HAFTALIK 45 SAAT ÇALIŞMA KURALI İSTİSNALARI / İŞVERENİN UYGULAMASI GEREKEN ÇALIŞMA SÜRELERİ (2)

25 Kasım 2014

Haftalık 45 Saat Kuralına Hangi Durumlar Uymaz 

 

-Denkleştirme Esasına Göre Çalışma

 

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

 

Denkleştirme esası kurallarını sıralarsak

 

 

  • İşçi ile işveren arasında yazılı anlaşma olacak.

 

  • Normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine günde onbir saati aşamayacak.

 

  • Sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle denkleştirilecek

 

  • Toplam çalışma süresi, çalışılması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

 

  •  Denkleştirme iki aylık süre içinde tamamlanacak, bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilecektir.

 

Ayrıca :Denkleştirme dönemi içinde günlük ve haftalık çalışma süreleri ile denkleştirme süresi uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri işverence belirlenir.

 

Bu kurallar doğrultusunda belirlenen denkleştirme esası çalışmada bir günlük çalışma saati yasal süreyi aşsa bile denkleştirme esası çalışılan dönemin sonunda toplam çalışma süresini aşmamaya dikkat edilecek.

 

-İş Sürelerine Bölünemeyen Çalışmalar

 

Çalışma hayatında bazı durumlarda , özellikle karayollarında, demiryollarında ve deniz, göl ve akarsularda hareket halindeki taşıtlarda yapılan ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi olmayan taşıma işlerinde olduğu gibi iş süresinin bir haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından olanak bulunmaz.

 

Bu durumlarda çalışma dönemi, işin niteliğine göre, en çok altı ayı geçmemek üzere, işveren tarafından belirlenir.

 

—Bir çalışma dönemindeki çalışma süresi, bu dönem içindeki hafta sayısının, haftalık çalışma süresi çarpımı sonunda bulunan miktarı aşamaz.

 

-Çalışma süresinin haftalara tam bölünemediği hallerde, çalışma süresi iş günü üzerinden ve her iş günü 7,5 saatlik iş süresi kabul olunmak suretiyle hesaplanır.

 

-Bu işlerde bir çalışma dönemi içindeki haftalık iş süresi 45 saatten az ya da çok olarak belirlenebilir.

 

-Ancak kararlaştırılan çalışma dönemindeki çalışma süresinin bir iş haftasına düşen ortalaması 45 saati geçemez.

 

-Yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.

 

Günlük Çalışma Süresi ;

 

 

  • Günlük iş süresi 11 saati,
  • Gece çalışma süresi 7,5 saati,
  • Profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi de 9 saati geçemez.

 

Ayrıca ;

 

 

  • Hareket halindeki taşıtlarda çalışan işçilerin ara dinlenmeleri, genel olarak duraklama yerlerinde verilir.

 

  • Kalkış-varış yerleri arasında duraklama yeri bulunmayan veya duraklama yerleri bulunmakla birlikte işin niteliğinin gereği olarak bu yerlerde ara dinlenmesi verilemeyen durumlarda ara dinlenmesi taşıt içerisinde verilir.

 

  • İşçiler, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.

 

  • Bu işlerde çalışan işçilere haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi zorunludur.

 

  • Bir yıl içinde yapılacak fazla çalışmaların toplamı 270 saati aşamaz.

 

  • Hareket halindeki taşıtlarda çalışan işçilerin günlük çalışmalarının oturdukları yer dışında sona ermesi halinde işveren, işçilerin oturdukları yere kadar gitmelerini veya yatacak yeri sağlamakla yükümlüdür.

 

  • işçinin iş sözleşmesinin oturduğu yer dışındaki bir yerde feshi halinde, sözleşmede başka bir hüküm yoksa, işveren işçinin oturduğu yere kadar gitmesini sağlamakla yükümlüdür.

 

  • İşverenin Çalışma Tablo ve Çizelgeleri düzenlemek yükümlülüğü , Her çalışma döneminde hareket halindeki taşıtlarda, işin yürütüm ve düzeninden sorumlu olan ile işveren veya işveren vekilini,

 

-Çalışma dönemini,

 

-İşin günlük başlayış ve bitiş saatlerini,

 

-Ara dinlenmesini ve günlük dinlenme zamanlarını,

 

-Hafta tatili günlerini,

 

Bu tablolarda göstermek, bunları idare büroları ile taşıtlarda bulundurmak, varsa atanmış işyeri sendika temsilcisine bildirmekle yükümlüdür.