yurtdışı borçlanması son Kuruma yapılır-Başbakanlık’a mevzuat hakkında uyarı-Trafikte hız limitleri değişti
5 Ağustos 2010
Yurtdışı borçlanması son Kuruma yapılır
Yurtdışında çalışan erkekler ile yurtdışında ev hanımı olarak kalan kadınlar isterlerse yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilirler ama borçlanma için başvuru yeri Türkiye’de en son bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumudur (veya statüsüdür).
1970 Emekli sandığı başlangıçlı 2,5 yıllık çalışmam var daha sonra Almanya’ya işçi olarak gittim 10 yıl çalıştım ve 1984’te temelli dönüş yaptım ve döndükten sonra hiçbir güvenlik kurumuna tabi çalışmadım. Durumumu anlatarak, SSK’ya yurtdışı borçlanması için müracaat ettim ve SSK’da borçlanmayı kabul ederek bana 3,5 dolar günlük tutardan 12540 dolar borç çıkardı. Sonra da emekli sandığı çalışmalarımı düşüp borcu 10150 dolara düşürdüler. Parayı ödemeye gittiğimde ise borçlanma işleminin hatalı olduğunu ve borçlanmanın iptal edileceğini söylediler. Şimdi benin başvuruma hatalı işlem yaptıklarını kabul ediyorlar ama çözüm bulamıyorlar. Bu arada 65 yaşını tamamladım ve SSK aracılığıyla da Almanya’dan emeklilik aylığı alıyorum. Volkan Yılmazel
Sayın okurum, gerek eski 3201 gerekse de 2008’de değiştirilen yeni 3201 gereğince Türkiye’de çalışması olanlar için borçlanılacak yer en son bağlı olunana sosyal güvenlik kurumudur (statüsüdür). Siz, Türkiye’de en son Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalıştığınız için SSK’ya yaptığınız borçlanma başvurusunu SSK kabul etmeyip, eski adıyla T.C. Emekli Sandığı’na göndermesi gerekirdi. Bunu yapmayıp hatalı işlem yapıp size borç çıkarmış. Şimdi de iş ödeme ve emekliliğe gelince de reddetmiş.
***Şu an kısmi emeklisiniz
3201 sayılı Kanun ile 5434 sayılı Kanun gereğince 65 yaşını doldurup Almanya’dan emekli olduğunuz günden itibaren siz Emekli Sandığı’ndan yurtdışı kısmi aylığı sahibisiniz. Bu aylık 50-100 lira gibi düşük bir aylıktır.Size daha ulaşmamış olabilir ama aylıklarınız 65 yaşından beridir Emekli Sandığı’nda birikiyor.
***İki seçeneğiniz var
Sorunu çözmek için şimdi önünüzde iki seçenek var. Birincisi, eski adıyla T.C. Emekli Sandığı yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı’na yurtdışı borçlanması için başvurup, var olan kısmi aylığınızı tam aylığa çevirmek ikincisi de İş Mahkemesinde dava açmak.
1-Birinci seçeneği seçerseniz, var olan 2,5 yıllık çalışmayı, 12,5 yıllık borçlanma ile 15 tam yıla çıkarmanız gerekir. Ancak, eskiden ve yeni durumda Emekli Sandığı’nda 3,5 dolardan borçlanma yapılmazdı. Memur maaşlarına göre borçlanma yapılırdı. Yani, eskiden de olsa şimdi de olsa ödeyeceğiniz rakam SSK’ya göre biraz fazla olacaktı. Memuriyetteki en son derece ve kademenize göre en az 400 lira aylık borçlanma rakamından 60 bin lira ödeyerek, Emekli Sandığı’ndan en az 868 lira emekli aylığınız olacak.
