Hekimlerin emeklilik üst yaşı 72’ye çıkacak

16 Mart 2016

HALEN 5434 ve 5510 sayılı Kanunlar ile 657 Sayılı Kanun gereğince hekimler en çok 65 yaşına kadar çalışabiliyorlar. Yapılacak yeni düzenleme ile dileyen doktor 67 yaşına kadar kendi isteği ile emekliliğini geciktirebilecek. 67 ile 72 arasında ise hekimin isteği ve amirlerinin onayıyla (her yıl alınacak onayla) 72 yaşına kadar kamuda hekimlik yapılabilecek.

HEKİMLERE GÖREV VE MAKAM TAZMİNATI YOLDA:

Ek göstergesi 3600 olan bazı memurlara görev ve makam tazminatı ödenirken hekimler bu görev ve makam tazminatlarından mahrum idi. Şimdi yapılacak düzenleme ile emekli hekimlere görev ve makam tazminatı aynen ödenecek ve emekli aylıkları da 10 bin makam-görev tazminatı ile 888 lira daha fazla olacak. Bu artış aynı zamanda çalışan doktorların ücretlerini de aynı rakam kadar artıracak.

HEKİMLERE YIPRANMA DA GELİYOR

RECEP Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2 yıl önce müjdelenen hekim ve sağlık personelinin yıpranma hakkı konusunda bugüne kadar bir gelişme olmamıştı. Şimdi Davutoğlu, geçen hata eşi ile birlikte bu müjdeyi hekim ve sağlık personeline verdi. Bu durumda tutulan nöbete ve çalışma durumuna göre hekimler her yıl için 15 ile 45 gün daha erken emekli olacaklar.

Azami yıpranma süresi ise 3 yıl olacak. Ancak geçmiş yıllara değil bundan sonraki çalışma süreleri için yıpranma hakkı verilecek. Mesela 1.10.2008 gününden sonra hekim olmuş (hemşire-sağlık memuru) birisi şu anda emeklilik yaşı 65’tir. Bundan sonra yıpranma, yani fiili hizmet zammı gelirse emeklilik yaşı 62’ye kadar düşecek
 

SGK İCRA MEMURLARI NE İSTIYOR?

SGK’NIN tıpkı Maliye’de olduğu gibi kendi icra memur ve daireleri vardır ve burada çalışan SGK personeli, Adliye’deki veya Maliye’deki icra teşkilatı gibi çalışır ama her ne hikmetse eşit işe eşit ücret diye yola çıkarılan 666 sayılı KHK sonrasında ücret ve sosyal haklar bakımından çok gerilere düştüler. Şimdi de sadece eşitleri kadar sosyal hak ve ücret ile mali haklarını talep ediyorlar. Bakın bana yazdıkları mektupta ne demişler…

“Sayın Ali Tezel, öncelikle sosyal güvenlik alanında yazmış olduğunuz yazılarla halkımızı aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Sosyal güvenlik prim alacaklarıyla ilgili 5510 Sayılı Kanun’un 88. Maddesi’ne istinaden 6183 Sayılı Kanun hükümlerine göre cebri icra yoluyla tahsil eden SGK icra memurları olarak büyük mağduriyetler yaşamaktayız. İcra işini yaptığımız diğer kurumlarda görev yapan meslektaşlarımızla aramızda mali ve özlük haklar bakımından uçurumlar bulunmaktadır. Özellikle 666 Sayılı KHK’den sonra ek ödemelerimiz, ikramiyemiz, havuz parası ve fazla mesai gibi tüm mali haklarımızı elimizden alındı.

Maliye ve diğer kurumlar personelinin mağduriyetini uzmanlık vererek giderdi ancak SGK bununla ilgili bir adım atmadı ve SGK icra memurları olarak görev ve yetkimize karşın aldığımız maaş ancak hizmetli kadrosunun aldığı maaş kadardır.

Düşünün ki daha yeşil pasaport hakkımız dahi yoktur. SGK’da görev yapan taşeron güvenlik görevlileri kadar maaş alıyoruz.

(2300 TL ) SGK’nın 90 milyar prim alacağı var malumunuz, bunun 30 milyarlık bir kısmı 6552 sayılı yapılandırma kapsamında. Diğer kısım yine biz icra memurlarının üstünde.

Bizler emin olun tüm mali özlük eksikliklerimize rağmen işimizi severek yapıyoruz ancak daha fazla mağdur edilmek istemiyoruz.

Lütfen yazılarınızda bir paragraf da olsa mağdur edilmiş özlük ve mali hakları olmadan SGK’nın prim alacaklarını, gerek fiili haciz, gerek kaydi haciz gibi işlemlerle tahsil etmeye çalışan icra memurlarının mağduriyetini dile getirirseniz çok sevineceğiz. Bu mağduriyetin çözümü Maliye’nin de yapmış olduğu uzmanlıktır. Yani sosyal güvenlik icra uzmanlığı inanıyoruz ki mağduriyetimizi giderecektir. İyi çalışmalar.”