2-İkinci seçeneği seçip, SGK’yı yaptığı hatalı işlem için dava ederseniz davayı kazanmanız halinde, SSK’ya yaptığınız borçlanma işlemi geçerli kabul edilecek ve 10150 dolar ödeyip, SSK’dan 595 lira emekli aylığı ile mahkeme ile emekli olabilirsiniz. Olabilirsiniz diyorum bu durumda hakimin vereceği karar önemlidir.
*******
Başbakanlık’a mevzuat hakkında uyarı
Rahmetli bakan, Adnan Kahveci zamanında ülkemizin tüm mevzuatlarını güncel halde derlendi ve sonrasında da Başbakanlık’ta Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü kuruldu. Şimdi, Resmi Gazete’de yayınlanan bütün kanun, tüzük, yönetmelik vs gibi değişiklikler ve yenilikler hemen yerine işleniyor. Ancak, bu işlem sırasında sanırım kontrol eden yok. Yani, değişiklikleri revize eden kişiler bu işlemi kontrolsüz yapıyorlar.
Mesela en sonra 5997 sayılı Torba Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişikliklerin hem kanun numarası hem de içeriği hatalı. 5997 yerine 5977 yazılmış hem de geçici ve ek madde numaraları daha hatalı yazılmış.
*******
Trafikte hız limitleri değişti
13 Temmuz 2010 günü Resmi Gazetede yayınlanan, “6001 sayılı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN”’un 34 üncü maddesi ile değiştirilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 50 inci maddesinin yeni haline göre; “Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir.” olarak değiştirilmiştir. Bundan böyle, normal yollarda 90, bölünmüş yollarda 110 ve otobanlarda 120 km hızla gidilebilecek.
Öte yanda karayollarında radarla hız tespitinde bu rakamların yüzde 10 oranından fazla hızla gidilmesi halinde ceza düzenleneceğinden, bu rakamlara yüzde 10’a kadar ilave hızda gidebileceğiz.
Okurlara Kısa Cevaplar
Ömer Tiriş-Samsun-2000 yılında emekli olmuşsunuz ve emeklilik bilgilerinize göre tavan (en yüksek) gösterge olan 15175 göstergeden ve yüzde 58 aylık bağlama oranıyla halen 902 lira aylık ve 36 lira ek ödeme olmak kaydıyla, 938 lira alıyorsunuz. Evet, dediğiniz gibi aynı gösterge ile 2010 yılında emekli olan eşitleriniz ise 1700 lira emekli aylığı alıyorlar. Bunun en önemli sebebi de 2000 yılından sonra size ülkenin büyüme oranında pay vermediler eme 2010 yılında emekli edilenlere tüm büyüme oranının verdiler. Öteki farklılık ise 2000 yılına kadar taban ve tavan arasında 1,6 kat fark varken, 2000 yılından sonra 6,5 kat olduğundan, 2000 yılından sonraki tavan ücretle çalışanların aylıkları her yıl 80 ile 120 lira arttı. Bu konuda daha önce bu köşeden Anayasa Mahkemesine gitmeniz için İş Mahkemelerine örnek dava dilekçesi yayınlamıştık. Bu dilekçe örneği ile dava açmanızı tavsiye ederim.
Emine Yüzerler-İzmir-Tarım SSK’lı iken isteğe bağlı normal SSK’ya başvurmuş ve primleri tamamlayıp emeklilik dilekçesi vermişsiniz. Aslında bu konuda SSK’nın 08.11.2005 tarih ve 864985 sayılı Genel Yazısı ile emekli edilmeniz gerekirken, emeklilik talebiniz reddedilmiş. Siz de İş mahkemesinde dava açmışsınız ama olmaması gerektiği halde nasıl olduysa davayı kaybetmişsiniz ve Yargıtay’da onamış. Şimdi, Yargıtay’ın ilgili dairesine, ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve Adalet Bakanına kanun yoluna gitmesi için başvuru dilekçesi gönderin. Ayrıca, siz ve sizin gibi durumda olanlar için yasal düzenleme yapılması için Çalışma Bakanına da dilekçe gönderin.